2015.10.07. 10:24 Lázár Márta
Boldogság receptek

a5.jpg

Jótanácsok?

"Vegyél menő ruhát, lődd be a hajad, válassz jó cipőt, kabátot, táskát, napszemüveget, igyál és egyél egészségeset, mosolyogj sokat, a munkádat vidd sikerre, járj cool helyekre, mozogj rendszeresen, légy ápolt, és így tovább." Jótanácsok, melyek világunk trendjét rajzolják arról, hogy milyen legyen a boldog ember. Mindegyik tanács egyben elvárás, pedig inkább arról szól, hogy a belső tudást, ami a boldogsághoz vezet, hogyan keresgéljük, és valótlan/valós módszerekkel hogyan próbáljuk újra felébreszteni és alkalmazni.

Ismerd meg önmagad

Ez az egyik legfőbb kulcs, ami a boldogság recepthez tartozik, és amit mindenkinek magának kell megtalálnia. Nézd meg, ki vagy: testben, gondolkodásban, lélekben. Ruhákon, cipőkön, egészséges ételeken innen és túl. 

002_1.jpg

Mondj nemet

Ha a boldogságot keresed, csomó mindenre nemet kell mondanod. Folyamatosan döntened kell, elutasítani azt, ami nem visz előre, egy belsőleg felépített "helyes" mérce alapján. Nemet a nemre, arra, ami rombol, és a negatív irányba lendít, lehúz, öncélúan elszomorít, kizsigerel, ahhoz, hogy igent tudj mondani mindarra, ami valódi érték, és tartalmat hordoz hosszú távon is.

A tér törvényei

A házaink egy réges-régi élet-törvény szerint a mindenség képmásai. Egyben bennünket fejeznek ki. Hordozzák mindazokat a tendenciákat, irányokat, amik a felszín alatt lapulnak bennünk. Amikor házat, lakást elemzünk, akkor valójában a térben is megjelenő lelki és gondolati mintáinkat, életünk gondjainak és örömeinek térképét nézzük végig. Amikor átrendezzük a lakást, akkor egy harmonikus modellt valósítunk meg, a tér örök törvényei alapján.

A boldog ház

Belépsz egy házba, és azonnal érzed, hogy az a ház mennyire boldog. Mivel töltik meg a lakói. Lehet bármekkora rend, ha a lélek és a gondolat nem szabad és nem szárnyal. Változás, változtatás nélkül nincs sem boldogulás, sem boldogság.

A boldogsághoz nem elég a külső rend, belül is kell használni az ablak- és lefolyó tisztítót - sorsunkat, hozott mintáinkat feltáró technikákat, tudatosságot, amik mind izgalmas tanulnivalók. Amikor már nagyon elegünk van a lelkizésből, és nem jutunk előre, bárhogyan is szeretnénk, akkor hívni kell a megfelelő segítőt, hogy nyakon öntsön egy vödör vízzel, azaz: szembesítsen saját értékeinkkel, és rámutasson, hol tartunk most.

Én mostanában Gézát hívom, illetve Tündét, ők meg valaki mást, és van, aki pont engem. Egymásnak így tudunk segíteni.

001.jpg

A könyv

Mindig is érdekelt, hogyan élnek mások, hogyan rendezkednek be, a boldog házakban jó volt lenni, az illatuk fényük világos, kedves. Azt, hogy tudatosan kezdtem foglalkozni a tér értelmezésével, ami az sorsunk rendezését is segíti, és a boldog, harmonikus életet célozza meg, egyik főiskolai barátomnak, Profnak köszönhetem, aki 1998-ban adott egy könyvet, aminek feng shui volt a címe. Hetekig kerültem, elraktam, megfeledkeztem róla, de Prof újra meg újra rákérdezett. Úgyhogy elolvastam, és utána még több könyvet, majd tanfolyamot kerestem, míg végül bekerültem a feng shui legközepébe, majd a sok elefánt-, béka- ló-, páros gyertya és száz meg száz társaik között egy napon nemet mondtam rájuk.  Hónapokon át keresgéltem, mégis mi akar lenni a térrendezés lényege, hogyan csinálták ezt nemcsak Kínában, hanem szerte a világon. Végül azt találtam, hogy a yin és yang elve tényleg egyetemes módon megfogalmazza a világ működését, és nagyon hasznosan, egyszerűen segíti az embert, hogy vissza találjon az Élet ritmusához. Magamat, és másokat is a saját élettér kialakítása által próbálom finoman terelni, hogy megtaláljuk a saját boldogságunk kulcsát. Ugyanakkor biztos, hogy vannak olyan folyamatok, amiket nem lehet kikerülni, nem lehet kispórolni, az árnyainkkal, a mélyben rejlő fájdalmakkal találkoznunk kell, mígnem megszelídítjük őket, hogy ami azelőtt sárkányként támadt ránk, most az égen röptetve gyönyörű játékká váljon.

Amikor nem sikerül

Vera

Sokat gondoltam rád. Miért nem sikerült megvenned azt a házat, pedig mikor bele vágtál, lendületet vett az életed. Aztán a tulaj visszalépett, talán, mert nem tud szabadulni, nem bír elszakadni.

Nagyon sajnálom, hogy csalódtál. Bele éltük magunkat, én is lelkes voltam, hogyan lesz majd ebből a házból egy vidám otthon.

Nem is tudom, hány levelet váltottunk, aztán elvágták a filmet. Hirtelen jött a kiírás „Vége”, hiszen még el se kezdődött. Neked egy új élet lehetőségét jelentette – volna. Nekem azt, hogy sikerült egy megbízómnak otthont teremtenie.

Tegnap arra gondoltam, bármennyire is fáj, valamiért ez a megfelelő forgatókönyv, hogy te mégsem oda költöztél, mégse azt a házat alakítottad át. Abban a házban olyasvalaki lakik, aki úgy döntött, hogy végig éli a sorsát. Fenékig üríti a poharát, ami – biztos vagyok benne – nem fenékig tejfel. Emlékszel, mondtam, hogy ilyen házba csak úgy költözz, ha radikálisan megváltoztatod bizonyos pontjait, mert az öröm és a barátok közelsége csak így valósul meg. Alap-állapotában az a ház nem szeret beengedni vendégeket, bizalmatlanság és tartózkodás jellemzi, és tulajdonosának a külvilág „idegenekből” áll.

Neked, Vera, nem ezt az ítéletekkel terhes sorsot szánták, és te magad is másikat gondoltál önmagadnak.  Nem sikerült, mert van ennél jobb! Biztos vannak kétségeid, de látod, van, aki gondol rád, látatlanban is hisz benned, tudja, hogy sikerül majd szépen, araszról-araszra előre jutnod és lesz otthonod, meg minden, amit megengedsz magadnak: a boldogság. 

008a.jpg

Alexa

Amikor a boldogságról elmélkedem, nem hagyhatom ki, hogy az, ahogy az életed szép lassan átfordul, ékes példája annak, hogy valaki mer szenvedni, megnézi, mi van a gödör alján, aztán kimászik belőle. Hatalmas erőd van, nemcsak ahhoz, hogy lomtalanítsál, és a teret, amiben élsz, letisztulttá tedd. Hanem ahhoz is, hogy a sorsodat átfordítsad. Sikerülni fog. A fájdalom, amiben részed volt, olyan erő, ami vitorláidba szelet fog, ha a könnyeidből összegyűlt tengeren hajóra szállsz majd és elindulsz. Vidáman. Boldogan.

Julie

Végezetül hozzád szólok, Julie, köszönöm, hogy elfogadtad a meglátásaim. Amikor írtad, hogy körülötted apránként xyz is mind vettek új lakást, pedig te voltál ez első, aki keresni kezdtél, és neked mégsem sikerül, valahogy az rajzolódott ki, hogy vannak olyan zsinórok, amik a régi otthonodhoz kötnek, ezeket nem tudod elvágni, mi több, nem is akarod. Aztán találkoztunk, és beszélni kezdtünk, sorban jártuk a szobákat, s az egész teret, amiben hosszú, színes éveket éltél, egy olyan képpé változtattad, amit eltettél egy becses helyre, az emlékezetedbe. És abban a pillanatban, amikor megtetted, hogy kimondod, fáj, hogy menned kell, akkor elkezdődött a lehetőségek kapujának megnyílása, és neked már csak meg kellett találnod a felé vezető rövid utat. Lett új otthonod, pont az, ami a leginkább megfelelő neked! 

Boldogság recept,

olyan, ami jó Verának, nekem, Alexának és Zolinak, meg Julienek és Petinek, és mindenkinek?! Jó lenne. Vannak módszerek, utak, praktikák, könyvek, bölcsek, tanítók, sok-sok gondolat, ami közül érdemes kibogarászni, mi az, ami segít neked, személyesen. És aztán azt használni. Olyan boldogság-recept, ami mindenkire, mindannyiunkra érvényes, sajnos nincs. Ám amikor összegyűlünk egy családállításra, 30-40 vadidegen ember, akkor azonnal kiderül, hogy a bajaink közösek, mintha lenne a világon korlátozott számú probléma, és azt leosztjuk magunk közt, aztán csodálkozunk, hogy jé, te is ilyesmivel kínlódsz? Vicces :) Szóval, szeretném, hogy higgyél magadban, Vera! Alexa! Márta! Bea! Zoli! Simon! Anita! Laci! Julie! Hidd el, hogy a sorsodat Te magad alakítod, és ha van egy belső törekvésünk, hogy bizony, ez jó lesz, akkor a sok nem jó is átalakulhat. És van egy otthon, ami rád vár, rólad szól, aminek nem kell a bejáratát szét verni, hogy megfelelő legyen, mert pont jó, és azt fejezi ki, hogy aki ott lakik, az egyszerűen boldog.

 Egy boldog ház: 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

Ha tetszett, kérlek oszd meg barátaiddal is, köszönöm! Feng shui trend blog a fb-on itt, kedveld, hogy láthasd az új posztokat. Szép napokat :) 

2015.10.07. 10:24

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása