2016.06.17. 08:54 Lázár Márta
Apa haza vár

nazmiyal.jpg

Lakása, háza, élete - csakúgy mint önmaga - kicsit öntörvényű. Nem hivalkodik, nem tör babérokra a szülői szerepkörben, nem szeretné lekörözni az anyát. Az igazi erő, amit apa hordoz, a jelenlét. Úgy ül, néz és úgy figyel rád, hogy ettől erőre kapsz. 

A keleti mesterek azt mondják, nézd meg, mennyire és hogyan szeretne erős  lenni egy fiatal férfi, erősek a karjai, hatalmas a háta, és mi van a lábakkal? Az életerő (energia, qi, chi) jele az, ha erős a láb. Mint az oszlopok a ház előcsarnokát, tartják a testet. Figyeld az időseket, ha a lábuk rogyadozik, fogytán a qi, kialvóban a láng. Apa az alap, a lábazat, a tartóoszlop.

A régi Apát nem igazán érdekelte mindez, vitte a rá háruló feladatokat, a kint-et, a külső tereket tartotta rendben. Nem dajkált, nem kevert tápszert, de ha vizet kellett hozni a kútról, liszteszsákot cipelni a dagasztás előtt, fát hasogatni a kemence befűtéséhez, nagy eső után lépkedő köveket tenni a sárba, akkor mindezt ő végezte. Szerepe volt a kinti rend fenntartása, ő alapította a családot, "házasult". Fiától azt várta, hogy követni fogja az erdők és mezők, szántók, kaszálók rend-tartásában, közben belül helyeselte, hogy fia az intellektuális vonalon indul, hiszen - ha teheti - ő is ezt választotta volna annak idején. 

Közben nagyot fordult a világ, az apák súlya egyre csökken, az anyáké nő. Apa az anya kiegészítője, sokszor meghosszabbított mása, mer gyöngéd lenni, de nem mer hangoskodni, mer tejbegrízt főzni, de nem meri bevallani, hogy anyósa töltött paprikáját mennyire utálja. Apának ma már nincs kertje, udvara, területe, amit a gyermekek örömére ellát, a kivételek, akiknek mindez van, nyilván nem az átlaghoz tartoznak.

25 - ből 19

Körben ülünk, a terapeuta az apánkról kérdez. 25-ből 19-en azt válaszolják, hogy nem tudnak mit mesélni, annyira régen találkoztak vele, hogy nincs emlékük. Összesen 6-an mondják, hogy napi kapcsolatban vannak az édesapjukkal, beszélnek vele. Apa nélkül lehet élni, igen, az anyák sokkal erősebbek, mint bárki gondolná, bármit megoldanak, kibírnak, túlélnek a gyermekükért. Azt a mondatot nem sokan hiszik el, amit neves pszichológusok, terapeuták állítanak, hogy 

A két nem közül a nő-,

az anya és apa közül

egyértelműen az anya az,

aki jobbnak, kompetensebbnek hiszi magát.

A kint-ben a férfi a domináns, a bent-ben a nő. Az otthon fenntartása, a gyermekek nevelése azonban ma annyi feladattal jár, hogy az apa is ezeket a köröket futja, a bevásárlástól a pelenkázáson át a ruha összehajtogatásáig.

Adj neki teret

Ha azt szeretnéd, hogy párod, társad, férjed, gyermekeid apja melletted maradjon, adj neki teret. A férfi jang, az idő minősége tartozik hozzá, s hogy teljessé váljon, térre, "kint"-re van szüksége: értelmetlennek tűnő dolgokra, mint pl. biciklizés, tollaslabda, sörözés, meccs(nézés) a haverokkal, sütögetés, stb.

Neked, aki nő vagy, és alapvetően jin, a térhez tartozol, s hogy teljessé válhass, időre van szükséged - mindenben. 

Tisztelet az apának

Mindazt, amit a szüleink átéltek, megtapasztaltak, bennünk is megvan, még ha nem is vagyunk a tudatában. Nekik köszönhetjük a legnagyobb ajándékot, az életet. Testi, lelki és szellemi alkatunkat is nekik köszönhetjük. Bármilyenek a szüleink, bármilyen volt a kapcsolatuk, bármennyi ideig tartott az együttlétük, bárhogy viszonyultak hozzánk, akármit is tettek, vagy épp nem tettek, ők a szüleink, ők adták az életet. Aki a szüleit nem tudja elfogadni, az önmagával sincs békében, lelkileg nincs egyensúlyban. Olyan mintha az élete forrását tagadná meg. Hiszen megtagadja mindazt, amiből lett, aminek köszönheti létét. A megtagadás kirekesztést jelent. Ez nagyon sok lelki problémának a forrása.

  • Ha nőként elutasítom az anyámat, elutasítom a bennem lévő nőt is.
  • Ha az apámat tagadom meg, akkor a férfiakra mondok nemet, hiszen az apa életünk első férfi képviselője, mintája.
  • Ha férfiként elutasítom az apámat, a férfienergiáim forrását utasítom el, ha pedig az anyámat utasítom el, a női nem képviselőivel lesznek problémáim. Mindkét eset párkapcsolati nehézségekhez vezet, ám súlyosabb következményei is lehetnek, mint például a depresszió.

Mi az oka, ha az apa nem viselkedik apaként?

Pl. az, hogy nem érkezik meg belsőleg, vagy akár valóságosan a családba. Ha pl. szívét, egész érzelmi életét egy előző kapcsolatban hagyta, azaz nagyon szeretett valakit és onnan még érzelmileg nem szállt ki, így nem érkezik meg a jelenbe.

Ha a szüleiről - főleg az édesanyjáról, aki sok esetben markáns egyéniség, és "gatyába rázza a kisfiát" - nem tud leválni.

Ha az édesapja nem hordozott erőt, nem viselkedett úgy, hogy követendő modellé válhasson.

Ha a női rend annyira erős, mindenható volt a családban, hogy a férfiak nem tudtak apává érni, nem kaptak teret semmilyen téren, így a gyerekek életében sem, nem ismerték el a jelenlétüket, nem tisztelték őket, és nem hagyták, hogy szavuk legyen a döntésekben.

Ha amiatt nem mer férfias, erős apa lenni, mert a lelke mélyén azt az üzenetet kapja férfiúi felmenőitől, hogy "férfinak lenni túl nagy felelősség, vissza lehet vele élni, ölni lehet általa, lásd, mi is ezt tettük a háborúban."

Amikor apa haza vár

Összesöpör, kirázza a szőnyeget, leül és vár. Intenzíven és türelemmel, belülről készül. Közben eszébe jut, talán valami fekhelyről is gondoskodni kéne, de félúton abba hagyja a keresgélést, elvész a takarók és nyári paplanok kupacaiban. Vár. Kimegy a ház elé, messze néz, erőlködik, hogy lássa, érkezel-e. Megéhezik. Egyszerű ételt készít, rántottát vagy sajtos tésztát, oldalast, vagy - ha úgy tartja kedve - föltesz egy fazék babgulyást. Elmegy kenyérért, sört is hoz, s míg rád vár, kibont egyet, aztán a fél üvegnyit visszazárja. Majd , ha veled koccint. Ekkor eszébe jut a pálinka, előkeresi, megszagolja, bele kóstol. Amikor megérkezel, mosolyog, viccelődik, és azonnal átadja neked az irányítást, azt tehetsz, amit szeretnél, mint régen, mikor még elbírt a karjaiban, mert te kicsi voltál, ő meg hatalmas. Most te is nagy vagy, ültök egymás mellett, néha kérdezd meg őt az eltelt évekről, mindarról, ami érdekelheti, hagyd, hadd meséljen. Szemeiben a nap ragyog, s ha lejárt az időd, csöndben kísér ki, és ha becsukta az ajtót, elmorzsolja a két könnycseppet szemeiben. 

Apa szobái

Egyszerűek, funkcionálisak. Nincs túl sok dekoráció, vagy ha igen, akkor az markáns, erős. Apa szereti az oszlopokat, magas formákat - nem csoda, hiszen az ő szerepe is valami ilyen. Nyugalom, kilimek, érdekes könyvek, tárgyak, elrendezés. Otthon, ahová mindig, míg csak él, szavak nélkül, sose zargatva téged, sose invitálva, csak úgy, magától értetődőn, haza vár. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

1b900082cf08fd66397.jpg

001_1.jpg

002_1.jpg

003_1.jpg

Apa színei

Barnák szürkék, sötétkékek. Néhol egy falat fehér és piros, dohánysárga és mustárszín. 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

001.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blogot a fb-on itt kedveld. Köszönöm, szép napokat! 

2016.06.17. 08:54

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása