2017.02.14. 15:24 Lázár Márta
Szerelem tippek a lakásban: konyha, étkező

006_1.jpg

Egyetlen cikkben nem fér el, hogy mi minden "számít", amikor a párkapcsolatra, szerelemre erősítünk rá a lakáson belül. A sok kritérium közül most az egyik legfontosabb helyiséget, a konyhát nézzük át.

Bármilyen lakásban élünk, sok-sok finomság számít, ami nem sematizálható, és ami nem is fér bele egy cikkbe. Egy biztos: a szerelmet nem a lovas szobor, vagy a bazsarózsa hozza meg. A klasszikus térrendezés szerint ha e téren is kiteljesedésre vágyunk, először is tegyük széppé: a konyhát.

Analógia

A klasszikus feng shui forma-irányzatban a konyha jelképezi a kapcsolatainkat, első sorban a férfi-női viszonyt. Itt jelenik meg modern formában a tűz és víz pont, mint a férfias és nőies jelleg képviselői. A tűzhely a férfit, a mosogató a nőt jelképezi, kettejük viszonyát erősítheti, segítheti ezek optimális elrendezése. Amikor konyhát rendezünk be, akkor ez az első, amire figyelünk, ezután következik sorban a bútor, lámpatest, és a színek. 

Egymás mellett igen, szemben: ne!

Egyes szerzők azt állítják, ha a tűzhely és a mosogató egymás mellett vannak, mintegy "kioltják" egymás működését. A klasszikus feng shui nem állít elénk ilyen szabályt, bár a funkcionalitás kárára írja az ilyen túlzott közelséget. Ellenben hangsúlyozza, hogy a tűzhely és mosogató ne álljanak: egymással szemben. A szemben állás az életben is konfliktus-helyzetek kifejezője, azt mutatja, hogy összetűzések, egészségtelen dominanciaharc jelenhetnek meg a kapcsolatban. 

Így ne

018.jpg

Így igen

020.jpg

Optimális elrendezés

A lakberendezés szabályaival szinkronban áll, ha a tűzhely és a mosogató egymáshoz képest 90°-os szögben állnak. Ez harmonikus működésre, egymás kiegészítésére utal.

017.jpg

012.jpg

008.jpg

Támaszd meg a tűzhelyet

A tűzhely mögött mindig legyen teljes, szilárd falfelület. A kapcsolatok analógiája szerint a tűzhely (férfi) ezzel stabil, erős pozícióban áll, magabiztos, és támaszt tud nyújtani a társának.

004b.jpg

Konyhasziget

A főzőműsorok vonzó részlete a konyhaszigeten elhelyezett tűzhely, vagy főzőlap. Lehet, hogy praktikus, és sok lehetőséget nyújt a csevegésre, de a párkapcsolatok nyelvén azt súgja: "bár én vagyok a férfi, nincs valódi helyem sem a térben, sem a kapcsolatban, leginkább szolgálok". Ilyenkor sajnálatos módon némi idő elteltével a férfi távozik a kapcsolatból, hiszen a nő veszi át a szerepét, stabilizálja magát, nem valósul meg az egymást kiegészítő áramlás. 

Így ne

004c.jpg

004.jpg

Így igen

011.jpg

Mosogató

A mosogatónak szabadon, lehetőleg az ablak közelében érdemes lennie, hogy a yin (női) jelleget segítő folyamatos tisztulás, valamint a mozgási lehetőség biztosítva legyen.

009c.jpg

Gerenda

Mindenféle vészjósló szentencia elhangzik a gerendákkal kapcsolatban, pedig egyenes mivoltuknál fontosabb megtartó-szerepük. Nem kell tehát bambusz furulyát tenni rájuk, ha gerenda van a konyhánkban, attól még bővelkedik majd a csíben és a kapcsolatainkba is visz némi tartást. 

021.jpg

Lámpák, fény

A konyhára is érvényes, ami tulajdonképpen az egész házra, legyen benne jó világítás, természetes fény és a bútorok szögletességét ellensúlyozó, harmonikus megjelenésű lámpa. A szögleteket az íves formák ellenpontozzák, ha szögletes a lámpa is, akkor túl sok apró feszültség jelenhet meg, bosszantó és fölösleges dolgok, amik csak viszik az energiát a térből és a kapcsolatból. 

Így ne

Ebben a konyhában 3 szép lámpa csüng, az összkép viszont nyugtalan, rideg. Képzeljük el ugyanezt félgömb- gömb alakú, színes lámpákkal. 

b.jpg

Így igen

011.jpg

005.jpg

010.jpg

003.jpg

Étkező

Az étkező a konyha kiteljesedett folytatása, megkoronázza mind a látványt, mind a folyamatokat, ezért jó, ha kellemes, nyugodt, vidám. 

Székek

A székek száma és elhelyezkedése mutatja, hogy miként viszonyulnak a lakók egymáshoz. Az étkezőasztal mellett  legyen páros számú (lehetőleg 4, vagy 6-, 8 db.) szék. Ha csak páratlan számút tudunk elrendezni, akkor inkább csökkentsük a székek számát, a 2 jobb ez esetben, mint a 3. Rendben van az a megoldás is, ha páros számú szék-, valamint pad, vagy más ülőbútor áll az asztal mellett. 

016.jpg

014.jpg

010.jpg

006.jpg

002.jpg

008.jpg

001.jpg

011.jpg

007.jpg

012.jpg

 Színek és dekoráció

Mind a konyhában, mind az étkezőben használjunk világos, tiszta színeket, néhány nyugodt, kellemes, vidám dekorációt. Kerüljük a túl sok pirosat, az erőteljes mintákat, a túl sok háromszög-formát.

015.jpg

012.jpg

008.jpg

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

 007.jpg

 

Ha tetszik a poszt, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Facebookon a blogot itt kedvelheted, kövesd, hogy lásd a többi posztot is. Szép napot! 

2017.02.14. 15:24

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása