2011.07.12. 09:45 Lázár Márta
Színek, szépség, egészség

gudrun2.jpg

{A három alapszín jelentéséről, gyógyító, szépítő erejükről tartott előadást Lázár Márta a Hétholdházban (B.pest, Lövőház u. 24) a Színes Szalon keretében. Elsőként a vörösről értekeztünk, alább a legfontosabb gondolatokat olvashatjuk.}

Színek, segítőink bármilyen élethelyzetben. Akkor is hatnak, ha öltözékünkben, vagy tudatos színmeditációban használjuk őket. Széppé tesznek, a szó nemes értelmében, ugyanis a szépség itt azt az eredeti testi-lelki-szellemi harmóniát jelenti, amivel az embert a teremtés hajnala felruházta, s amelytől messze vetődtünk, de amire folyton vágyunk legbelül.

Ezt a harmóniát bármilyen tudatos eszközzel meg lehet közelíteni, állandóvá azonban sok-sok önismereti zarándoklat és belső átalakulás árán tehetjük. Ennek a teljességnek a testi szépség is része, és 35 év felett már nem elég a krém, a smink, sőt, ahogy telnek az évek, egyre tudatosabban tennünk kell testi épségünk, szépségünk fenntartásáért. Ehhez ad hozzá a színekkel való tudatos foglalkozás. 

Vörös, piros

A leginkább feltűnő, izgalmas szín. Minden ünnep és gála, díjátadó kötelező tartozéka, a szexi megjelenés, a nőies, érzéki habitus kísérője.  A végtelen sok szín közül a vörös az, amire a világ összes létező és létezett népének van külön szava.

A vörös hatásai

testi szinten: stimuláló hatású, adrenalin-termelő, növeli az izomtónust, hatására gyorsabban ver a szívünk; a vérnyomást kissé megemeli, a vérszegénységre, vérkeringésre pozitívan hat; elmélyíti a lélegzést; fontos szín minden testi folyamatban, ahol élénkítésre, gyors, intenzív gyógyulásra van szükség. Nem ajánlott: ingerült, dühre hajlamos embereknél, szívpanaszok és epilepszia esetén. 

lelki szinten: serkenti a magabiztosságot, tettekre ösztönöz, bátorít, fokozza a teljesítőképességet; ugyanakkor a nagyobb mennyiség indulatossá tesz és veszélyérzetet sugall; az introvertált embereknek segít megnyílni, ám ilyenkor (a színterápiában) nem a legélénkebb, inkább rózsaszínes árnyalatait érdemes használni; a szexepil és szexualitás színe is

szellemi szinten: az egyén (egy-én) színe, az életigenlés, pozitív gondolkodás, az elindulás, a sikeres, magabiztos start biztosítója, valamint az egyetemes és általános összeköttetés, összetartozás-érzeté (hogy nem vagyunk egyedül, összetartozunk, létünkkel mások létét is befolyásoljuk)

Ha az öltözködésben használjuk, biztosan kitűnünk a többiek közül,  ám nem mindegyik árnyalata áll jól mindenkinek - az árnyalat kérdése függ a bőrünk, hajunk, szemünk színétől, de pl. az aktuális hangulatunktól is... 

A klasszikus feng shui óvatosan bánik a vörössel, mivel a Tűz jellegű energia lobbanékonyságát látja benne, amiből sokszor a kevés is elegendő lehet. A kínai kultúra és néphagyomány azonban a szerencsével kapcsolja össze, ám a világ összes népe használta rontáselhárító, mágikus színként, valamint a szerelem és szenvedély, erotika színeként. 

Piros szépségtippek

Testi szinten A piros zöldségek és gyümölcsök két fontos anyagot tartalmaznak: egyik a likopin, másik az antocián. Mindkettő fontos szerepet játszik a szívbetegségek és a rák megelőzésében, a memória működésében, valamint a a húgyvezetékek és férfiaknál a prosztata megfelelő működésében. Ezekért is érdemes piros színű gyümölcsöket, zöldséget fogyasztanunk. Ilyenek: piros alma, cseresznye, tőzegáfonya, piros szőlő, piros grépfrút, málna, földieper, cékla, piros paprika, retek, cikória, piros krumpli, rebarbara, és paradicsom. 

Fontos: Mivel vízben rosszul oldódik, ezért a paradicsomból leginkább zsíros, olajos oldatban,  pl. paradicsomszószként fogyasztva szívódik fel.

Színmeditáció Ha színmeditációt végzünk a pirossal, akkor elég, ha egy ragyogó vöröset helyezünk szemmagasságba, egy kis ideig szemléljük, majd időről-időre behunyjuk a szemünket és hagyjuk, hogy átitasson ez a vitális, ősi szín. Ha idegenkedünk a pirostól, akkor valószínűleg egy kicsit túlterheltek vagyunk. A pirosnak ugyanis "térre" van szüksége, ahol érvényesülhet, és szabad energiákra, amikbe bele kapaszkodva fejtheti ki vitális hatásait. Ilyenkor használhatjuk kis mennyiségben, pl. kiegészítők formájában (sál, fülbevaló, táska, öv, stb.), vagy pedig gyengédebb árnyalatait. Az biztos, hogy ha valami pirosat veszünk fel, nem maradunk észrevétlenek. Lakásunkban a napsütötte helyeken ragyogó hatása van, a fényhiányos szobákat pedig feldobja. Használhatjuk időszakosan is, vagyis csak akkor, ha kifejezetten vágyunk e szín erős jelenlétére. 

red.jpg

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

p4.jpg

p5.jpg

p6.jpg

p7.jpg

 {Szöveg: Lázár Márta Képek: pinterest}

Ha tetszik a bejegyzés, másik is tetszeni fog :) Likeold a blogot ittHa szeretnéd látni a friss posztokat, kattints a követésre, fejléc jobb felső sarkában.  Legyen jó napod :) 

2011.07.12. 09:45

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása