2011.11.08. 13:55 Lázár Márta
Hétköznapi meditáció. Mire való a szép?

9.jpgMire való a szép? Egy bútor, egy darab bársony, óarany tükör, váza virággal, kép a falon. Nem egyébért, csak, mert derűs leszel tőle. Szemednek, szívednek is jut táplálék. Megújulsz, erőt merítesz belőle. A ruha, amit szeretsz fölvenni, a tea, ami jól esik, kávé, mind arra való, hogy ellazulj, és szépen tudjad folytatni.

A szép, mint meditáció

A szép: egy tűhegynyi az örökkévalóságból. Akkor lazulunk el, frissülünk fel, ha időnként változik a figyelmünk fókusza. Pl. elmélyülten dolgozol valamin, és ha picit máshová helyezed a figyelmed (pl. benézel egy blogba, meghallgatod kedvenc zenédet), utána frissebben folytatod.

Azért van körülöttünk szépség, hogy ha ránézünk, feloldódjunk a szemlélésében. A gondolatok, napok megfeszített vonalát megtöri ez a spontán meditáció. Minőségi szépet válassz, minőségi és egyszerű, jó dolgokat, amikre belülről válaszolsz. Képeket, klasszikus zenét, vagy valami könnyűt, ellazulsz tőlük, és megnyugszol.

Sokan a meditációt valami hókuszpókusznak gondolják, pedig egyfajta meditáció folyik alvás közben is, vagy amikor elmerülünk az olvasásban, vagy ábrándozunk, és észre se vesszük, hogy mi zajlik körülöttünk.

Ellazulni jó, hasznos

„Amikor teljesen ellazulsz, teljes a csend. Egyetlen gondolat nem hatol az elmédbe, egyetlen probléma nem törhet fel a testből, egyetlen emlék sem ragadhatja meg a szellemet. Valójában minden meditáció erről a mindent elsöprő nyugalomról szól. Az elme semleges csendje megújítja a fáradt lelket, és ez a regeneráció. Meg kell próbálnunk rendszeresen előidézni egy ellazult állapotot. Ennek egyszerű oka, hogy a relaxáció felfrissít, megtisztít minket, és mélységes derűt ad. Ez nem egy szertartás. Hanem csodálatos állapot, a problémáinktól távol.” (Ming-Tao)

Meditálj a képekkel

Nézd meg a képeket, és lazíts (direkt így válogattam :)), h Beethoven-t, a szangvinikus zsenit, gyünyörű ez a Pastorale-részlet.

És... szívből remélem, hogy ennek a blognak a képei, a sorok, amiket megilletődve vagy ihletve írok, adnak Nektek ilyen kilazulós, időtlen pillanatokat.

8.jpg

008.jpg

0021.jpg

009.jpg

04.png

096.jpg

087.jpg

086.jpg

012.jpg

014.jpg

088.jpg

06.jpg

02.jpg 

0071.jpg

004.JPG

09.jpg

5.png

080.png

013.jpg

010.jpg

2_1.jpg

frame.jpg

091.jpg

095.jpg

089.jpg

093.jpg

5.jpg

006.jpg

005.jpg

099.jpg

J2.jpg

011.png

0100.jpg

01.jpg

Képek forrása itt és itt és itt  és itt, és itt,  Livingetc, és h&m home. 

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.11.08. 13:55

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása