2012.01.07. 01:52 Lázár Márta
Feng shui asztrológia 1.

l025.jpg

1. rész

Fontos tudnunk, olyasmi, mint "A feng shui asztrológia" voltaképpen nem létezik. Nincs egyetlen és mindentudó feng shui asztrológia. Sok helyütt a feng shuival összefüggésben került nyilvánosságra néhány személyiség- és sorselemző rendszer, ezek alapja, motívumrendszere, világlátása a feng shuival egy tőről fakad. Egyes szerzők feng shui asztrológia néven jelentették meg a kapcsolódó műveiket, hiszen a keleti hagyományban járatlan olvasó ugyan honnét tudná, mi az, hogy "Bíbor Csillag" , vagy "Négyoszlopos sorsmeghatározás" stb., míg a feng shui asztrológiát legalábbis tudja mihez kötni. Ezért használom magam is feng shui asztrológia néven - követve Jon Sandifer témában megjelent publikációit.  A kínai hagyomány sokféle asztrológiai rendszert dolgozott ki. Az a közös vonásuk, hogy többnyire a holdnaptárra épülnek, amit 1911-ig hivatalosan használtak Kínában. 1911-től a Gergely-naptár érvényes, a régi holdnaptárakat a nép őrzi, a hagyományos ünnepeket ehhez igazítják. (Kis párhuzamként a mi húsvéti-pünkösdi ünnepünk is „mozgó ünnep”, minden évben a Hold járásához igazodik.) A kínai holdnaptár érdekessége, hogy a fő évszakok között a Föld jelleg dominanciájára is hangsúlyt helyez. 

Asztrológiai rendszerek

Míg a nyugati hagyományban ma egy nagy asztrológiai rendszert ismerünk, a keleti hagyomány, ezen belül a különböző feng shui irányzatok sokfélét használnak. Ilyen pl. a 12 állatjegyű Kínai horoszkóp, a Négyoszlopos (vagy Négypilléres) sorsmeghatározás, a Bíbor csillag asztrológia, valamint a Kilenc Csillag Csi (azaz Jiu Gong Ming Li - 九宮命理 "Sorsmagyarázat a Kilenc Terem segítségével"asztrológiai rendszer,  ez utóbbira épülnek majd az itt bemutatott elemzések.

Újév dátuma

A holdnaptárban a kínai újév későbbre esik, mint a mi újévünk. 2012-ben január 23-án kezdődik a kínai újév.

Ég-Föld-Ember

Sok egyéb mellett ez a hármasság az alapja a kínai gondolkodásnak és azoknak a módszereknek (pl. a klasszikus feng shuinak), amik a teljesség megélését célozzák. Nagyon leegyszerűsítve nézzünk rá erre. Az Ég, kozmikus vonatkozásaival, a Föld, a természettel és a hellyel, környezettel, az Ember, aki e kettő közt/által él, a mindenség egyetemes energiájának alapvető (primordiális) megnyilvánulásai. Talán kevéssé vagyunk tudatában, hogy Létünk egyenként és együttesen a Föld, azon túl pedig a kozmosz /az Ég harmonikus működésétől függ. A kozmikus hatások, pl. a Nap tevékenysége hatással van a Föld mágneses mezejére, ami az élőlények és a természet működését, és életünk színtereinek alakulását befolyásolja.  A Nap-Föld mozgása meghatározza a napok ritmusát. Ha a kozmoszban, az „Égi birodalomban” rend van, akkor ez tovább hullámzik a Föld felé, és utána egyetemesen és egyenként is az ember felé. Minden, ami létezik, egy körfolyamat része, s ez a körforgás kintről ered, az Ég rendjétől. Az Ég, a kozmosz a ritmust, az időtényezőt hozza az életünkbe.

A másik Égi aspektus, amivel számolnunk kell, a sorsunk, ami – a legújabb pszichológiai kutatások szerint – nem független elődeink sorsától, és azon is múlik, hogy mennyire tudunk teljes, felnőtt emberré válni, aki megtanulja az élet művészetét, és sorsát harmonikusan alakítja. Az asztrológiai rendszerek első sorban abban segítenek, hogy rálássunk személyiségünk minden zugára, és átalakítsuk mindazt, ami bennünk akadozva működik. 

A siker 3 kulcsa

Az emberi élet szintjén a hármasság így képezhető le: minden dolog sikeréhez 3 komponens szükséges. Megfelelő hely, megfelelő idő és megfelelő emberek. Ha ezek közül egy nincs meg, a dolog talán még megvalósul, de ha kettő hiányzik, akkor hozzá se fogjunk.

A megfelelő hely kialakításával a feng shui energetikai szinten foglalkozik, az otthont, a munkahelyet olyan térré próbálja formálni, amiben a különböző aspektusok (jin és jang, valamint az öt megnyilvánulás/öt elem) harmonikusan jelen vannak, és a lakók életét ösztönzik, segítik.

A megfelelő idő a jó időzítésben nyilvánul meg. Pontosan akkor lépni, amikor nincs előttünk akadály.

A megfelelő emberek azok, akik végre hajtják a megfelelő tetteket, megfelelő döntéseket hoznak, stb.

Idő, egyéniség, kapcsolatok

Attól függően, hogy ki-mikor született, más-más energetikai hatás dominál a személyiségében. A különböző asztrológiai rendszerek megállapítják, hogy milyen kozmikus /bolygó hatások dominálnak az egyéniség születési, tér-idő képletében. A nyugati asztrológia bonyolult kalkulációja alapos rálátást ad, ám leginkább a bolygók hatását nézi. A kínai asztrológiai rendszerek kicsit egyszerűbbek, számításaik közt a Föld szerepe és hatása hangsúlyosabb.

9 csillag csi asztrológia

Ezzel a rendszerrel foglalkozunk a továbbiakban, és ennek segítségével mutatjuk be, ki milyen esélyekkel, és milyen jelleggel találkozik az idei év folyamán. 

020.jpg

hui tsung.jpg

Szöveg Lázár Márta Képek fengshuitrend, livingetc

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2012.01.07. 01:52

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása