2013.09.25. 03:04 Lázár Márta
Régi magyar házak Afrikában és Görögországban?

011.jpg

Ismerős formák, otthonos házikók ismeretlen, messzi tájakon. Mintha a "miénk" lenne, "magyaros", de nagyon. És mégse...

Ma, amikor egyre kevésbé ismerjük hagyományainkat, könnyű elhinnünk, hogy olyan házat sehol a világon nem építettek, mint amilyen a magyar. Cikkek és könyvek születnek egyediségünkről, s a szerzők könyörtelenül rátaposnak a valaha létezett hatalmas kultúrákra, motívumrendszerükön pedig átnéznek, mint az ablakon. Pedig mindannyian csodáltuk már a kelta vonalvezetést, vagy az új-zélandi, esetleg az amerikai őslakosok képi világát. Szabad, és kell is tisztelnünk saját identitásunkat, ám ehhez nem elég átfutni a ma felkapott magyar házak mágikus rendszeréről szóló írásokat. Érdemes utána néznünk, miben vagyunk egyediek, és elhinnünk, hogy valahol, a gyökereknél mégiscsak ugyanazt a valóságot tükrözzük. Ha elkezdünk kutatni más népek építészetében, gyorsan kiderül, hogy a magyar néphagyomány mind formai megjelenésében, mind a házak szerkezeti kialakításában kevéssé különbözik a világ más népeinek hagyományától. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennének egyedi vonásai, de akármerre keresgélünk, tagadhatatlanul rokon vonásokat fedezhetünk fel. Ezt a példát látjuk az itt bemutatott két ház esetében is, amelyet mai, modern igényekhez alakítottak, de eredeti szerkezetét, sajátos vonásait meghagyták. Az egyik Görögországban, a másik Dél-Afrikában épült, de akár magyar házak is lehetnének. 

A görög "magyar"

Ez a ház Mykonosban található, és a környező hegyek köveiből épült. Oldalát betapasztották, s a szokásoknak megfelelően fehérre meszelték. 

008.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

009.jpg
A dél-afrikai "magyar"

Ez a ház 1860-ban épült, és a dél-afrikai Karoo Nemzeti park szomszédságában látható. 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

{Képek forrása: Paul Ryan, Deborah French Design, happyinteriorblog, house and leisure}

Ha tetszik a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blogot a FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2013.09.25. 03:04

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása