2010.12.11. 19:37 Lázár Márta
Egy finom tea? Igen.

v6.jpg Ahogy a nyár lassan csak az emlékeinkben él, a kint hidege növekszik, a bent melege fogy. Ilyenkor tehát fokozatosan melegíteni kell a szervezetet étellel, itallal. Vége a jeges édességeknek, a lehűtő hatású magában-salátákat is felejtsük el. A tea a legegyszerűbb melegítő ital, utána jönnek a meleg levesek és a forró, sok tűzön főtt, sült ételek. Alább a kínai gyógyászat sok ezer éves tapasztalataiból, majd a legjobb tea receptekből mazsolázunk. 

Jótanácsok

  • Indítsd teával a napod, ha a zöldet nem szereted, akkor rooibosh-sal, vagy melegítő hatású gyógyteával.
  • Hűvösödő, vagy hideg időben teázz sokat, sokszor. Mindig frisset igyál, és lehetőleg ne tegyél bele cukrot. A méz mennyiségére is figyelj oda, egy felnőtt ember napi méz adagja 1-2 evőkanálnyi.
  • Sose igyál hideget éhgyomorra, vizet se, semmi mást. Főleg télen! Igyál egy pohár jó meleg vizet (igen, meleg vizet, natúrban), ha nincs időd, türelmed kivárni, míg fölforr a teavíz. A test közepe a legfontosabb terület, a kínai gyógyászat szerint, ha a gyomor és a lép egészséges, akkor minden betegségből meg lehet gyógyulni.
  • Télen, amikor erős a „külső hideg”, a „belső (vagyis a szervezetünk, ill. testünk közepének) melegét” kell növelnünk, illetve szinten tartanunk. Ha a gyomrot melegen tartjuk, minden szervünk jól tud működni. A gyomor állapota a hangulatot is befolyásolja. Ha hideg itallal, étellel lehűtjük, többlet-energiába kerül, míg visszamelegíti magát a megfelelő hőmérsékletre.
  • Ne igyál éhgyomorra kávét, csak ha már reggeliztél valamit. A kávé az egyik legtüzesebb szer/ital, kiszárító hatása van, és erőteljesen viselkedik, ál-frissességet ad. Kávé után igyál sok vizet, lehetőleg langyosan.
  • Ha teázni kezdesz, forralj vizet rendesen. Mondom, rendesen, vagyis ne mikróban, és ne önforralóban, hanem tűzhelyen, egy fazékban. Fizikus koponyák mesélik, hogy a víz fölmelegedése nem azonos a 3 módszerrel, a részecskék eltérő módon viselkednek, (hát még az a bizonyos élet-erő, ami a vízben is ott van). Így a végeredmény sem egyforma, bár látszólag víz-víz, mindegy lenne, de mégse! Ez egy pici puzzle abból az összképből, amit úgy hívnak: egészség. Légy tehát türelmes, és forralj vizet a tűzhelyen.
  • A teázás ellazít. Figyeld az illatát, ízét, mosolyogj, töltekezz. Érezd jól magad :)

 

  • vv9.jpg

Receptek

 Reggel

Térj magadhoz tea

Avagy: zöld, friss, melengető. Forralj vizet, majd hagyd kissé lehűlni. Mindenütt azt mondják, hogy „70-80 fokra”, bevallom, fogalmam sincs, egész pontosan mikor lesz 70-80 fokos a víz. Szerintem akkor, ha már nem éget, nem gőzölög, de még jó meleg. Öntsd rá a zöld teára, és hagyd ázni 2-3 percig, majd szűrd és idd. Ha elfogyott, újra felöntheted, a következő teád már lágyabb lesz, de élettani hatása ennek is jó, az íze is élvezhető. (Meg lehet kövezni, de szerintem vannak jóféle filteres zöld teák is…)

Napközben

Gyömbéres immun- és gyomorvidító

Forralj vizet rendesen, dobj bele mazsolát, aztán hámozz és reszelj meg 2 ujjnyi gyömbért, dobd bele, lassan főzd 5-10 percig. Ha zamatosabban szeretnéd, dobj bele almakockákat. Magában az igazi, de ha ízesíted, akkor előbb pici mézet, majd citromot/narancsot tegyél bele.

Ráérős

Az Earl grey, természetesen. Nincs benne semmi kunszt, a teába tejet, vagy pici tejszínt öntesz, de ha nem szabad tejet innod, elég talányos, hogy hogyan lesz finom. Pl. leforrázhatod fele-fele víz és gabonatej keverékkel. Különleges ízű kókusztejjel, vagy kókusz tejporral. Ízesítsd pici mézzel.

Mandarinos nyugalom

A forró vízbe dobjál szárított édesgyökérteát, 2 darabolt mandarint, forralj rajta egyet, majd hagyd kissé lecsöndesedni, ekkor pici mézet tegyél bele. Édeskés, nyugalmas tea.

Este

Nőies

Forralj vizet, ha forr, dobj bele egy jó csipet rooibosh, vagy lapacho teát. Kapargass rá fél-egy rúd vaníliát, és tördeld bele. Főzd lassú tűzön, vedd le, önts hozzá tejszínt, vagy gabona tejet és kissé édesítsd mézzel.

Afrodíz keverék

A forró vízbe dobjál fahéjat, kardamómot, szegfűszeget, szerecsendiót, babérlevelet, zúzott csillagánizst, koriandert, pici borsot. Ügyelj az arányokra, pl. a szegfűszeget és a szerecsendiót szerényen használd, mert karakteres ízük túl erőse lehet. Kissé forrald, majd hagyd leszállni, szűrd le, önts hozzá tejet, vagy tejszínt, mézzel édesítsd. Kínáld meg a párod is.

v3.jpg

{Képek: fengshuitrend, google}

Ha tetszett a poszt, oszd meg, hogy máshoz is eljusson :) Itt likeold a blogot, hogy lásd az új posztokat.

Köszönöm, hogy itt vagy, szép napot :)

2010.12.11. 19:37

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása