2010.12.22. 12:04 Lázár Márta
Halat, vadat, s mi jó falat: könnyű ünnepi étel

bordelaise.jpgKözeledik a nap a legpompásabb ebéddel, vacsorával, sütivel. Elő is kaptam pár receptet, mihez tartás végett. Vannak bevált ételek, ilyen ez hal-recept is - minden szempontból könnyű, és különleges.

Tejszínes-vajas hal hagymaágyon

Hozzávalók: 1 kg friss halfilé (fogasból nagyon finom), 15 dkg vaj, 6-8 db. vöröshagyma, és 1 póré, 5 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom, 3 dl tejszín. Fűszerek: rozmaring, tárkony, fehér bors, kapor, szerecsendió, pici curry (elhagyható), só. Így készül: Egy nagy tűzálló edényt gazdagon kivajazok, kibélelem a karikára szelt hagymával, ráfektetem a halat, megsózom, ráfacsarom fél citrom levét. Megszórom rozmaringgal, tárkonnyal, megöntözöm tejszínnel úgy, hogy a halszeletek félig legyenek benne, és még pár darab vajat dobok rá. Megszórom kaporral, fehér borssal, a szétnyomott fokhagymát és a mustárt kevés vízzel elkeverem és azt is ráöntöm, megsózom, elegyengetem, letakarom alufóliával, és előmelegített sütőben, közepes tűzön sütöm. Félidőben (kb. 15-20 perc múlva) megforgatom a halszeleteket, és a fóliát levéve készre sütöm.Semleges köret illik hozzá, pl. rizs, krumplipüré, vagy sós vízben főtt burgonya. Fehér bor, vagy száraz pezsgő illik hozzá. Aki enyhébben szereti, a fűszerekből csak csipetnyit adagoljon. Ha többet használunk, jobban átjárja a halat a fűszerek aromája, és ízletesebb lesz.   

A recept érdekessége

Azon túl, hogy nagyon finom és könnyű elkészíteni, érdekessége, hogy a hozzávalókat a kínai öt elem szerint használom egymás után. (Aki ebben nem járatos, fűszerezzen csak úgy, ahogy szokott, ahogy jól esik :)) Ez az ún. építő ritmus, amelyben minden komponens építi, táplálja a következőt, az étel így egy kicsit selymesebb, és az elemek szempontjából harmonikusabb lesz.

A hozzávalók sorrendje: 1. vaj- Föld 2. hagyma - Fém 3. só-Víz 4. citrom- Fa 5. rozmaring – Tűz 6. tejszín, tárkony, vaj-Föld 7. kapor, mustár, fehér bors, fokhagyma, szerecsendió - Fém, só- Víz.  A termikus hatást nézve a hal alapból melegítő hatású étel, pedig hűvös közegből származik, a fűszerek pedig szintén melegítőek, s az, hogy sütőben, közepes tűzön készül, még pluszban melegítő hatással tölti fel az ételt (Tűz elem), ám a tejszín és vaj adja azt az egyensúlyt, amire szüksége van a szervezetünknek a téli időszakban. A köret (rizs, vagy krumpli) Föld elemű, és kiegyensúlyozó hatású. 

Vega verzió!

Az elkészítés ugyanúgy történik, mint a halas verziónál. Helyettesítsük a halat laska gombával,vagy szejtánnal, vagy szójaszeletekkel. Vegánok növényi tejszínt használjanak.

A recept eredete

Ezt a halat Johnsontól tanultam, és akárhányszor készítem, örömmel gondolok rá. Johnson humanista, a hírét és a lakását hamarabb ismertem meg, mint őt, és amikor volt alkalmam beszélni vele, konstatáltam, hogy cseppet sem túlzás, amit regélnek róla. Mert Johnson sok mindenben más az átlagembernél, mérföldekkel jár előre tudatosságban és hozzá állásban a bevett szokásoknál. Amikor először meglátogattam, épp nem volt otthon, de mivel 2 barátjának szállást adott, és egyikük meghívott egy teára, gondoltam, megnézem, hol él egy ilyen igazszívű ember. A lakásban legalább 3 ezer joghurtos kehely, egymásba rakva, mert Johnson környezetvédő volt már akkor, tizenéve, amikor még az embernek eszébe se jutott, hogy a pille palackot laposra taposva dobja el, és hogy ne vegyen reklámszatyrot.

Megilletődve jártam körbe. Fölsejlett a sok különös sztori, mennyit tett, hogy Afrikában a gyerekek jobban éljenek, mennyit utazott, szervezett. Szép, tágas lakás, lazán itt-ott papírkupacok, kellemes, világos terek, egy kicsit rendetlen, mint aki sose ér rá. Tényleg nem ért rá. Folyton szaladgált mindenféle ügyekben, csak a jóért küzdött, a humora hihetetlen könnyed. Ez a kaja is, amit egy későbbi találkozásunkkor akkurátusan készített el… Ahogy a hagymákat szelte, a rozmaringot morzsolta! Tudni kell, hogy akkor még nem volt Jamie Oliver nálunk a tévében, hát áhítattal lestem, hogy mi lesz most.

Johnson ragaszkodott hozzá, hogy ő főzzön, a kedvese pedig házi szörppel, teával kínált. Mindezért tisztelettel adózom Johnsonnak.

2010.12.22. 12:04

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása