2010.12.31. 01:54 Lázár Márta
Feng shui asztrológia - ízelítő

Az idő küszöbén állunk. Kezdődik a másik év, abban a pillanatban, amint az előző véget ér. Voltaképpen ez a Föld ritmusa, egy év pedig az az időtartam, mely alatt a Föld a Nap körüli forgását megteszi. Az idő ünneplése, és az új ciklus kezdete kultúránként változik. A kínai újév pl. mindig később veszi kezdetét, mivel lunáris ciklus alapján áll össze. Jövőre 2011. február 3-án kezdődik. Az előrejelzések, amiket évről-évre készítek, ezt a kínai újévkezdést veszik kiindulópontnak. 

Van-e létjogosultsága ma az asztrológiának? A válaszom az, hogy attól függ, milyen céllal kezdünk vele foglalkozni. A cél határozza meg, hogy az eszköz mivé válik. 

Ha célom az, hogy önismeretem gyarapodjon, békésebb és elfogadóbb legyek az életemmel, a történésekkel pedig egybesimuljak, akkor az asztrológia, ami ehhez hozzá segít, józan és hasznos eszköz. Ha ezen túlmutat, és célja a történések, magam és mások manipulálása, akkor az asztrológia inkább gátló eszköz a személyiség fejlődésében, és a szabad akarat megélésében. Az se mindegy, milyen szintű és melyik asztrológiai irányzatot választom. A bulvár asztrológia mindössze egy morzsa abból az összetett rendszerből, ami régen csak a kiváltságosok tudása volt. Ahhoz, hogy mérlegelni tudjak, egyik asztrológia miben különbözik a másiktól, alaposan ismernem kell legalább egy rendszert, hogy viszonyítási alapom legyen a többihez. Hogy fel tudjam mérni, mi az, ami a másikban több, vagy kevesebb.

Miután 10 évig laikusként foglalkoztam a nyugati asztrológiával, megismertem azt a kínai rendszert, ami „Kilenc csillag chi”, ill. „Feng shui asztrológia”, ill. „Yin-yang asztrológia” néven szerepel a szakirodalomban. Miért szeretem?

  1. Mert egyszerű.
  2. Nincs benne semmiféle titokzatos magyarázat, inkább józanság.
  3. Meglepően találó tud lenni.
  4. Mert a segítségével nemcsak önmagamat, hanem a környezetemet is könnyebb megértenem és elfogadnom.
  5. Kapcsolatelemzést is könnyen lehet vele készíteni.
  6. Nem kell hozzá sok tanulnivaló, inkább tapasztalás, tudatosság, megfigyelés, átélés.
  7. Segítségével fel tudom mérni, hogy hol tartok az életutamon.
  8. Meg tudom érteni, hogy bármikor nem tehetek meg bármit, hanem van, hogy vissza kell húzódnom, vissza fognom magam, elcsöndesednem.
  9. És mert másokat is gazdagíthatok ezzel a tudással.

Ennek az asztrológiai rendszernek a lényege az a szemlélet, hogy személyiségünkben kis magként hordozzuk a temperamentumunkat, jellemünket, mely az idő előrehaladtával kinyílik, kiteljesedik. Vannak dinamikus, és visszahúzódóbb típusok, de mindenkiben van egy pici a saját jellemének és temperamentumának ellentétéből is. Igen, ez a yin és yang ellentétpár.

A másik, ami fontos, hogy a világban 3-féle módon jelenünk meg. Először felszínes képet mutatunk önmagunkról, pl., ahogy a bemutatkozáskor lát bennünket valaki. Lehet, hogy beszélgetünk vele pár órát, de igazi énünk, amilyenek a mindennapokban vagyunk, csak huzamosabb ismeretség után mutatkozik meg. Személyiségünk motorja, magva pedig szinte láthatatlan. A motivációink láthatatlanok, és az is, hogy stresszhelyzetben hogyan változik a jellemünk. A feng shui asztrológia ezt a 3 aspektust emeli ki. Kinek és milyennek tűnök első látásra, ki vagyok a mindennapokban és kritikus, ill. stressz helyzetekben, és ki vagyok belül, mint ideális teremtmény. Foglalkozik azzal is, hogy az egyéniségre milyen módon hat az év, vagy annak egy szakasza. Minden év más-más jellegű, a dinamikustól a visszahúzódóig sokféleképpen árnyalódik, és összhangban, támogató módon, vagy pedig vele ellentétben, gátló módon jelenhet meg az egyéniség számára. Most, mivel van még egy hónap a rendszer szerinti évváltásig, csupán ezeket az általánosságokat osztottam meg. A későbbiekben szeretném részletezni, hogy konkrétan mi is ez a rendszer, és hogyan segít nekünk, európai embereknek, akik a hit alapjain állunk, a mindennapokban. Hogyan lehet eszközünk az egyensúly megtartásában.

Aki már most bővebben olvasna mindezekről, itt talál tőlem pár régebbi írást: lakberinfo.hu

2010.12.31. 01:54

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása