2011.01.28. 18:02 Lázár Márta
Feng shui alapozó - 01. rész

 

A boltban épp a falfestékeket nézegetem, két hölgy, talán anya és lánya a képek közt válogat.

    - Az nem jó, feng shui szempontból – mondja a fiatalabb kicsit zaklatottan

    - Jól van, akkor nézzünk másikat. Esetleg ez? – kérdi az idősebb, és új képet keres.

Legszívesebben oda mennék, hogy csöndesen és tisztelettel mondjam: minden rendben, és elnézést, hogy hirtelen valami, valaki elkezdte megmondani a biztos megoldást, és az eddigi békesség a lakás kapcsán átment valami „feleljünk meg, különben baj lesz” folyamatba. Annyira szégyellem, amikor a feng shui szóba kerül, és látom, hogyan feszengnek az emberek, mintha bűntudatuk lenne, hogy nem csinálnak valamit jól. Az eredeti feng shui ugyanis egy derűs, nyugodt valami, és több, mint lakásberendezés, átalakítás.

A bágua irányzat, mely által a feng shui megjelent a nyugati világban, a maga amerikai felhangjával lakáselemzéskor inkább a hibákat emeli ki, és azonnal javasolja a megoldást. Olyan gyors és frappáns, mint egy gyorsmenü, vagy egy hírlapi horoszkóp, és a vonzereje, egyúttal csapdája abban van, hogy a 9 téma közül minimum 3 mindig dominál az életünkben. A csapdába illik beleesni, ugyan ki ne óhajtaná, hogy az élete rendbe jöjjön? Legyen jó állása, párkapcsolata, házassága, legyen rendben a családi élete, pénze, bevétele, az egészsége, lelke, legyenek örömei, bölcsessége, elismertsége, és becsüljék meg. Ezek alapvető emberi szükségletek. A bágua módszer hatékonyan megcélozza őket, és azonnali előmenetelt, kiteljesedést ígér.

Bennünket, nőket lelkesít az ilyesmi, hiszen érintettek vagyunk az otthonteremtés folyamatában, a családi béke és kiegyensúlyozottság megőrzésében, mindennél jobban áhítjuk a szerelmet, a szép hivatást, törődünk az egészséggel, stb. Hogyne lenne vonzó! Egy kompakt pakkban életünk legfontosabb aspektusai. A könnyen követhető útmutatásokba nemcsak a kreatívak, hanem bárki bele vetheti magát. Ezek a bágua erényei.

Igen ám, de mi van azokkal, akik nem nők, és nem családanyák? A férfiakkal, akik végig nézik, hogy párjuk autodidakta módon, vagy tanácsadói segítséggel elkezd feng shuizni (á nem-nem, báguázni!), olykor különös kérései vannak, pl. a lépcső átépítése, a konyha átfestése, stb...? Érdemes megnézni, hogyan reagál egy józan férfi a báguára. Mert a módszer hátrányai éppen azok, amik az előnyei. Gyorsan és egyben akar mindent, s bár nagyon egyszerű módszert használ, egy objektív szemlélőnek nehéz elmagyarázni, hogy miért kell a jobb hátsó sarkot piros szívekkel, szerelmes képekkel, rózsakvarccal és lovakkal tele rakni, vagy a bejárat elé kistavat telepíteni. Az az érv, hogy ami eddig nem sikerült, az most sikerülni fog, nem mindig állja meg a helyét. A gyorsaság hamar kifulladhat, és az eredmény esetleges.

Minden báguás feng shui könyv hangsúlyozza, hogy hinni nem kell benne. De hát a gondolataink az életterületek körül forognak, felrázzuk magunkat és a lakást is egy kicsit, ezzel foglalkozunk álmunkban, és reggel-este, így vajon nem indul-e be máris valami?

A könyvek nem említik, hogy az eredeti, klasszikus feng shuiban nem létezik a 9 életterület, s a bágua módszer, mely „feng shui” címen futott szét a világban, magának a feng shuinak csak sajátos megközelítése, egy nagyon új iskola. Ilyen formában a feng shui soha nem létezett. Ezért vagyok óvatos, ha szóba kerül a „feng shui”. Mert az esetek többségében a másik a bágua iskolára gondol, és azt hiszi, EZ a feng shui.

Szeretném megosztani a tapasztalataimat, meglátásaimat. Tiszteletben tartom, hogy a bágua iskolának is van létjogosultsága, de a hibáit is szeretném kicsit megmutatni. Majd pedig azt, hogy miben más a klasszikus iskola.

Amit most elsőre kiemelnék: a feng shui az ember lelki békéjét mindennél többre tartja. Semmi sem áll tőle távolabb, mint az, hogy azonnali és gyors sikert akarjon. A klasszikus feng shuiban a siker egy fokozatosan kibomló folyamat, éppen ezért tartós is. A klasszikus feng shui először az egyéniséget szemléli, azután megpróbálja felnyitni a szemet arra, ami eleve a részünk, a békességre, harmóniára.

2011.01.28. 18:02

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása