2011.05.06. 15:00 Lázár Márta
Feng shui alapozó - 03. rész

Bágua irányzat-ellentmondások

„Az ősi kínai térrendezési tudomány, a feng shui ötezer éves gyakorlata szerint csak akkor lehetsz igazán boldog, ha betartod azokat a szabályokat, melyek felszabadítják a lakásodban a pozitív energiákat.” ... Hö... ??? Nanem. Ez nem igaz. A feng shui nem mond ilyent, másrészt nem tudomány, és nem ad automatikusan boldogságot egyetlen javaslata sem. Az idézett sorok egy női portálon jelentek meg, és eddig kb. tizenötezer ember olvasta el. Tipikus, de nem egyedülálló.

Ha nézegetni kezdünk egy feng shui könyvet, vagy honlapot, az első információ, amivel találkozunk, hogy a feng shui mintegy 5000 éves. Pár oldallal odébb bemutatják az ún. ’bágua’ négyzetet a 9 életterülettel. Szép lenne, ha igaz lenne, hogy ez az ábra 5000 éves, az igazság viszont az, hogy mindössze 25 éve létezik, és nem autentikusan ősi kínai, hanem egy ma is élő tanítómester, Thomas Lin-Yun szerzeménye.

A jószándékú olvasó ebből a paradoxonból mit sem sejt. Hiszen sehol, senki nem írja le, hogy voltaképpen

- csupán a feng shui által is használt alapfogalmak (mint a qi/csi, jin és jang, öt elem, stb.) léteznek legalább 5000 éve

- maga a feng shui tradicionális ága is csak mintegy 800-1000 éve vált önálló rendszerré

- a BHS, vagy Bágua irányzat /Háromajtós módszer pedig csak 25 éves

Hogy miért fordulnak annyian a bágua térképhez? Először is, mert ez jelent meg legelőször a nyugati világban. Azután, mert az ember alapból boldog akar lenni, és ez megfelelő eszköznek ígérkezik hozzá. A könyvek, a netes cikkek azt írják, hogy EZ a feng shui. „Ha 5000 éven át használták, akkor mégiscsak ér valamit” – mondja a laikus érdeklődő... A tradicionális irányzatokat – a Forma iskolát, és az Iránytű módszert - jóval bonyolultabb megtanulni. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy Thomas Lin Yun bágua irányzata úgy került be a köztudatba, mint A FENG SHUI. Ezek után nagyon nehéz tisztázni, hogy csupán olyasmi ez, mint a bulvár-asztrológia. Hiszen óriási irodalma, szép sikere van, sokak élete jó irányt vett általa.  

Bágua iskola /BHS/ Háromajtós módszer – pozitívumok

1. Amódszer a nőknek szól, akiknek ősidőktől szenvedélyük a tér kialakítása, szépítése. A férfi házat épít, a nő berendez, ki-és átalakít. A bágua irányzat pontosan erre aspirál.

2. Teljesen egyszerű, izgalmas valami. „Csak szánj rá egy órát, és minden jó lesz!”

3. Mivel a bágua különböző színeket, kiegészítőket rendel az életterületekhez, két legyet üt egy csapásra: segít lakberendező nélkül kialakítani a lakás színvilágát, és a javasolt képek, kiegészítők által teljessé teszi a lakberendezői munkát.

4. Alakást észrevétlenül egy analógiarendszerként kezeli, amelyben minden, ami megjelenik, jelentőséggel bír, üzenetet hordoz a lakókról és mutatja, hogy az életben elfoglalt pozíciójuk az adott síkon rendben van-e.

5. Azt sugallja, hogy ha az életterületek rendben vannak, akkor az életünk is, és minden sikerülhet. Minden, vagyis karrier, siker, barátság, család, és igen, gazdagság, pénz, elismertség, szerelem és házasság, gyerek, vagyis: minden.

Bágua iskola – negatívumok

1. Bizonytalan kérdésekben magadra vagy utalva, és sok-sok könyv elolvasása után sem biztos, hogy megtaláltad a megoldást.

2. Haa lakás életterületeivel valami hibádzik, a hirtelen jött lelkesedés könnyen (huzamos) szorongássá alakul.

3. Amódszer hosszú távon igen költséges. A sok új holmi, szimbólum és eszköz temérdek pénzbe kerül, ráadásul a legtöbbjük nagyon giccses, és az európai szemnek idegen.

4. Amódszer – nem nyíltan – az emberi elme és szellem teremtő képességére apellál. Thomas Lin Yun mester valószínűleg nagyon jól tudja, hogy ha valaki kitartóan hisz valamiben, és valamennyit tesz is érte, akkor az eredmény nem marad el. Csakhogy ez már nem a feng shui hatásköre.

5. Atárgyak, képek, szimbólumok tudatos és „életterületeket segítő” célzott kihelyezése észrevétlenül viszi a gyanútlan és lelkes újoncot a tárgyi mágia és a manipuláció területére. Bele kerülhet egy automatizmusba: ha kiteszem ide ezt, akkor ennek kell történnie. Ha kirakom a családi fotókat, akkor megjavul a kapcsolatom. Stb. Fordítva is működhet ez: ha ki akarnak rúgni, akkor felélénkítem a Karrier területét, és megmarad a munkám. A jó szándékú, és harmóniára vágyó ember olyan kötöttségek közepette találhatja magát, amelyekben sérül a szabad akarat, és az emberi szabadság, méltóság. Sérül az a finom lényegiség, amire az eredeti feng shui törekszik, tudni illik, hogy hallgass a szívedre, és élj szorongások és kötöttségek nélkül.

2011.05.06. 15:00
Címkék: feng shui

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása