A természet gyakorta ihletője a kreatív területeknek, neves tervezők, lakberendezők inspirációs falán fő motívumként szerepel valamilyen növény, állat, illetve természeti régió. Ilyenkor, kora-nyáron lenyűgöző a sokféle növény pompája, a ritmus, ahogy egyik a másiknak átadja a főszerepet. Tobzódik a bodza! Az akác után egy másik illatos szépség. Mit üzen a bodza, régió, hangulat, étel-ital, ruha szerint? Ahány ember, annyiféle megközelítés, ez itt egy kis ízelítő.
Régió
A bodza nem válogatós, nem keresi a különleges helyeket, bárhol jól érzi magát. Egész Európában előfordul, vízparton és nagyvárosi parkokban is megél, megjelenése az otthonosságot idézi. Nem gátlásos, nem is túl rámenős.
Nem egészen értettem, hogy miért éppen Toszkána jut róla eszembe, de formáját elnézve az a kép sejlik fel, ahogyan a toszkán tanya gömbölyű összképet ad a hegyoldalban. A bodzabokor, még akkor is, ha fává nő, kerekded. A bodza szívós, mint a kő, mégis közvetlen.
Szín, hangulat, stílus
A bodzavirág-fehér picit a sárgával társul, melegséget sugall. A hozzá tartozó hangulat az idill. A bodza, ha nyelvet beszélne, olaszul szólna, amellett, hogy mindenkinek a saját hazája nyelvén is tud, mert hordoz valamit az egyetemes anyaiból, tudja, hogyan kell elérhetővé válni, szomjat oltani, hasznossá lenni, gondoskodni. Stílusa: a vidéki/country, amely nemcsak faluhelyen, hanem városban is alkalmazható. Nem a rusztikus, vagy a túlzsúfolt, sokszínű country, hanem a monokróm, a fehér meleg árnyalataiból összeválogatott, amely adott esetben antik, vagy modern darabokkal egészül ki. A hangulat egyszerű. Városi környezetben kialakítva pedig még nemes is.
Étel, ital, desszert
Ha az akác a nagyruhás, párfömös hölgy, a bodza alacsonyabb termetű, törékeny, ölelő lány, és tiszta kötényű asszonyka. Szerény és derűs. Finom és vendégszerető. Nem kell hozzá bejelentkezned, ha megérkeztél, mosdótálat vesz elő, kancsóból tölti a vizet kezeidre, közben gyorsan szól Albertonak, hogy vágja le a libát. Amíg kopasztja, te megpihenhetsz a hűvösben, aztán megkérdezi, hogyan ennéd szívesen. Ha már az elején kiderül, hogy vega vagy, olíva olajat- és bogyót kapsz, némi sajtot, sűrű vörösborral, és maga-sütötte kenyérrel. Ha városban lakik, akkor különlegességgel kínál, sajtos bodzakrémmel, kanapé-falatkákon, így ejtve ámulatba/kétségbeesésbe a sznob réteget. Bodza-sörbet és pezsgős ital zárja le a vendégséget.
Ruha
A bodza ruhája áttört, habos, szívesen barátkozik a szomszédban nyíló csipkerózsával, s a búcsúzó akácnak még tudtára adja, hogy ő is szokott finom lenni, csipke és arany, régi porcelán és hímzés. Ki hinné, de tud ám nagyvilági és modern is lenni, selyembe burkolózni, elengedni magát, kibontani a haját, buján nevetni. Öregen, megszáradva is hordozza boszorkányosan egyszerű erejét, torkot gyógyít, illata téli napokon felidézi a tovatűnt tavaszt.
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Ha tetszik a blog, itt kedvelheted. Szép napot :)