2011.06.11. 09:10 Lázár Márta
Kert feng shui

Egy kert azért van,

hogy abban pihenni tudjunk.

Új kert

A kertet a házépítés, berendezkedés után alakítjuk ki. Ez egy-két évi átmeneti állapotot jelent, és rendben is van. Amikor már több mint 5 éve lakunk ott, és a kertben még mindig vannak építkezési kupacaink, eltöprenghetünk, hogy vajon az Én és Külvilág kommunikációjában, saját magunk közlésében, megmutatásában – „ez vagyok én, és így látom világot” - hol tartunk. Mi az, ami útját állja a kiteljesedésünknek, vagy egy kiegyensúlyozott életútnak. A félig-rendezett, vagy tagolatlan, össze-vissza kertek is ilyen kérdéseket vetnek föl.

Ha a kert szinte elnyeli az embert, ha nincs egy hely, ahová leüljünk, analógiás jelzésként utal ez arra, hogy az életbeli, társadalmi pozíciónkban, és szűkebb kapcsolatainkban is lehetnek zavarok.

A tér átrendezése ezt nem oldja meg, hanem elindít egy külső változást, ami a tér-idő-ember hármasában analógiás folyamatokat generál, vagyis belső változásra késztet. Ha a térben, amit magunkénak tekintünk, az egyensúlyért akarunk tenni, akkor a láthatatlan szinteken is könnyebben engedjük majd be a változást.

Régi

A régi házak-kertek sok esetben egy élet szokásait hordozzák, vagy cipelik. Gazdáik ragaszkodnak az általuk kialakított térosztáshoz, saját határaikhoz, normáikhoz, és kimondatlanul is elutasítják mindazt, ami ettől eltér. Pl. jó lenne beülni a fák alá, de előre lehet tudni, hogy a háziasszony számára már a fölvetés is tabu, akárcsak a tűzrakás a ház urának. Még akkor is, ha ezek a kellemes együttlétet és a kényelmet, barátságot szolgálnák.

A gondolkodásunk annyira rugalmas, mint ahogyan a személyes tereinkhez viszonyulunk. 

Térértelmezés

Ahol sokat és sokáig tartózkodunk, ott egy idő után nem látjuk kívülről, objektíven a teret, a hibákat, akadályokat sem. Ha a térértelmezésben nincs még tapasztalatunk, de szeretnénk egy kis összképet a kertünkről, még nem kell tanácsadót hívnunk, elég, ha megkérünk két közeli ismerőst, egy férfit és egy nőt, hogy szánjon ránk 10-20 percet, járja körbe, és ossza meg a benyomásait. Ez külön-külön történjen. Érdekes tapasztalat, amikor összevetjük, hogy melyikük mire hívja föl a figyelmünket. A férfiak egészen más dolgokat tartanak lényegesnek, mint a nők, ez természetes. Ám a harmóniához mindkét meglátás szükséges.

Milyen a harmonikus kert?

A szép dolgokról, így harmonikus kertekről is kevesebbet lehet elmondani, mint ellentétjeikről, hiszen minden rendben van velük. Egy kert felszabadult is tud lenni, ha nincs agyonszabályozva, nem izolálódik el a háztól és az embertől, nem pusztán látványkert, vagy presztízskérdés, hanem élő, szerves tér. Harmonikus, amikor nem nő az ember fölé, nem nyeli el, és pillanatok alatt megtaláljuk benne a helyünket. Egy kert azért van, hogy abban pihenni tudjunk. A pihenés sokféle, ezért a jó kert többfunkciós és plasztikus: tudunk benne sétálni, üldögélni, napozni, van tűzrakó hely, és valamilyen vízforrás (csap, vagy kút), s ha gyerekek vannak, nekik is akad egy-egy terület. A harmonikus kert azt üzeni: Öröm, hogy itt vagy, érezd jól magad!

Kertalakítás feng shuival

A főbb irányzatok más és más szempontokat emelnek ki, pl. több könyv ajánlja, hogy életterületek szerint alakítsuk ki a kertünket. Szerintem irreális elvárás egy kerttől, hogy meghozza nekünk a hiányzó boldogságot. Inkább az lehet a kert-feng shui szerepe, hogy a formavilág iránt érzékennyé tesz, és a formák harmonikus rendezése által, a tér kialakításának folyamatában segít kibontakozni és megtalálni önmagunkat.

Szempontok

Amikor a feng shui segítségével, vagy csupán harmonikusan szeretnénk kertet rendezni, akkor a következőkre figyeljünk:

A kert többfunkciós tér, akkor is, ha csak egy-két ember, vagy egy család használja. Igazítsuk a várható tevékenységekhez, eseményekhez.

A kert ölelje körbe a házat, mint egy természetes védelem.

Legyen könnyed, ne szigetelődjön el a háztól, és ne uralja az embert. Ha sajnáljuk a gyepet, és csak az előírt köveken merünk közlekedni, ha nem szabad labdát dobálni, mezítláb ugrálni, táncolni, leheveredni egy pokrócra, akkor a kert nem az embert szolgálja, nem az emberért van.

Legyen a háznak szerves kapcsolata a kerttel. Ez azt jelenti, hogy a ház felé haladva egyre inkább „épített” jellegűvé válik, míg attól távolodva oldottabb, szabadabb formák uralkodnak.

Egységes lesz a stílus, ha a bent felhasznált anyagok, vagy motívumok a kertben is megjelennek. A kertnek ugyanúgy a lakók személyiségét, ízlésvilágát kell tükröznie, mint a lakásnak.

Legyen meg a kertben a yin és yang váltakozása, egyensúlya (fény és árnyék, meleg, napos, száraz, illetve hűvös, nyirkos területek, magas és alacsony formák, aktív és passzív részek, természetes és mesterséges területek, zaj és csend, színek).

Szolgálja a kert a lakók kényelmét, azon túl, hogy esztétikus.  A funkcionalitás is érvényesüljön benne (pl. közlekedés a garázs-kert, ház-kert, kapu-kert, stb. között).

Találjunk egy rejtett zugot a szemeteskukának. Kiábrándító, ha belépve ez az első, amit megpillantunk.

Ne ragaszkodjunk a sok évvel kialakított dekorációhoz, és elrendezéshez. Évről-évre változtassunk egy picit, merjünk újítani.

Kerti bútorok, kiegészítők

A kényelmet és pihenést szolgálják, emellett a családi együtt-étkezéseket, és a barátok megvendégelését. Nélkülözhetetlen elemei a kertnek. Ha csupán egyszerű fa, vagy műanyag darabjaink vannak, ezeket is csinossá tehetjük textilekkel, napernyővel, párnával, színekkel, és kiegészítőkkel.

És ha nincs kertünk?

Akkor a lehetőségekhez mérten idézzük meg a természetet. Bármilyen pici tér is áll rendelkezésünkre, egy kis kreativitással kialakíthatunk egy ücsörgőt, a természetet idéző sarkot. A terasz, erkély, balkon még kapcsolatban áll a kinttel. Ha nincs ilyenünk, akkor esetleg a szobánkban fér el egy-két dézsás növény. Ha erre sincs lehetőség, akkor marad a kép, vagy a szezonnak megfelelő dekoráció. Az ajtónkon egy-egy koszorú, a vázában pár szál virág is elég lehet, hogy felidézze kapcsolatunkat a természettel.

Inspiráló képek

1 - 4 Finom, hagyományos, télikertes, rusztikus


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-8 Modern kiülős, beülős, teraszos, erkélyes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011.06.11. 09:10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása