2011.07.25. 17:00 Lázár Márta
Lakásdekoráció

Képezzünk!

Akár saját házban, akár előre berendezett albérletben lakunk, a tér alaphangulata kifejezi és meghatározza életérzésünket.  

A látvány alapját a bútor, a fal színe, a függöny és a szőnyeg adja. Amitől pedig egyéni, stílusos, kellemes lesz egy szoba hangulata, azok a kreatív ötletek, válogatott kiegészítők: képek, tükrök, textíliák, díszek, lámpák és gyertyák.

A jó érzékkel dekorált, megnyugtató, egyben ösztönző hangulatú lakásban általában semmi dolgunk a feng shuival, mivel a tér tökéletesen rendben van. A feng shui szemüveget csak akkor érdemes feltennünk, ha valami stagnál, vagy döcögve halad az életünkben.

Ha a lakás „ül”

Minap leveleztem valakivel, aki a karrier és a barátság témákban érez helyben topogást.

A fotókon egy fényes, kellemes kis otthon, jó sok ülőbútorral, dohányzóasztalokkal. Feltűnő a magas formák hiánya, a falak szerények. A nappaliban előfordul ez az egysíkúság, ilyenkor a domináns, alacsony formák kibillentik az egyensúlyt a yin, illetve a Föld elem javára. A kettő együtt lehúz, kicsit nehézkessé, passzívvá tesz, és az önmagunk körüli toporgás tendenciáját hordozza.

Mi mást tehetnénk, mint hogy megemeljük a teret. Mondhatnánk, „egy kis yanggal” változatossá tesszük, ez egyszerűen annyit jelent, hogy szemmagasság fölé tett képekkel, dekorációval törjük meg az egyhangúságot.

Amint a tér dinamikussá válik, az ösztönzően hat ránk is. Több kedvünk, erőnk lesz a munkához, ötleteket és vállalkozó kedvet kapunk.

Mit?

A 9 négyzetes, bágua irányzat előszeretettel mondja meg, hogy milyen képeket „kell” beszerezni a különböző területek sikeréért. A klasszikus forma iskola nem sorakoztat fel ilyen kötött kritériumokat, inkább arra biztat, hogy találjuk meg, mi az, ami kifejezi egyéniségünket, lelki világunkat, ideáljainkat, és derűt, dinamizmust sugároz számunkra.

Hová?

Bárhová tehetünk képeket, ahol túl nagy, üres falfelület van. A témát az ízlésünk, és a helyiség jellege határozza meg.

Mit ne?

Túl sötét, nyomasztó, kaotikus, absztrakt képeket inkább ne tegyünk ki. A magányos alakok se domináljanak, mert ezek az egyedüllét érzését serkentik. Az ebédlőben, étkezőben csak egyértelmű, konkrét ábrázolások a megfelelőek, melyek láttán nem kell túl sokat töprengeni, hogy ez mi akar lenni – az ilyen háttértevékenységek az étkezésről vonják el a figyelmet. Kivétel ez alól, ha életstílusunk mozgalmas találkozásokkal, vacsorákkal tarkított, és az van kedvünkre, ha az étkező inkább klub hangulatú.

Hogy kezdjünk hozzá?

Először is: keressük meg a kedvünkre való, hozzánk közel álló stílust. Ha csak úgy, ötletszerűen kezdünk dekorálni, az eredmény, az összkép nem biztos, hogy egységes lesz. (A stílusválasztás lépéseit fogjuk megnézni a következő alkalommal.)

Én. És ti?

Bevallom, hosszú utat jártam be a képezés-témában... és hát most se érzem úgy, hogy tudnám a "tutit"... :) Az alábbi fotókon különböző hangulatok. Föntről a 3. a kedvencem, egy Greenwich-Village-ben készült lakásbelsőről, de a gésás kollázs is jó, folyosón el tudok képzelni ilyesmiből egy összeállítást. És ti? 

Fotók: 1.Ideal Home, 2. Homes& Gardens, saját gyűjtés 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011.07.25. 17:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása