2011.08.02. 16:19 Lázár Márta
Feng shui: instant sár?

2002-ben a Ganzo Communications készítette el az „instant sárral” teli tasakokat a Nike őszi kollekciójához. Az Est-lapokba be is volt ragasztva egy-egy porral teli minta. Szövege: „Csak víz kell hozzá, és bárhol, bármikor élvezheted az ősz örömeit - egy valódi, saját sárral!”

A feng shui mára kb. ilyen színben él a köztudatban, vedd meg a háromlábú békát, tedd a jobb hátulsó sarokba, és jön a pénz. Tegyél csobogót, vagy hajót a bejárathoz, és jön a teljesen saját, sikeres karrier. A hajós képek is jók, csak a hajó befele tartson, vegyél páros gyertyát a szerelmért, lovat az udvarlóért, szélcsengőt a csi és a lehetőségek megjelenéséért.

A feng shui Bágua irányzata egy instant verzió, amely, bár mindössze 30 éves, azonnal oldja életünk stagnáló pontjait, és egészséget, boldogságot, hírnevet biztosít.

A lassan fövő, minimum 1000 éves irányzatok nem produkálják ezt a gyorsaságot.

Hosszú távra rendezkednek be, lassúak, vissza fogottak, alaposak, és az instant, azonnali hatások, valamint a tedd ide a telefonod és jönnek a hívások karrier-ügyben típusú manipuláció és mágia helyett tartós és fokozatosan kibontakozó harmóniához, sikerhez próbálják segíteni az egyént. Mindezt speciális „feng shui eszközök” nélkül, hiszen ezek jórészt a kínai néphagyomány és babona kellékei, és egy mai lakásban sokszor visszásan mutatnak.

A sokféle feng shui irányzat közül a két legrégibb a Forma- és az Iránytű iskola. Ezeknek további változatai léteznek.

A Forma iskola pl. kintről indít, megfigyeli, hogyan jutunk el a házhoz, mi veszi körbe, hol van a bejárat, mennyire van egységben és egyensúlyban a külső-belső tér, milyen a bútorok elrendezése, a lakók hol szeretnek tartózkodni, milyen az életvitelük, stb. Mindez olyan, mint egy óriási puzzle, sok feltételt figyelünk meg és korrigálunk, míg kialakul az egyén számára ideális élettér.

A minőségi lakberendezés, és belsőépítészet sok esetben ösztönösen használja a feng shui Forma iskolájának egy-egy puzzle-jét, hiszen a tér szépségét, harmóniáját igyekszik kiemelni és a lakók személyiségéhez alakítani.

A nem-instant, tartós feng shui lényegét keresve talán azt mondhatjuk, hogy segít kibontakoztatni a bennünk létező, alapvető harmóniára, teljességre törekvést. Ezt pedig úgy, hogy elkezdek figyelni a térre, amiben élek, az időre, amiben az életem felépül, és önmagamra, aki bár egy vagyok a sok közül, mégis egyedi értékekkel bírok.

A feng shui tehát eszköz, melynek segítségével a térben, amelyben élek, létre hozom az eredetileg bennem kódolt szépséget, teljességet. Mindez jóval messzibbre mutat a lakás alakításánál – ebben a szemléletben tér el a feng shui a lakberendezéstől.

Az egész univerzumot egy bizonyos fajta rend működteti, amely lépcsőzetesen levezethető a legapróbb létezőig. Ebben a rendben mindennek és mindenkinek megvan a maga helye. A rendet sok minden megbontja, és ekkor különféle zavarok keletkeznek. A tér/és a lakás rendje is egy nagyon egyszerű elgondolásra épül, mégpedig arra, hogy a forma meghatároz bizonyos energetikai hatásokat, és ezek a hatások megmutatkoznak az életünkben is. Másrészt, a tér lehet egy tükre is a személyiségünknek, az életünkben kibontakozó eseményeknek. Analógiásan mutat rá, hogy éppen hol tartunk.

Van bennünk egy harmónia-kód, ami akkor tud megfelelően működni, ha a tér-idő-én viszonyában rend van. Kívül rend, ennek következménye, hogy belül is rend lesz, és az életünk eseményeiben is. 

2011.08.02. 16:19

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása