2011.08.17. 14:45 Lázár Márta
Magyar varrottas Piet Boon designer Karib-tengeri villájában

Éppen ablakok, lámpák és gömb-dekorációk után kutattam, közben tudatosult, hogy e héten lesz ország-ünnepünk, milyen jó lenne mutatni valamit, ami hazai, különleges, egyszerű, nem mellveregetős-magyar, mégis büszkén és örömmel lehet nézegetni.

Olvasgatom, hogy a karibi ablakokon befújó szél természetes légkondicionálóként működik… és akkor, hopp, előbukkan néhány design-kép egy tengerparti villából. Azonnal szembe ötlik az ágyra terített, hatalmas takaró: írásos hímzés, vagyis kalotaszegi varrottas! Nem hiszem el! De igen, ez az! 25-ször nézem meg, újra és újra, és konstatálom, hogy:

A villa éppenséggel a Karib-tenger partján, Bonaire-szigetén van.

És történetesen Piet Boon egyik nyári otthona.

Ő pedig egy holland úriember, a világ egyik legnevesebb bútor- és kiegészítő tervező designere, lakberendezője. 

Az általa tervezett, s.k. berendezett lakásbelsőkben sokszor a minimalizmus van jelen.

Amire messziről sem jellemző a népi motívumok használata.

És mégis éppen egy dús hímzésű, kalotaszegi varrottast terít az ágyra.

Nem győzök csodálkozni. Mért pont ezt? Mért nem egy karibit? Németalföldit? Valami híres etnikum hímzett, szőtt szépségeit?

Talán, mert kívülállóként néz rá, jó szeme van arra, hogy egy modern térben hogyan válhat fókusszá, és hogyan tud szerényen pompázni egy magyar hímzés. Szép. Nem? Kevés van belőle, nincs teleaggatva a szoba, de ott van. Ilyesmit mi, magyarok az otthonainkban biztosan nem rakunk ki, mert attól azonnal népies (unalmas, lejárt, paraszti, naív, lassú), semmi pláne nincs benne - érzetű lenne a lakás.

Egyébként: hogy került hozzá? Talán Budapesten járt, sétált a Váci utcában, és egy utcai árustól vette, vagy járt Kalotaszegen, vagy kapta, vagy találta valami netes árverésen? ??…? Fogalmam nincs. Mit gondoltok? Ötleteket szívesen várok kommentben, a legfrappánsabbat jó borral honorálom.

Képek forrása itt, wiki a varrottasról, Piet Boon egyik privát lakhelye (a sok közül), benne szintén egy varrottas, natúrban hímezve (9. fotó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011.08.17. 14:45

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása