2011.08.31. 15:00 Lázár Márta
Iskolakezdés, gyerekszoba kialakítása

j.jpg

A feng shui irányzatai közül a klasszikus Forma iskola azzal is foglalkozik, hogy a bútorok milyen fajta elrendezése hat pozitívan /negatívan a pszichére, a magabiztosságra, jó előmenetelre.

Különös gonddal alakítja ki a gyerekszobát, ahol minden bútornak a leginkább ideális helyet próbálja megtalálni. Mivel minden lakás más és más, ez nem túl egyszerű feladat, ám van pár olyan alapelv, amit mi magunk is tudunk alkalmazni, hogy csemeténknek könnyebb legyen az iskolakezdés.

Mindnyájunknak van olyan tapasztalatunk, amikor otthon addig tologatunk egy bútort, míg ki nem alakul a „végre, itt jó helyen van” érzetünk. A klasszikus-feng shui elvei pontosan ezt az érzést segítik - tudatosan.

1. Színek

A lakberendezés, és a klasszikus-feng shui is a pasztelleket ajánlja, mivel nyugtató, lazító hatásúak. 

Ám ha egy gyermek ragaszkodik valami erősebb árnyalathoz, tán nem véletlenül kéri - valószínűleg ösztönösen alkalmazza a színterápiát. Ekkor az egyik falat a 4 közül kívánsága szerint fessük ki. A színeknek van korosztály-függő aspektusuk is, pl. a tinik egészen más, erőteljesebb színeket akarnak, amiket fehérrel, vagy krém-árnyalatokkal kombinálhatunk, hogy a vizuális egyensúly megmaradjon.

2. Berendezés

A gyerekszoba többfunkciós tér, ezért nem szabad(na) túl kicsinek lennie. Épp ezért kihívás úgy berendezni, hogy praktikus, szép is legyen, megfeleljen a különböző tevékenységeknek. Inspiráljon a tanulásnál, legyen vidám a játék idején, megnyugtató az est közeledtével.

3. Ágy

A pozitív lelki hatások, és a magabiztosság, siker egyik fontos puzzle-je az ágy elhelyezése. Akinek ágya megfelelő pozícióban van, az napról-napra muníciót kap pszichológiai téren, hiszen uralja saját terét. Ez a lélektani folyamat egyáltalán nem új, évezredek bevált szokásait őrzi. Az idők változnak, de az ösztöneink szintjén, a félelmeinkben és a megnyugvást adó dolgokban ugyanazok vagyunk. Akárcsak az ősidőkben, ma is fontos, hogy azonnal lássuk, ki-mi motoszkál a szobában, és különösen az ajtót, minden impulzus forrását kontroll alatt tarthassuk.

4. Ajtó-ágy: hogyan?

Az ágyat mindig az ajtóhoz viszonyítva helyezzük el. Az ajtó a „legérzékenyebb” pontja a szobának. Az ágyban fekve biztonságra, és a tér áttekinthetőségére van szükségünk.

    • Ezért: az ágy legyen távol az ajtótól.
    • Ne legyen az ajtó vonalában, sem huzatban.
    • Közvetlenül ne nyíljon az ajtó az ágyra, mert az olyan, mintha minden impulzus rázuhanna.
    • Az ágy fejrésze mögött ne legyen ajtó, se ablak, és a fejrész mellett egyik oldalon se.
    • A fejrész mögött legyen tömör fal.
    • Különösen fontos, hogy az ágyban fekve a gyermek rálásson az ajtóra, és átlássa a szobát.

Mindezek a kritériumok hosszú távon biztosítják, hogy a gyermek ne legyen kiszolgáltatottja az eseményeknek, hanem legyen „ura a térnek és a dolgainak” és legyen „rálátása” mindarra, ami vele történik. 

Hogy néz ki a valóságban a kedvezőtlen, és a kedvező ágy-pozíció? Nézzük csak: 

1. Ebben a kiskamasz-lány szobában az ágy fejrésze mögött fal van, és benne fekve kényelmesen rálátni az ajtóra, és az egész szobára. 

2. Ez is rendben van: 

3. Ha kinyitható kanapén alszik a gyermek, akkor ez az elrendezés is rendben van (fejrész mögött fal, ráláthat a  szobára). 

4. Az előbbi elrendezés, csak itt nem kinyitható kanapé, hanem egyszerű ágy van, így a fejrész indiszponált: nincs tömör fal mögötte, és a fejtámla is jelentéktelen. Bizonytalanságot, alvás-zavarokat hordozhat. 

5. A fejtámla mögött jó nagy ablak van, így a fejrészhez túl sok, külvilággal kapcsolatos impulzus érkezik. Ha csak ilyen megoldás létezik, az ablakot függönnyel, vagy dekoratív lappal valamennyire le kell takarni. 

6. Itt is közel az ablak, de az ágy fejrésze magas, masszív. Védelmet nyújt.

7. Ebben a régies gyerekszobában az ágy jó helyen lenne - ha nem az ajtó mögött állna. A kisgyerek gyanakvóvá válhat, folyton kérdez, és nem tudja, hányadán is áll, hiszen pontosan a "veszélyzónára" nem lát rá. 

8. Az előbbi hiba, modern (pop-art) kiadásban. A kicsi az ajtó mögött alszik, a színek, bár nagyon szépek, kevesebb is elég lenne belőlük.

9. Nem provokációnak szántam ezt a képet, csak elgondolkodtam, hogy vajon van-e helye, egyáltalán, milyen hatást váltana ki egy nemzeti-lobogós ágyikó. 

10. Ha két ágyikónak kell hely, és van rá tér. Ideális, fejrész oké (bár az ablak felőli ágyhoz, baloldalt elkelne pl. egy kisszekrény), szobára ráláthat. 

11. Fiúszoba, rendben van, védett, kuckós. (Felnőtt ágy esetében nem ajánljuk ezt a nagyon kuckósságot...)

12. Ferde fal alatt, védetten. Mindenre ráláthat. (A ferde fal nem gond.)

13. Még egy ferde fal, két gyermekágy, kontroll pozíció megvan, egy apróság: a gerenda miért fekete?? Fehéren jobb lenne.

 

14. Ha ilyen kicsi az ablak, akkor nincs gond, de az ágyak fejrészét puhábbá kell tenni (pl. takaró, varrott textil fejrész).

15. Ennek az ágynak pl. tömör fejrésze van. "Like"

16. Egyszerű, védett, nyugalmas. Túlpörgő kicsiknek ideális. 

17. Védett, vidéki, pasztell. Az ablaktól vastag függöny védi, fejrésze teljesen jó. 

18. Időtlen, mai, elrendezése ideális. Csak akkor alakítsunk ki ilyen szobát, ha gyermekünk is ezt akarja. 

Képek forrása: Beautiful homes,  Feng shui trend, Ideal Home, Homes&Gardens, Livingetc, Style-files

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is. Kedveld a blogot a fb-n itt, hogy láthasd az új posztokat. Szép napot :) 

2011.08.31. 15:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása