2011.09.10. 23:00 Lázár Márta
Kreatív gömblámpa: aktívabb tér

A gömbforma már magában is megkapó, vidám, könnyed, s a lakberendezés, valamint a feng shui is előszeretettel használja a könnyen mozgatható-variálható gömblámpát.

Az Ikeában Regolit néven kapható, bár ahogy elnézem, a koncentrikus körök kissé megcsappantak benne, khm-khm :D

A gömblámpával kapcsolatban más értelmezést használ a lakberendezés, és mást a klasszikus feng shui. A lakberendezéshez nem feltétlenül kell a feng shui, ám a klasszikus feng shui, lakberendezéssel kiegészítve ad harmonikus teret. Éppen ezért, ha szeretnénk egy kicsit könnyedebb, aktívabb teret, nem árt ismernünk ezeket az értelmezéseket, mielőtt kiválasztjuk, melyik variáció a favoritunk :)

GÖMBLÁMPA

A lakberendezésben

Látványelem és dekoráció. Fókuszt ad a szobának. Funkció: világítás, fény. Hangulatkeltő-befolyásoló eszköz. „Felvillanyoz”.

A feng shui értelmezésében

Formája és színe alapján jang jellegű, vagyis (főleg, ha több más jang eszközzel együtt alkalmazzuk), felpezsdít, felráz, aktivizál. Kimondottan előnyös azokban a nappalikban, amelyekben a jin hatás túlságosan erős: pl. sok bennük a szögletes forma; passzívak, eseménytelenek, monoton hangulatúak (és a lakók élete egyhangú); nem kapnak elég természetes fényt; túlságosan „ülnek”, vagy sok ideje unalmasak, de a lakók nem tudják, mit is változtassanak benne.

Ott is hasznos, ahol időről-időre fontos lenne összehozni, összefogni a szétszéledt családtagokat, barátokat. A rizslámpa fehér színe fokozza a jang-  illetve a Fém elem jellegét.

Fontos: amikor nem a feng shui alapján használjuk, a gömblámpa akkor is hordozza ezeket a tulajdonságokat, de nem kell tőlük „tartani”, vagy „hasra esni”, hiszen ha fölszerelünk egy gömblámpát, az magában még nem „okoz” radikális változásokat. :) Másrészt, a feng shui olyan, mint egy nagy puzzle, nagyon sok apró dolgot kell rendezni, hogy az összkép rendben legyen. Amikor a gömblámpát a klasszikus feng shui által használjuk, akkor nem azért tesszük ki, hogy elérjünk valamit, hanem a harmonikus összhatás kedvéért, amiben a jin és jang, valamint az öt elem egyensúlyban van, s mindez azért, hogy a külsőben/térben megnyilvánuló harmónia segítse a bensőnkben megszülető harmóniát.  

GÖMBLÁMPA VARIÁCIÓK

Zene: Kalimba suite, Bobby McFerrin, oh.

1.  Egy nagyon egyszerű, ám hatásos mutatvány: egymás fölé függesztünk több gömböt, és kész a füzér, ami látványban, és jang-hatásban sem utolsó. Aki ránéz, biztos nem fog unatkozni, mert a gömb formák mindig elindítanak csomó kreatív gondolatot :) Nem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Egyiptomi réz szépségek, sokasodva. Amikor a többszörös csipkefény a falra vetül, hát az irgalmatlan szép! Ez a verzió költséges, hacsak nem mi magunk hozzuk őket haza. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Kreatív, vidám csodamegoldás, buliba és leült térbe. Még májusban futott végig különböző lakber blogokon ez a pár kép, ami Martha Stewart DIY/Csináld Magad/-sorozatában készült. Bár egyszerűnek tűnik, kicsit időigényes. Kell hozzá finom, hajlékony papír, kétoldalú ragasztó, vagy cellux. Próbálkozhatunk úgy is, hogy egymásra fektetjük a köröket, mint a legutolsó képen, és csak a végén lógatjuk fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Ebben az étkezőben csipkézett rizslámpa függ. Vajon hogy csinálták?? Talán ha ráapplikálunk fehér csipkés csomagolópapírt, ez lesz az eredmény?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Könnyed csipkegömb. Leírása itt található. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek forrása:itt és itt és Marie-Claire Idées

 

2011.09.10. 23:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása