2011.09.20. 21:50 Lázár Márta
A feng shui, a trend és a narancs

 

Narancs: ilyen képeket válogattam, vagy olyat, ami kiegészíti a narancsszínt, hogy ebben a lehangoló őszi átmenetben adjon egy kis pluszt :) remélem, másnak is bejön, és nem atomerős :) 

Mit keres a feng shui és a trend egymás mellett? Fölmerült néhányszor, hogy megírjam, de amikor minap egy feng shui tanácsadó kolléga éppen a feng shui, a trend és a lakberendezés össze nem illését feszegette, felszisszentem. J Akár ide céloz, akár nem, ideje megmagyaráznom, gondoltam.

Feng shui A feng shui a térharmonizálás módszere. Sok mindent ösztönösen használunk belőle, és amikor tudatosan alkalmazzuk, életünkben és személyiségünkben is erősebben mozdulunk a harmónia felé.

Trend Irány, irányadó áramlat, irányzat, tendencia. A változás fő iránya. Számomra az itt és most fontosságára utal.

Mire utal a feng shui trend?

21. század. Szeretem ezt ezt a modern létformát, törékenységével és illékonyságával együtt. Mint ember, s mint mindenki más, örök értékeket hordozok.  Fontos a jelen, és érdekel, hogyan változik a világ évről-évre. Távolról követem, de nem rohanok a trend után: azt hiszem, hogy a világ változásai, a felszín mögött egy mélyebb átalakulás folyik.

A feng shui klasszikus ága sikerrel alkalmazható a modern térben. A trendek megjelenését komoly társadalmi felmérések, kutatások, magatartáspszichológiai tanulmányok előzik meg. Nem véletlen, hogy mi lesz az év színe, mi jelenik meg a divatban, és mindez hogyan gurul végig a lakberendezésben, és jelenik meg a boltok polcain, és aki messziről kerüli a trendet, az lesz vásárlóvá, fogyasztóvá. Sok esetben a trend negatív hatást hordoz, pl. ennek felismerésére is remek eszköz a klasszikus feng shui.

Egyik szemszögből a trendek hatása alól nem tudjuk magunkat kivonni. Másrészt, csak úgy tudunk önmagunkra találni, ha képesek vagyunk elvetni a trendit, az általánosat, és kimazsolázni, hogy a megjelenő kínálatból melyik szegmens épülhet be az életembe.

A trend szó jelöli azt is, hogy a tér harmóniáját nem tudom elképzelni minőségi lakberendezés nélkül. A feng shui munka során hogyan lehetne harmonikus egy lakás, ha nincs benne stílusbeli egység, vagy hiányzik az önazonosság, ami által a leginkább magaménak érzem azt a teret, és szívesen megyek haza és vagyok benne otthon.

A vizuális kultúra terén megjelenő komolyabb trendek mögött mindig komoly munka van, és a múlt, a hagyományok ismerete. Ugyanakkor, ami igazán minőségi, és időtálló, az nem megy ki a divatból, és értéke nem vész el az idők változásával.

Provokáció és irónia

A trend szót egy kicsit provokatívan is használom. És ironikusan is, mert valójában ami lényeges, az nem trendi. Nem? :DD Hogy egyénileg hogyan élek, mitől vagyok kiegyensúlyozott, teljesen független a trendektől. Az ember mértéke biztosan nem a trendiség, hanem valami, ami kevesebb, és több.

Azon vagyok, hogy mi, a MA emberei a múlt valódi értékeit megbecsüljük, és a harmóniát megtaláljuk mind a külsőségekben, mind pedig szellemi, lelki téren is. Folyamatosan keresem, hogy milyen irányzatok és módszerek jelennek meg nemcsak a divat, lakberendezés, stb., hanem a táplálkozás, vagy akár az önismeret, sorselemzés, a pszichológia és a kommunikáció terén. Pl. a színterápia, Hellinger-módszer, a kapcsolatanalízis, a magzattal való kommunikáció, vagy a test-lélek és magatartás energiáját rendbe rakó masszázsok, és persze az önkifejezés a mozgás, tánc, szó által: ezek azok, amik bár nem trendként hullámzanak, óriási lehetőségek a ma emberének, nekünk, akiknek „Megtartóra van szükségünk, jobban, mint bármikor”, ahogy Szilágyi Domokos írja.








 
2011.09.20. 21:50

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása