2011.09.26. 13:52 Lázár Márta
Mi a feng shui?

 

A feng shuival sokféle, különböző módon lehet foglalkozni. Az első a fiatal bágua irányzat, amit bárki használhat, és általában a céljaink direkt beteljesülésére ad recepteket. A következő irányzatok, pl. az Iránytűs iskola, a Repülő csillag, stb. már összetettebbek, és figyelembe veszik az aktuális időszakot, a személyiséget, stb., céljuk a kint és bent egységének összehangolása. A klasszikus feng shui, amiről az alábbiakban szó lesz, és aminek magam is gyakorlója vagyok, egy életmód, amely segít, hogy megértsük, megtaláljuk és átéljük az egyensúlyt a fizikai formák és a történések, változások, "jó" és "rossz" viszonyok, körülmények közepette. Használni lehet a harmonikus otthon megteremtéséhez, egészség megőrzéshez, gyógyításhoz, vagy pl. kríziseink megértéséhez és feloldásához. A következőkben pár gondolatot olvashatunk a kémikus professzor és feng shui mester, Dr.Shan Tung-Hsu, Seattle-ben élő tanárom előadásából. 

A feng shui manapság elterjedt fogalom. És mivel elterjedt, ezért rengeteg zavar is adódik körülötte, és vele kapcsolatban. Az eredeti, valódi feng shui nagyon egyszerű elképzelés. Egyszerű, de nem könnyű.

Mi a feng shui?

Szó szerinti jelentése: „szél és víz”. Ez a kettő a legdinamikusabb megnyilvánulása az energiának, ezek képviselik az erőt és egyensúlyt. A mai, klasszikus feng shui egy régi koncepcióra vezethető vissza, amelynek lényege: a Menny és Föld Taoja /Útja – ez azt jelenti, hogy emberi lényekként hogyan éljünk harmonikusan az Ég és Föld között.

Ezért ez nagyon tág tudásterület volt, és felölelte az élet minden területét, attól kezdve, hogy hogyan és mit együnk, hogyan öltözzünk, hogyan viselkedjünk kritikus helyzetekben, stb. Az emberi ritmust és környezetet, viselkedést a kozmikus ritmushoz igazította, pl. a felkelés és lefekvés ritmusát a Naphoz. Így fogalmazódott meg az, hogy az építkezésnél is alkalmazkodni kell a környezethez, és életünket a természethez kell alakítani.

A Föld Taoja a Föld törvényét jelenti, ez a mérvadó abban, hogy miként alakítsuk ki a lakókörnyezetünket. Ehhez szükséges, hogy érezzük a környezet energiáját, kisugárzását, és bármilyen energiák is lakozzanak egy helyen, tudjunk hozzájuk alkalmazkodni. Ha megtanuljuk a természet törvényeit, használni is tudjuk őket.

Maga a klasszikus feng shui viszonylag új, kb. 1000 éves irányzat, de vannak nagyon fiatal, új irányzatok is. A különböző előadásokon különböző meghatározását adják a feng shuinak, pl.: „a feng shui a lakberendezéssel azonos”, holott ez egy kis része a feng shuinak, mivel a feng shui ennél tágabb dolgokat céloz meg. Ezek:

1. Hogyan tervezzük meg a lakókörnyezetet

2. Hogyan alkalmazkodjunk a környezetünkhöz

3. Ezen alkalmazkodási folyamat megértése

2011.09.26. 13:52
Címkék: feng shui

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása