2011.09.28. 11:00 Lázár Márta
Vigyetek el engem is lassúzni srácok

Mára egy portugál lakberendező, Monica Penaguiao hétvégi házát hoztam, mely vidéki ház Lisszabonhoz közel áll, csodás, vad környezetben, de lehetne bármely honi domboldalban is. 

Ezúton is kérném a srácokat, hogy vigyenek el engem oda, vagy valami hasonló helyre, ahol a.) csönd van, a gyermekek a környező réteken ugrálhatnak, és b.) a ház, amiben megszállunk, ilyen hasonlóan vidéki, egyszerűségében szép, és körénk simul. Pihenés közben, de a hétköznapokban is akkor érezzük magunkat otthon, ha a ház, amiben napjaink telnek, nem dominál fölöttünk, hanem falaival, berendezésével, tárgyaival körül vesz, magától értetődő finomsággal, mint a természet, ami automatikusan szemlélődésre késztet. (A természet ereje teszi, hogy hiába viszünk könyveket, 3 perc után elálmosodunk tőle, és sokkal jobb mindent csak úgy nézni, hallgatni, keveset beszélni, és megfeledkezni magunkról.)

A házban a modern forma és az időtlen vidék keveredik, ám a hangsúly az utóbbira esik. A fehérséget a rusztikus kő- és faanyagok és szőttesek oldják, a színes foltokat pedig a Kenzo asztala, illetve designer-székek képviselik.

A hangulatot nézegetve nyári utunk sejlik föl, kanyarogtunk a Kvarner-öbölben, a horvát tengerparton. Állandóan és kényszeresen a házakat lestem, amik néhol annyira szépek, mediterrán mivoltukban azonnali megállásra késztetnek… Közben végig a Kiscsillag ment, mely a férjem favoritja. Én, sajnos, így idősebb koromban mérsékelten bírom ezt a fajta melankóliát, de megadtam magam a férfiúi uralomnak, és a másfél órás auditív élmény annyira beékelte a fülembe ezt a számot, hogy időnként, amikor már úgy érzem, nem győzöm a mindennapok nyűgét, elkezdem dúdolni, hogy ’VIGYETEK EL ENGEM IS lassúzni srácok, lééééccives’, igen egy ilyen gép- és zajmentes helyre.

A házhoz 1 halk feng shui jellegű megjegyzést szeretnék fűzni, tu.illik, hogy az ágy mögötti falkiszögellés nem kifejezetten alvás-barát, fejtámla és kilim ide is elkelne.

Aki még böngészgetne modern-vidéki portugál szellemben, Monica Penaguiao honlapját, a Poeira-t itt találja, a háttérzene tökéletes :), ő maga a Facebookon is fönt van, aki pedig meghallgatná Lovasi Andrást, és a Légyszíves dalhoz készült klipet, itt láthatja.

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy mások is olvassák. A blogot itt likeol-hatod. Köszönöm szépen :)

2011.09.28. 11:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása