2011.10.05. 09:35 Lázár Márta
Nyílt kedd: ti kérdeztétek

028b.jpg

Minden hónap első keddje a kérdéseké és a válaszoké. Továbbra is várom, a kérdéseket, kéréseket, javaslatokatKommentben, vagy a fb oldalon, maileket a köv. címre várok: fengshuitrend@gmail.com 

Kérdések, válaszok

Kedves Zsuzsa, Rita, és Heart ti kérdeztetek, köszönöm!

Zsuzsa (facebook) 
Egy családban kihez kell igazítani a feng shuit? Hiszen mindenki más. Van egy családnak közös "trend"-je?
 

Lázár Márta Nem értem pontosan a kérdést, de megpróbálom értelmezni J A feng shui nem egységes, sokféle irányzata van. Én pl. tanultam Szilvásy Juditnál, Dr. Szegő Lászlónál, Dr. Shan-Tung Hsu-nál, és végül saját tapasztalataimból még hozzá tettem, amit hasznosnak és hitelesnek tartok. Mivel nem egységes, ezért különböző módon kezeli a teret. A bágua irányzatban a tér a hangsúlyosabb, az életesemények alakulását megpróbálja egy sematikus tér-értelmezéssel kifejteni. Pl. jobb hátulsó sarokban van egy szemetes kuka = ügyelni kell a párkapcsolattal, mert bepiszkolódhat, illetve megtelik csomó méreggel, stb. Analógiákat állít fel a tér és az életesemények között. A térrendezést ahhoz alakítja, hogy melyik esemény kíván korrekciót. 

Az iránytűs iskola a teret személyre kívánja szabni, mégpedig úgy, hogy megnézi, kinek mik a személyes pozitív irányai, és ezekkel próbálja össze hangolni a berendezést. Bár érdekes, a valóságban nehezen alkalmazható, és – ha mélyebben bele megy valaki – sok helyen ijesztő módszer, mivel idegen és szokatlan kifejezéseket használ egy-egy életterület értelmezésére. Sokban hasonlít a báguára, de sokkal nehezebb használni. A térrendezést az égtájakhoz, a bejárat irányát pedig a családfőhöz igazítja.

A Repülő csillag módszer neve az időbeli változásra utal, és a lakást plasztikusan kezeli, célja, hogy az időszakok által generált energetikai minőségekhez igazítsa az otthon és a lakók energiáját. Ez egy komplex, és csak szakemberrel alkalmazható módszer.

A klasszikus Forma iskola (ez vált be nekem) egy ideális modellt vesz alapul, és ennek függvényében elemzi és alakítja a lakást. Rendkívül egyszerű, de sok-sok odafigyelést és éberséget igénylő módszer. Az életeseményeket ez az irányzat is összefüggésbe hozza a lakás adottságaival, és megpróbálja összehangolni a lakók személyiségével. A térrendezésben azt veszi alapul, hogy az egész tér egységesen pozitívan hasson mindegyik lakóra, valamint az életeseményekre, ezért igen érzékenyen bánik a használt színekkel és formákkal. Figyel arra, hogy a lakás minden része az előmenetelt, a harmóniát és a sikeres életrendezést szolgálja. Ilyen szempontból ennél a módszernél mindenki fontos. Mivel a családban a két szülő helyzete és kapcsolata a legfontosabb, ezért a hozzájuk tartozó formák, bútorok, lakberendezési tárgyak kiválasztása és elhelyezése a leglényegesebb. Ugyanakkor a családtagok közti kommunikáció leképezhető a bútorok elhelyezéséből, erre figyelünk, amikor kialakítjuk a családi hálószobát, illetve a gyerekszobát. 

Mindegyik irányzatban közös motívum, hogy az életeseményeket a tér változásaiból magyarázza. A Forma iskola számomra pont azért szimpatikus, mert mindenkire pozitív hatással van, s nem kell sakkozni, hogy pl. egy öttagú család különböző irányait hogyan hangoljuk össze. Alaposan kell ismerni hozzá a yin és yang jelleget, mitől és mikor, miért yines /passzív, visszahúzó/ egy szoba, mikor túlságosan yang /felpörgető, nyugtalanító/, és hogy ezeket mivel lehet egyensúlyba hozni. Ha a szem megtalálja az egyensúlyt, a lélek is megnyugszik, és jobb esélye van a derűs, kiegyensúlyozott életre.

***

Heart 77 kérdezte

(A tér élénkítése pirossal, lásd itt.) A piros színről kérdeznék, a kislányom játékos polcának a lábai pirosak, és benne a játéktartó dobozok királykék színűek, elég annyi piros a lakásban?

Lázár Márta Ha csak ennyi a piros szín, akkor nem elég. De: attól függ, hogy éppen milyen az élethelyzet, miért fontos a piros szín nektek. Ha radikális élethelyzetben vagytok, pl. munkakeresés, költözés előtti/utáni állapot, gyerekvárás, stb., akkor sok kis puzzle-nek kell teljesülnie, hogy a tér támogató legyen, és ebben a pici piros csak egy puzzle-darab. Mivel a piros szín felélénkíti a folyamatokat, nagyon oda figyeléssel kell használni, mert ha pl. rendezetlen teret kezdünk "pirosítani", akkor éppen a rendezetlen folyamatok erősödnek fel, arra pedig semmi szükség. A piros energetizál, az energetizálás pedig csak az után következik, ha a térkialakítás, térrendezés, harmonizálás megtörtént!  

***

Rita kérdezte (email) 

A nappaliban semleges színeket használtunk, pihentető, de egy ideje unalmas. Mivel lehet feldobni? Nem szeretném átrendezni, se túl sokat költeni rá.

Lázár Márta A semleges színek tényleg nyugalmasak, 2 águk van, a hidegek /szürkések, több bennük a kék árnyalat/ és a meleg semleges színek /több a sárga az árnyalatukban/. Többféle útja van, hogy élénkítsd őket. A meleg bézs, illetve a krémszín jól passzol

- a fényes felületekkel, kiegészítőkkel, pl. arany, ezüst, króm

- a sima, egyszerű felületektől elütő textúrákkal, pl. kő, szőrme, selyem, bársony

- és színekkel, de itt vigyázni kell, hacsak nem akarunk direkt-színes nappalit, és szeretnénk, ha a nyugalom megmaradna, de a dinamika is megjelenne, elég 1, max. 2 kiegészítő szín. PL. zöld, piros, narancs, kék.

Ezen kívül a növények, képek, apró szépségek (stílustól függően pl. csipke, tapéta csík, színes drapéria, párnák, friss csokor virág, stb.) valamint a világítás élénkítheti az unalmas teret. Fontos tudni, hogy az unalmas tér=unalmas élet analógiát szokta hordozni, emiatt is érdemes foglalkozni az unalom száműzésével. 

Képeket

nézünk bézs inspirálónak, figyeljétek meg, hogy a minta, vagy az elütő anyag (pl. bőr, bolyhos szőnyeg), a szín hogyan élénkíti föl a szerény és tartásos bézst. 

1. Itt a fényes váza, virággal, illetve a párnák, a gyümölcsös tál és a dosszié tartók színe ad élénkséget a szobának. 

2. Az üvegfelület önmagában nem túl előnyös, ám így, hogy kilátunk a kertre, éppen hogy plusz dinamizmust kölcsönöz a térnek. 

3. A fényes mécstartók, valamint a lámpa és az ő alakja!! :) 

4. A pink, mint tér-élénkítő és dinamikai eszköz :) A tűzről most nem regélünk... :)

 Ha tetszett a poszt, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blog fb oldalát itt találod, likeold és kövesd, hogy értesülj a friss posztokról. Köszönöm, szép napot :)

2011.10.05. 09:35

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása