2011.10.08. 14:30 Lázár Márta
Stílus: hűség önmagamhoz

Nyílt hét-kérdés

Én a személyes (ruhás) stílusról szeretnék többet olvasni. Úgy megtalálnám már a sajátomat. Nem csak egy-egy összeállítás erejéig, hanem, hogy bármit felveszek a ruháim közül, jól érezzem magam bennük. Ez eddig nem sikerült. Az a svéd vagy norvég designer annyira bejött nekem, olyanra vágynék leginkább, de semmi olyasmim nincs. Béna vagyok, bátortalan, stb.

A stílus folyamata

Nem vagyok stylist, de szívesen lennék... Emlékszem, 5 éves lehettem, amikor minden vasárnap vártam, hogy a gyönyörű testvérpár, Ilonka és Irénke elinduljon sétálni. Hihetetlen szépek voltak, és el is döntöttem, hogy én is ilyen karcsú, ápolt, kellemes jelenség akarok lenni. Hát... hosszú utat jártam aztán be. Ezért úgy írom ezeket a "tanácsokat", mint amin már magam végigrágtam, mint kukac az almán...

Én ezt úgy élem meg, hogy a stílusunkat, vagyis magunkat megtalálni és kifejezni időigényes folyamat. Időszakaink vannak, azzal párhuzamosan, ahogy az egyéniségünk változik. A keresés, a megismerés nem lehet görcsös, figyelnünk kell, ki az, aki szeretne megmutatkozni, milyen egyéniség bújuk meg belül, a rétegek alatt... Segíteni őt, hogy világot láthasson. Nyitott szemmel és érzékekkel kell járni a világban, hogy észre vegyük, amivel azonosulni tudunk. Egyszer, mosogatás közben a rádiót hallgattam, és nagyon megfogott, amit Soma mondott a stílusról. Azonnal felírtam a tűzhely fölé, a csempére ceruzával, úgyhogy sok ideig (míg lemostam), főzés közben sokszor láthattam: 

Az önmagunkhoz való legnagyobb hűség neve: stílus. (Soma)

A saját stílusunk megtalálásában sokszor az akadályoz meg, hogy mit szólnak hozzá mások, pl. a barát, a család, stb. Ezzel az érzéssel meg kell küzdeni. Aztán a saját engedékenységünkkel is, ami belülről hajtogatja "Hiszen ez is jól áll valamennyire", a stílusban nincs valamennyire, szigorúnak kell lennünk, ha bármelyik darabban jól akarjuk magunkat érezni. A ráfordított idő és önkontroll megéri, mert utána instant összeállításaink lehetnek, bármit kombinálhatunk bármivel, biztos, hogy jól érezzük benne magunkat, és ki is fejezi az egyéniségünket. 

Konkrétumok

Ahhoz, hogy megtaláld, először a „tükröt” keresd meg, vagyis: mi a te stílusod, mi vagy te lakberendezésben, zenében, táncban, ételben. Készíts egy mappát, vagy egy inspirációs táblát kiollózott, ill. összegyűjtött képekből, stílusokból. Legyen benne minden, ami nagyon tetszik. Légy szigorú, csak azt gyűjtsd, ami annyira tetszik, hogy nem tudod elfelejteni.  Mindent ments le és vágj ki, és ha min. 100-at összegyűjtöttél, nézd végig őket úgy, hogy megfigyeled, mi bennük a közös motívum.

Inspirációs falak

Itt van néhány neves tervező inspirációs fala (Charlotte Ronson, Adam, Yoana Baraschi):


Mi segíthet még?

Könyvek Létezik néhány Stíluskalauz c. könyv, ezek az alkatot határozzák meg, és segítenek abban is, hogy mi áll jól.  A Színkalauz ehhez hasonlóan az évszakelmélet szerint segít abban, hogy megismerd, milyen típus vagy, a bőröd, szemed, hajad alapján milyen színcsalád illik hozzád. Ez mind hosszú munka, és tudatosan kell keresned, nem feladva J

Web Nézd meg pl. a StyleLikeU oldalt, aminek alapkoncepciója éppen az, hogy ne a divat határozza meg, hogy kik vagyunk, hanem a saját stílusunk jusson érvényre, merjük önmagunkat kifejezni.

Színtanácsadás Esküvőnk előtt mentünk el a férjemmel egy megbízható színtanácsadóhoz, aki segített megtalálni azokat az árnyalatokat, amelyek jól állnak, és amik alapján kiválasztottuk a ruháinkat. Kaptunk kis színmintákat, és meglepődtem, hogy a hófehér mégse áll jól nekem... 

Önismeret másképpen Úgy vettem észre, hogy a nyugati asztrológia is tud segíteni: nézd meg, milyen jegyben áll a Holdad, illetve próbáld meghatározni, milyen típus vagy az enneagramban. Jellemezően a nők sokszor olyan ruhákat hordanak, ami a holdjegyüket kifejezi, ill. amilyen típusúak az enneagramban. Nagyon jó az aura-soma elemzés is, bár ez inkább terápiás jellegű. 

Barátnők A barátnők tudnak segíteni, amennyiben objektívek, szigorúak (megmondják, ha valami nem áll jól), és tudnak biztatni is, kiválasztani, ami hozzád illő. 

Döntsd el!

Ha már nagyon tele vagy a képekkel, tarts egy vizuális böjtöt, amikor nem nézel ilyesmit, azután hirtelen keress fel egy olyan boltot (lehet használt ruhás is), aminek a miliője közel áll hozzád. Ott meg fogod találni azokat a darabokat, amik illenek hozzád, és amelyek a stílusodat fejezik ki.

Gudrun Sjoden

,akit említettél, kétféle nyomot követ. Egyik a vidéki-romantikus-etno, másik a városi-művészi vonal. Biztos nem véletlen a vonzalmad, Gudrun az egész világot körbe járja, és ami értéket talál, azt átemeli ruháinak motívum- és színvilágába. Az enteriőrjeit is úgy mutatja be, hogy van egy falusi és egy vidéki, könnyed stílus, ami magában eredeti.

Ha tetszik, bátran kövesd! Figyeld meg, hogy még a legegyszerűbb öltözékében is van egy kis pláne, a minta, egy szín, a harisnya, a cipő. A semleges alapot tehát dobd fel egy hangsúlyos kendővel, kardigánnal, zoknival, hosszú gyapjúharisnyával. Egyénivé, „gudrunossá” teheted a ruháidat horgolt, vagy nemezelt virágokkal, színes motívumokkal. De a legfontosabb: Merj átlépni azon, hogy Úristen, hogy nézek ki, illetve, Úristen, mit szólnak, ha meglátnak ebben a tarka hacukában. Vállald magad, és figyeld meg, hogy növekszik-e az önbizalmad. Ha igen, akkor ez a stílusod.

Gudrun ruhái etno- és urban-art stílust követnek, csakúgy, mint a lakásbelsők, amikben textíliáit mutatja be. (Készül egy külön összeállítás belőlük :))

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek szeresd, illetve oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot  itt  like-olhatod. Köszönöm szépen :) 

2011.10.08. 14:30

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása