2011.10.14. 14:00 Lázár Márta
Kis lakásból a legjobbat


Tér, tér és tér: ez az, amire egy kis lakásban leginkább szükség van. A nyílt hét egyik kérdése, és ötletek. 

Napok óta érlelődik bennem a kérdés... és ez a bejegyzés felszínre hozta :) köszi! Szóval élünk most valahol... adott... Bárcsak tudnék rajta változtatni, épp az a legfőbb célunk, hogy költözhessünk. Ilyenkor hol érdemes kezdeni? Érdemes-e tenni valamit a feng shuival itt? Eddig csak a saját esztétikai látásmódomat, és lehetőségeimet tükrözi a hely :)Meg hagy rajta némi nyomot, hogy 40nm, és négy személy él itt.

Röviden: érdemes, sőt!

Bővebben: Vannak lakások, ahol nincs szükség feng shuira. Lakói ösztönösen jól választottak és rendezték be, elégedettek, életük kiegyensúlyozott. Hogy is van ez? Létezik bennünk egy kód, ami a harmóniát aktiválja, és összekapcsol azzal, ami összhangban van vele. Ez lényünk „jobbik fele”, amely ösztönösen, zsigerből képes megtalálni a megfelelőt. Amikor házat építünk, vagy vásárolunk, bérlünk, stb., egy kicsit a sorsunkat is választjuk. A térválasztásunk nemcsak egyéniségünket, hanem életeseményeink tendenciáját is tükrözi. Sokan küzdelmes életet élnek, mert valamiért kizökkentek a belső, zsigeri harmónia-kódból, vagy mert erre van szükségük, a nehézségek által fejlődnek és jutnak el oda, hogy szabaddá válva önálló és alkotó lényként éljenek.

Ha problémáink vannak, ha megrekedt az életünk, vagy túl sok, erőteljes változás van, amiket nem győzünk megoldani, érdemes a teret is megnézni, hogy miben tér el az összhangtól. Ha a tükröt korrigáljuk, a kép is tökéletesebb lesz benne.

A válasz tehát: mivel költözni szeretnétek, kiemelten fontos, hogy ezt a jelenlegi otthont fizikailag és energetikai szinten is rendbe tegyétek.  A lakás úgy vesz körbe, mint egy nagy ruha, és ha ez az érzetünk nem kényelmes, ha feszengünk tőle, akkor nehezebben haladunk a céljaink felé is. Addig, amíg nincs jó érzésünk a jelenlegi térben, a jövővel kapcsolatos lehetőségeket is elzárja egy láthatatlan sorompó. Ezért azt, ahol most laktok, fontos rendbe tenni, megszépíteni, ápolni, és megszeretni. Ha eljutsz addig, hogy jókedved lesz, amikor haza értek, akkor az elköltözés lehetőségéhez is közelebb kerültök.

Költözéskor nemcsak a bútorainkat visszük magunkkal, hanem egy energetikai csomagot is, ez pl. abból áll, hogy mennyire tudtuk megszeretni, magunkénak érezni és tisztelni az előző otthonunkat. Ha derűt és nyugalmat csomagolunk ki, az új hely ezzel az alap-érzéssel telik meg.

Hogyan valósítsd meg

Energia A feng shui forma irányzata szerint a lakások lehetnek jin és jang jellegűek. A kis lakás, főleg, ha többen élnek benne, jangos.  Ez azt jelenti, hogy energiája, atmoszférája aktív, telített.

Áttekinthető tér = áttekinthető élet Tedd letisztulttá a teret. Pakoljatok el mindent, amit csak lehet, teremtsetek tiszta, semleges felületeket. Ha pl. van egy polcrendszeretek, ahol minden látszik, sima, fémhuzalra erősített textillel zárjátok le. Ne használj pici díszeket, inkább nagyon kevés, de jól megválasztott képet, és összesen 3 dekorációt. A kis térben minden szem előtt lévő tárgy csak növeli a jang-hatást, ami hosszú távon feszültté, szorongóvá tesz.

Kerüld A sok képet egymás mellett-alatt. A sok képből álló kompozíció helyett használj 2-3 nagyobb képet. Ez nem aprózza tovább a teret = nem jangosít, hanem teret növel = jinebbé tesz.  Éppígy kerüld a sok párnát a kanapén, inkább használj 2 hangsúlyosabbat. Bár a tükröt szokták térnövelésre is kitenni, a feng shui csak olyan helyen ajánlja, ahol nincs folyton szem előtt, és csak akkor látjuk benne magunkat, ha akarjuk. Ha a vidéki/country stílus tetszik, ügyelj, hogy a sok virágminta ne nyomja agyon a lakást. Inkább krémfehér, és tört fehér, egyszínű anyagokat használj.

Előtér Az egyik kulcsszó nálatok a jövő, aminek területe a lakás bejárati része, az előtér. Ha többen laktok ebben a házban, akkor az, ahol beléptek a ti lakásotokba. Az előtér legyen letisztult, világos, legyen benne rend, a derűt színekkel, képekkel vagy kevés kreatív elemmel, dekorációval jelenítsétek meg.

Színek, bútorok Mivel kis térről van szó, ahol minden centi számít, ezért a legkevesebb színt és formát használd. Kerüld a nagy mintákat, erős, vagy sötét színeket, amik zsúfolják a teret. A világos színek a megfelelők, és a könnyed bútorok. A többfunkciós bútorokkal felületeket szabadítunk fel, a tér (és az életünk) is egy kicsit könnyebbé válik.

Fény Van ott elég fény? Ha nincs, akkor lehet, hogy időnként „sötéten” látod/látjátok a jövőt. Ha hiányzik a természetes fény, használjatok takarékos izzót, és a sötét részeken hagyjátok égni a villanyt. Ez plusz energiát ad a térnek. Esténként azonban „halkítsd” a lakást. Csak kis, súrolófényeket használjatok, illetve gyújtsatok gyertyát. Fénye jinessé, finommá teszi, megnyugtatja a lakást és benneteket is. Éppígy a halk, finom zene időnként ezt a hatást képviseli.

Tértisztítás Másképp történik a tértisztítás egy kicsi lakásban, mint a nagy, tágasban, erre majd lesz egy külön rész a tértisztítós összeállításban. Egyelőre a tér áttekinthetősége a legfontosabb, ha ezzel megvagytok, lehet tisztítani. 

Célok Mik a céljaitok most és hosszú távon? Tisztázni kell, és megfogalmazni, azután minden napot egy belső nyugalommal, hálával „köszönöm”-mel kezdeni és zárni. Ha hálásak vagyunk azért, amink van, akkor adatik meg a lehetőség az újra. 

Példák

Olyan képeket válogattam, amik a praktikus tárolásra és a letisztult felületekre hoznak példát. 

Tárolós előszobák

 Zárt szekrény: igen, nyitott polcok, kép-kompozíció: ne!

 Karfa nélküli kanapé: kis térben növeli a teret

Többfunkciós bútorok, egyszerű színek

Nappali hangulat és dekoráció: hangsúlyos állólámpa

Esti, jin hatás, halk és megnyugtató: gyertyák

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson.  A blogot  itt  like-olhatod. Köszönöm szépen :) 

2011.10.14. 14:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása