2011.10.25. 10:15 Lázár Márta
Nyílj ki, teavirág, lélek, nyílj ki!

001.jpg

Teavirág

Teás képeket kerestem, és rátaláltam a virágzó teára. Először nem tudtam eldönteni, giccs-e, vagy ezoterikus hóbort, de a video meggyőzött. Nyugodtan ki kell várni, ahogy a történet kikerekedik, nem állatnak nézni, nem gondolkodni. És akkor: szép. Kellemes. Pozitív. Feltölt. Három fázisa van a teavirágnak: 1. leszedik a virágot, köré csipegetik a nyers tealeveleket, 2. összegömbölyítik, préselik és kiszárítják, 3. ezt a gömbölyded, száraz és töppedt gömböt beledobjuk az üvegedénybe, ráöntjük a forró vizet, majd ülünk és nézzük, ahogy kinyílik. (A virággömböcöknek jó kínai szokás szerint különféle nevük is van, a gyöngédség és finomság - számunkra túlzásnak tűnő - megnevezései.) Végignéztem a teavirág kinyílását, és szívből merem ajánlani mindenkinek, aki szeretne néhány percnyi meditatív feltöltődést. Persze nemcsak a szemnek terem ez az érdekes tea, a kinyílás/ázás után meg lehet inni, majd még párszor felönteni. Íze édeskés, kicsit nyers.

Jelkép

Kínában a női szépség jelképe, a mi kultúránkban a szeretet, szerelem, vonzalom, a népi jelképrendszerben a vágy, erotika, termékenység társul hozzá. Minden nő szereti a virágot, és amíg ártatlan, valamennyiben hasonlít is hozzá. Ártatlannak tűnik a virág is, vajon miért pompázik, hiszen elhervad, és nyoma se marad. Évekkel ezelőtt döbbenetes volt hallanom, amit Alan Titchmarsh, a híres kertész mondott a virágokról – a Spektrumon futó Kertész leszek c, műsorát többmillió ember nézte meg -  tu.illik, hogy a növény azért virágzik, azért törekszik, hogy szép legyen, mert fenn akar maradni, szaporodni, megőrizni a létét, tovább örökíteni önmagát. Kemény küzdelem ez, a szépség eszközeivel.

Lélek

A virágok közül kiemelkedik a rózsa, mely a lélek jelképe, amit nem látunk, nem ismerünk, és amit csak a lelkiismeretünk és érzelmeink által tapasztalunk meg. Mindannyian a testünkbe vagyunk zárva, amiről azt hisszük, hogy a mienk, hogy birtokoljuk. A teljes birtoklás teljes uralmat jelentene: nem öregednél, olyan szép lennél, amilyen akarsz, erős maradnál és egészséges. Ehhez képest a testünk törékeny, amire vigyázni kell. Nem birtokoljuk. „Egy kölcsönkapott kagylóban laksz. Foglalkozz néha a testen túli igazsággal.” (Teng Ming-Tao)

Ahogy a virág a vízben kinyílik, engedd megnyílni bensődben a derűt és nyugalmat.

Képek

Ha a virágzó teára keresünk, sok kép jön elő, szerintem kicsit súrolják a giccs határát, mert némelyik egy üvegpohárba tett biológia szertári valamiként hat. Holott a történet többről szól. Találtam is olyat, ami szalonképesebb, és mellette ott van a rózsa, az ember nemesebb énjének kibomló jelképe.    

Jin és jang

Tanáromnak folyton voltak ilyen na most melyik a jin és melyik a jang kérdései, amikor meg akarta értetni velünk, hogy ezek mennyire viszonylagos dogok, mennyire változik minden, még az is, hogy előbb milyen hangulatban üldögéltem a gépem előtt, és most mit élek át. A teavirág, amikor még száraz gömböc, jin, és te, aki fogod és a kancsóba dobod, a jang vagy. A rácsurgó forró víz is jang. Azonban a víz megnyugszik, jinné válik, a virágocska pedig mozogni kezd, jangos lesz. Amikor teljes pompájában áll, akkor ő is megnyugszik, és a látvány együtt hordozza a két pólust, és visszhangra talál bennünk, akik szintén ebből a kettősségből vagyunk összerakva, és folyton lavírozunk köztük. 

006.jpg

008.jpg

009.jpg

015_2.jpg

013_3.jpg

014_1.jpg

015_2.jpg

017.jpg

018.jpg

019_2.jpg

007_2.jpg

011_3.jpg

Zenés nézegetős teavirág témára. A napi robot közben/után felfrissít. 

Art tea 2:28 perc

Art tea, osmanthus 2:03 p

Magical blooming tea 4:37 p - teljes mentális relaxáció :) /fent már idézve/

Rózsás képek forrása

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson.  A blogot  itt  like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.10.25. 10:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása