2011.10.30. 17:57 Lázár Márta
Eleged van? Kezdd újra!

(Nem vagyok pszichológus, nem tudom a tutit, de átéltem, és látom, hogy átvészelik mások is. A feng shui a lélek és az élet jobbá tételével foglalkozik, és azt mondja, hogy az Élet ereje, az, ami ezt az egész létezést mozgatja, közös, összeköt bennünket. Tehát nem mellékes, kivel-mi van. Ha te jól vagy, én is jobban vagyok, ha nem tudok róla, úgy is. De a kiegyensúlyozottságot - főleg napjainkban - sok minden megzavarja. Hogy jövünk ki belőle? Az biztos, hogy egykori jóga 'gurum'nak igaza van: egy gramm gyakorlat többet ér, mint egy tonna elmélet. HA teszek magamért, kimászom a gödörből, a tele van a sütőtököm-szituból, sőt. Jobb lesz, mint előtte. )

Az elegem-van állapot egy kényszerű élethelyzethez kapcsolódik. Ilyenkor kicsúszik kezünkből az irányítás, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. A kiváltó okoktól függetlenül ez egy krízis. A krysis (görög) szó jelent válságot, ítéletet, ellentétet, választást és kipróbálást. A kínai krízis írásjel érdekes módon azonos a veszély és az esély írásjelével.

Sok esetben a krízist már előre sejtjük, mégse készülünk fel rá. Utólag megvizsgálva pedig látjuk, hogy részünk van az események alakulásában, és esélyünk is arra, hogy meglépjünk eddig halogatott, jó lépéseket.

Mindannyian éltünk már át krízist.  Hirtelen kizökkentünk az addigi ritmusból, és kényszerpályára vágódtunk. Tennem kell valamit. De mit? Hogy oldjam meg? Kihez forduljak? 

A krízishelyzetet a nők valamivel jobban viselik, mivel habitusuknál fogva a problémamegoldásuk más, mint a férfiaké. A férfi (jang) alapból reálisan tekint a dolgokra, de krízishelyzetben érzelmei elragadják (vagyis átvált jin állapotba). A nő (jin) érzelemmel telve tekint mindenre, de ha krízisben van, és cselekedni kell, azonnal reálisan (jang) viszonyul a tennivalókhoz. Éppen ezért más-más valami hozza ki a férfit és a nőt a krízisből.

Állás-kereső krízis

Férfi barátaink közt van valaki, aki nagyon sokáig keresett állást. Az ő tanácsa az állásukat-vesztett férfiak számára: mindennap mozogj egy órát. Olyasmit válassz, amiben szükség van kitartásra, ami leizzaszt. Ha leállsz a mozgással, minden probléma a szellemi szinten összpontosul, és állandóan elönti a gondolataidat, míg az érzelmeid is együtt sodródnak vele, és a sorozatos kétségbeesés depresszióba visz. A rendszeres mozgás mellett készíts profi önéletrajzot, és küldd el az esélyes helyekre. Tanulj és fejleszd magad! Ha eddig erre nem figyeltél, most igyekezz pótolni hiányosságaidat. Pihenj és egyél minőségi módon, azaz finom, könnyű ételeket, kevés alkoholt, és aludd ki magad, kelj és feküdj korán.

9 további tipp bárkinek, akinek kivan a sütőtöke

Praxis Egy gramm gyakorlat többet ér, mint egy tonna elmélet. A krízishelyzetbe ne süppedj bele, hanem tégy azért, hogy kikerülj belőle. Ezek itt tippek, de biztos neked is vannak saját praktikáid, használd.

Lépj ki. Vagyis kis időre távolodj el a problémától. Attól függően, hogy mi a krízishelyzeted, szaladj ki a házból, sétálj egyet a környéken, utazz el, vagy költözz át egy időre valakihez. A fizikai eltávolodás olyan, mintha kirántanád magad a fortyogó lekvárból, az új környezet kicsit kizökkent a sokk-hatás feszültségéből, és utána felfrissült szemmel tudsz rálátni a problémára.

Kapcsold ki: a TV-t, rádiót, ne nézz híradót, semmit, ami negatív információt hordoz. Nézzél vidám, vagy szép filmet, hallgass minőségi zenét.

Add ki Pl. írd, beszéld, kiabáld, sírd, táncold, mozogd ki magadból a feszültséget. Terelgetve engedd, hogy az erőid tomboljanak, mert utána könnyebb lesz őket moderálni.

Ragyogj Gyújts egy gyertyát, ülj elé, és nézd a fényét. Ha sikerül legalább 5 percig nyugodtan maradnod, figyelheted a lélegzésed, ez megnyugtat, és összekapcsol az élet alaplélegzetével. 1-1 percre behunyhatod a szemed, amikor vizualizálod a gyertyalángot. Képzeld el, hogy a fény átjárja minden részed.

Mindig légy pozitív. Akármilyen bajod van, az eseményeknek nem kiszolgáltatottja, hanem magad is alakítója, az életednek pedig alkotója vagy. Ha nagyon lezuhantál, akkor most van esélyed megerősödni, és idővel magasabbra kerülni, mint előtte voltál.

Ne ragaszkodj a régi megoldásokhoz Jelen világunkban a szellemi szinten telítettség van, a  fizikai oldal kárára. Nagyon kevés ember jár gyalog, kevesen dolgoznak a földeken, kevés a kétkezi munkás. Ne félj olyan „régi” munkákat kipróbálni, mint az ásás, kapálás, kézi (nem motoros!) kaszálás, gereblyézés, favágás, vízhordás, állatgondozás, stb. Egy hét „terápia” biztosan helyre rak.

Igyál sokat. De ne alkoholt, ami fokozza a 'forrófejű' állapotot, hanem szobahőmérsékletű vizet, mely nyugtat, hűt; teát, és hangulatjavító teákat, mint pl. orbáncfű, csalán, citromfű, bazsalikom. Az ételeid legyenek frissek, ne egyél lefagyasztott-felmelegített, vagy mikrózott ételt, mert ezekben kevés a vitalitás, ami testednek és lelkednek sem használ.

Bízzál. Az életed érték, önmagában is. Bármit csináltál eddig, ahhoz, aki vagy, voltaképpen nem tett hozzá. Bármit dolgozol, önmagad maradhatsz, csak kezdj egy új lapot, és húzd meg a határokat: ez vagyok én, ez a tudásom, ezek a képességeim, és ezek a lehetőségeim. Nem vagyok kisebb, sem nagyobb, mint más. Akár van hited, akár nincs, javadra szolgál, és a dolgok jobbra fordulásához járul hozzá, ha mindennap kimondod hangosan, vagy magadban, reggel, ébredéskor, és este, elalvás előtt: köszönöm

 Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson.  A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.10.30. 17:57
Címkék: lélek életmód

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása