2011.11.24. 19:15 Lázár Márta
Advent fényei

060.jpg

Az adventi koszorú modern formái, mint ezek a kompozíciók itt - ugyanúgy a lelki készülődés kísérői lehetnek, mint hagyományos társaik. Régen, amikor a gyertya kincset ért, a vele ékesített koszorú nem dekoráció volt, hanem beavatási eszköz az ünnep misztériumába. Az egyre növekvő sötétség szorongást vált ki, a fény megjelenése, a gyertya meggyújtása megnyugvást, katarzist. Ez mostanság is így van, különösen, ha reggel, mikor felkelünk, még sötét van, és mire eltelik a napunk és kijutunk a szabadba, megint.

Egy gyertya, lámpa meggyújtása a belső csöndet kelti föl. A meggyulladt fényre egy bennünk égő láng válaszol. Valamikor kaptam egy képet, ilyesmit írtak rá: gyertya, mely, hogy égni tudjon, önmagát emészti föl – ilyen a mi életünk is.

***

Eredetileg az adventi koszorú nem négy, hanem sokkal több gyertyából állt, egész pontosan mindennapra jutott egy, karácsonyig. Az idők folyamán rögzült a ma ismert formája. A tradicionális koszorún mindennek jelentősége van, a színek a bűnbánattal, és a közelgő örömmel függnek össze. A készen kapható koszorúkon már nem mindig a szimbolikus színvilág (lila, rózsaszín) jelenik meg, inkább tarkabarka, és díszes.

Ezek a formabontó összeállítások nem veszik el az ünnep varázsát, inkább hozzá adnak. A gyertyát gyújtó mozdulat, az ünnepi folyamat belső intenzitása tőlünk függ, a külsőségektől függetlenül.

Variációk

1 és 2. Papírtasak és betű Meglepő, nem? És mutatós, modern, fényes. Kicsit intellektuális (a betűk miatt), de mért is ne?

059.jpg

3- 4 Konyhai kellékekkel: különböző csészék, tejszínkiöntő (vagy szűrő?); kuglófforma, fenyő és csipkebogyó :)

025.jpg

028.jpg

5, 6, 7 Modern, kétperces Filc alapon filcgyűrűbe ültetett teamécsesek. 

056.jpg

057.jpg

055v.jpg

8 Fémből, lyukacsos, mesés... de tortacsipkéből is szép, mindössze befőttesüvegre kell ráragasztani. Ha hajlékony kartonból készítjük, a ház alakot hagyjuk ki, nehogy kigyulladjon. ;)

038.jpg

9 A sláger Sok blogon és közösségi portálon láttam, pedig azt hittem, én leszek az első, aki bemutatja :D Nem hagyhatom ki, pedig nem is tetszik annyira, de kreatív... :)

029.jpg

10, 11 Vintage, vagyis régi korokat idéző, békebeli kártyácskák másolataival, amiket madzaggal kötözünk a gyertyákra. 

044.JPG

045.JPG

12 Még egy vintage És még a gyufásskatulya is olyan... :) Na, ez nem 10 perces, de szép. 

046.JPG

13 Speciális és egyszerű... ilyen gyertyatartót csak ebben a francia webshopban láttam. 

048.JPG

14 Vidéki és provance-i Hiába nézem árgus szemekkel, hogy giccses-e, nem giccses!

049.JPG

15, 16 Szimpla a.) Gömbökkel. b.) Tobozokkal.

034c.jpg

035c.jpg

17 Drótból font, függesztett, légies. Azok a csipeszes, régi gyertyatartók... 027.jpg

18 Kelta keresztes... Ilyet keramikusnál találhatunk. 

030.jpg

19 Viharlámpással Ez az, ami nincs nekünk (bezzegezekafranciák, bezzeg nekik van), de hasonló talán akad. Jópofa a kerámia virágtartón lógó számozás és gömb. 

037.jpg

20 Megint tortacsipke, és régi képecske, és rengeteg szép terítő...

051.JPG

21 A legelső adventi kör mintájára... sok gyertyával.

v001.jpg

22 Üvegmécses tartón csipke. 5 perces mulatság megcsinálni. 

047.JPG

Képek forrása: itt és itt és itt és itt és itt és itt

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm szépen :)

2011.11.24. 19:15

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása