2011.11.25. 17:43 Lázár Márta
Mézeskalács mandala, adventi koszorú

006.jpg

Nem hétköznapi adventi koszorúk, egy 3 gyermekes édesanya készíti őket. Ahogy nézegettem, régi, míves mandalák sejlettek fel, amiket a letűnt kultúrákban a kozmosz, vagy az emberi élet ábrázolásaként használtak gyógyításra, a megfáradt test-lélek-szellem felfrissítésére, és nem utolsó sorban szakrális eszközként, az istenihez való visszakapcsolódásra. A magyar népművészet motívumrendszere is sok-sok ilyen ősi erővel bíró mandalát őriz.

Mi a mandala? Egy szimmetrikus meditációs kép. Alapelemei a geometrikus formák, a kör, a négyzet, és a többi sokszög. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot. A mandala-nézés, rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmóniát élünk át, kikapcsolódhatunk egy kicsit stresszes világunkból, és elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra ébredhetünk rá. 

Láttam már szerzeteseket mandalát rajzolni, készíteni, óriási munka. Hangsúlyozom, hogy ezeket a mézes koszorúkat szerzőjük nem mandalaként emlegetién látom mandalának, és nem pusztán szép adventi mézeskalácsnak.:) Hogy ez az édesanya mikor, és hogyan valósítja meg ezeket a szépségeket, talány. :) Az anyai hivatás nem számít munkának, a háztartás, rendtartás se, pedig hosszú távú erőfeszítéssel jár. Épp ezért jó, ha egy édesanya a kreativitását is megélheti olyan formában, ami – bár újabb időt vesz el – felfrissíti és feltölti. Ezekben a szép darabokban ott a készítő öröme. Honlapján megcsodálható még sok-sok szépség, pl. mézeskalács mécsestartók, karácsonyfadíszek, ültetőkártyák, köszöntők, virágos szívek, stb. Vigyázat, a tüzetes nézegetés édességvágyat, éhséget és plusz kilókat okozhat ;) :)

008.jpg

005.jpg

009_1.jpg

001.jpg

010_1.jpg

007.jpg

004.jpg

002.jpg

011.png

012.png

A képek a szerző engedélyével jelentek meg. Honlapja, receptekkel, itt .

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod. Köszönöm, szép napot :)

2011.11.25. 17:43

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása