2011.12.06. 17:59 Lázár Márta
És ha nem megy az optimizmus?

001_b.jpg

A Légy optimista mondatra azonnal adódik a válasz, hogy azért ez nem olyan könnyű. Nem megy csettintésre. Vajon miért nehéz derűsnek lenni? Járjuk körbe egy kicsit hétköznapi szinten – nagy téma ez, egy pszichológus jobban ért hozzá – hogy mik az okai. Általában a 3 szint valamelyikén, vagy mindhármon találjuk meg az okát, ha akadozik az életünkben a derű, a kiegyensúlyozottság.

v1v.jpg

A fizikai közérzettől kezdve a kisebb-nagyobb bajokon át pl. az, hogy nem szeretünk azon a helyen lenni, ahol vagyunk, ott lakni, ahol, azzal élni, akivel, azt tenni, amit, és elégedetlenek vagyunk mindazzal, amink van. Váltani kockázatos, ezért több-kevesebb kompromisszummal, és egyre növekvő teherrel lépünk tovább a következő napra.

Tipp Fura módon váltani csak azután tudunk, ha megbékélünk az aktuális helyzettel, ha megszeretjük, és kicsit dédelgetjük mindazt, amit eddig el akartunk taszítani. Legyen ez a fizikai küllemünk, a ház, amit nem tudunk otthonnak érezni… amíg nem kedveljük meg, mintha még jobban ránk akaszkodna terheivel… Először tehát nézzünk szembe ezzel, és keressünk legalább 3 pozitívumot. Azután a változtatható apróságokat erősítsük meg. Legyen egy kis örömszigetünk, ami rólunk szól. Pl. a munkahelyen egy képeslap, egy idézet, otthon legalább 5 tárgy, amire jó ránéznünk, a küllemünkben legalább 3 dolog, amire örömmel nézünk.

És még: az öröm-érzetünket a túl kevés mozgás is gátolja. Ilyenkor nemcsak a testünk, a kedélyünk is takarékosabb üzemmódra kapcsol. Az örömhormonokat a mozgás ugyanúgy megmozgatja, mint az édesség ;) Nem kell nagy edzéseket tervezni, elég lehet pl. autó és lift helyett gyalogolni, és naponta 50-100-szor leguggolni.

h2vc.jpg

Pl. szorongás, ami lehet konkrét, amikor tudjuk az okát. Alattomos, ami csak halványan, de mindennap jelen van az életünkben, és nem értjük. Aggodalmak, félelmek, kisebbrendűségi érzés, stb.

Tipp lelki gondokat egyedül megoldani nehéz. Egy idő után fizikai tüneteket is kiválthatnak, ezért is fontos velük foglalkoznunk. Ami sikeresen gyógyítja a lelki bajokat: homeopátia, akupunktúra, mozgás (rendszeres, napi szintű, amiben megizzadunk), megbeszélés (baráttal, természetgyógyásszal), EMK (erőszakmentes kommunikáció) - konzultáció és mediálás/közvetítés (pl. haragosok között), radikális váltás valami olyan egyszerű elfoglaltságra, amiben eddig soha nem próbáltuk ki magunkat, családállítás (feltárja a lelki szinten, tudat alatt történt, és akaratlan összefonódásokat, amik élettörténések, és életesemények egész sorát határozzák meg).

És még: mindig megbízható, tapasztalt szakembert keressünk. A lelki gondozás ma kiváltságnak tűnik, holott már a rómaiak is megmondták, ép testben…

h3cv.jpg

A gondolatvilág, gondolkodás, világnézet, figyelmünk és tudatosságunk foka és iránya, amit befolyásol mindaz, amit látunk, hallunk, amire oda figyelünk és megjegyzünk, stb. A gondolatainkat és élethez való hozza állásunkat a média, a hírek és a fölösleges információk erősen befolyásolják, terhelik.

Tipp Egy embernek voltaképpen semmi szüksége arra, hogy tudja, milyen negatív dolgok történtek a világban. Óriási energiát von el minden szinten ezek semlegesítése. Tartsunk információ-pihenőt, ilyenkor kizárólag pozitív, vidám dolgokkal foglalkozzunk 2-3 napig.

És még: A különböző meditációk, imák, éberség-gyakorlatok edzik a figyelmünket és az unalom ellen is felvérteznek. Önmagunk megismeréséhez és elfogadásához segítenek, és visszavezetnek ahhoz az alapvető lét-érzéshez, hogy a világon nem vagyunk egyedül, hanem egy nagyobb egész kis tükreiként létezünk. Ezekben a jellem-erősítő praxisokban is csak megbízható vezetőket keressünk. 

Figyeljük meg az alábbi képek váltakozását: sötét, világos, bizonytalan, magabiztos, stb. Másféle hatással van ránk egy-egy szín, forma, az összhatás. Az életünk összetevőin, színein tudunk változtatni. Rengeteg eszköz és út vezet a pozitív oldalhoz, csak meg kell találnunk a megfelelőt. 

hmprod (5).jpg

hmprod (65).jpg

alesandra scellnegger.jpg

55.jpg

hmprod (43).jpg

54.jpg

53.jpg

3v.jpg

1.jpg

007_2.jpg

035c.jpg

019.jpg

taichi 1.jpg

001.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Ha tetszik a blog, likeold itt, hogy lásd a friss bejegyzéseket. Köszönöm, szép napokat :) 

2011.12.06. 17:59

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása