2011.12.24. 10:51 Lázár Márta
Az angyal és Mária

036c.jpg

3. rész

Abban az időben tanácskoztak a papok, és eldöntötték, hogy új kárpitot készíttetnek a templomba. S mivel csak tiszta kéz érinthette ezt a kelmét, ezért összehívtak Dávid nemzetségéből 7 szeplőtelen leányt, akik megfonják, s majd egybe szövik az aranyat, tiszta gyapjút, a bisszuszt, selymet, jácintkéket, a skarlátot és az igazi bíbort. Köztük volt Mária is, akinek a sorsvetés a bíbort és a skarlátot juttatta, ezért fogta, és haza vitte, hogy megfonja.

Abban az időben némult meg Zakariás, helyébe Sámuelt állították, míg újra beszélni nem kezdett.

Abban az időben történt, Mária fogta a vödröt, kiment, hogy vízzel megmerítse, és egy hang szólt hozzá: Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van veled, áldott vagy te az asszonyok közt.

Összerezzent, körül nézett jobbra és balra, hogy honnan is jöhet ez a hang, majd bement a házba, letette a vödröt, vette bíborát és font.

Ekkor az Úr főangyala, Gábriel állt elé, s így szólt hozzá: Ne félj, Mária, kegyelmet találtál a mindenség Ura előtt, és igéjéből foganni fogsz.

Ahogy hallotta, kételkedni kezdett magában: Ha én így foganok, a többi asszonyhoz hasonlóan szülök?

Az angyal válaszolt: Nem úgy, Mária! A mindenség Urának ereje borul rád, ezért aki tőled születik, szent, a magasságbeli fiának mondják majd. A Jézus nevet add neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.

Mária erre így válaszolt: Az Úr szolgáló leánya vagyok, történjék velem a Te szavaid szerint.

Amikor elkészült a bíborral és skarláttal, elvitte a főpaphoz, majd elment rokonához, Erzsébethez. Kopogott az ajtón. Amint ezt Erzsébet meghallotta, az ajtóhoz futott, kinyitotta, s amint Máriát meglátta, áldást mondott rá. Utána csodálkozva és örömben mondta: Az, akit méhemben hordok, felujjongott, és magasztalt téged, mert az én Uram anyja jött el hozzám.

Mária elhallgatta azokat a misztériumokat, amiket Gábriel főangyal neki elmondott, majd az égre nézett, mondván: Ki vagyok én, Uram, hogy minden nemzedék áldani fog?

Három hónapot töltött Erzsébetnél, a méhében pedig napról-napra növekedett a gyermek. Máriát félelem fogta el, ezért haza ment a maga házába, és elrejtőzött Izrael fiai elől. Tizenhat esztendős volt, amikor ezek a misztériumok történtek vele. 

3_1.jpg

cx3.jpg

2.jpg

5.jpg

4.jpg

eg.jpg

Szöveg: Apokrif Jakab-ősevangélium alapján Képek forrása: itt és cox

2011.12.24. 10:51

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása