2012.02.16. 17:00 Lázár Márta
Színek, stílusok: szürke és vintage

007.JPG

A vintage

Nem retro. A vintage a ’20-as évektől a ’70-es évekig megjelent tárgyakra, lakáskiegészítőkre, öltözékre vonatkozik. Akárcsak a bor, aminek minőségét és régiségét jelezték a szóval, a vintage holmik is különlegesek, értékőrzők.

Milyenek a vintage tárgyak?

Régiesnek tűnnek (mert új darabokat is lehet régiessé, patinássá, vintage-hatásúvá tenni), jól össze illenek új és modern darabokkal, összhatásukban bohókás, egyéni, nosztalgikus és kreatív. Régi, megmentett darabok kapnak új funkciót (pl. szenes vasalóból lesz szárazvirág- és gyöngytartó ládika, varrógép alapból fésülködőasztal, stb.) ez által a múlt és jelen művészien kapcsolódik össze.

Hol használják?

Gyakori a nosztalgikus, a bohém és a francia stílusú terekben, amelyek eleve szeretik keverni a különböző korok tárgyait. Illik a vidéki stílushoz, legyen az provence-i, dán, svéd, /régi magyar/ vagyis fehér alaptónusú lakás.

Anyagai

Természetes, időtálló, kézműves- és régi céh-portékák, falusi, vagy különböző történelmi időkből származó fa, fém, porcelán és természetes, szövött, kézzel készült textíliák, régi fotók, akvarellek, nyomatok.

A szürke

A semleges színek nyugalmát hordozza. Sok fehér, pöttynyi fekete, icipici kék, kavard meg, ez lesz a szürke. Amikor megtelt a szemünk a túl sok színnel, vagy valami kizökkent a jótékony hömpölygésből, és nem találjuk a medret, békét és biztonságot nyújt. (Időnként, ha valami bánatom van, ösztönösen menekülök a gyógyító szürkék világába.) Érdekes, hogy a világ többféle tradíciójában is az dívik, hogy testi-lelki veszteségek esetén a legjobb gyógyír a semleges környezet, a dísztelen és minimális színeket hordozó tér, ami egyhangú, jellegtelen voltában segíti a csendet, befele fordulást, és a belső világegyetem rendezését.

Az alkalmazkodó

Visszafogottsága hihetetlen gazdagságot rejt, bármikor, bárhová jól illik a lakásban és az öltözékünkben is.

A lakásban

Ellazít, lelassít, békét, lazaságot, derűt és csendet közvetít, és hátteret ad a tárgyainknak. A mély, sötétebb árnyalatok szűkítik, a világosak optikailag tágítják a teret. Mivel nagyon alkalmazkodó szín, bármikor élénkíteni lehet csipetnyi pirossal, vagy fényes kiegészítőkkel.

A vintage és a vidéki stílus előszeretettel használja a semleges szürkék lágy változatait, a modern, minimalista stílus pedig a határozottabb, kontrasztosabb változatokat párosítja.

Testben, lélekben

A fehér, a semleges színek és a szürkék a klasszikus feng shui rendszerében a Fém elemhez tartoznak. Ez az elem és színei kitűnően támogatják a testi-lelki felépülést. A levegővel állnak kapcsolatban, segítik a nyugodt lélegzést, a testben lévő blokkok és feszültségek oldását. Relaxált, békés fészekké varázsolják a teret, amiben védelmet kapunk és magunkra lelünk. Megtaláljuk a saját ritmusunkat, és megnyugszunk. A legjobb stresszűző és terápiás árnyalatok a tiszta semleges színek, amikből egy idő után bátran nyithatunk a ragyogó színskála felé. 021.JPG

 

008.JPG

011.jpg

014.JPG

026.JPG

019.JPG

025.JPG

027.JPG

030.jpg

035.JPG

039.JPG

040.JPG

042.JPG

046_1.jpg

054.jpg

056.jpg

058.jpg

062.jpg

064.jpg

065.jpg

hmprod (61).jpg

066.jpg

063.jpg

067.jpg

068.jpg

Képek forrása itt és itt és itt és itt  és itt  és itt és  homes&gardens 

Ha tetszik a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt like-olhatod, hogy lásd, ha van új poszt. Köszönöm szép napot :)

2012.02.16. 17:00

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása