2012.03.07. 12:32 Lázár Márta
A takarítás misztikája

008_1.jpg

a.) Így szoktuk

A takarítás hétköznapi tevékenység, nem is vágyunk rá különösképpen. Hogy ne ússzunk el, időnként érdemes követni a profik instrukcióit. Az Urban Eve (mely a Flylady háztartásszervező program mintájára jött létre), segít a szisztematikus takarításban, ami sikerélménnyel kecsegtet, és közben nem is fáradunk el túlságosan.

Amikor pedig úgy takarítunk, ahogy a tértisztítás javasolja, vagyis csepp tudatossággal, akkor egy nagyon kerek élményünk lesz, ami ráadásul fel is tölt. Lássuk csak, hogy néz ki!

b.) Ahogy nem szoktuk

Van a takarításnak misztikája?

Van. Mint minden hétköznapi és monoton munka, a takarítás is képes pallérozni a jellemet. Nagy tanítók évszázadok óta tartják, hogy a spirituális fejlődést sokszor pont nem a rengeteg ima és meditáció csiszolja, hanem a legprofánabb cselekedetek, pl. cipőpucolás, mosogatás, kézzel ágyneműt mosni, takarítani. Nem véletlen, hogy minden szerzetesrend – akár keleti, akár nyugati – az újoncot először az unalmas és kitartást igénylő házimunkákra fogja. :P :D Minden reggel, este kisöpörni a meditációs- vagy imatermet, sikálni a makulátlan lépcsőket, törülgetni a tiszta szobrokat, padokat, széklábakat, kilincseket, stb. Vannak ennél csodásabb feladatok is, pl. egy zen-kert kavicsainak hullámosra gereblyézése, stb.

Miért preferálja ezt az egyszerű és dögunalmas próbatételt az összes mester és tanító? A tudatosság miatt. Mennyire tudunk elmélyedni a monoton (és értelmetlen) mozdulatokban, megfeledkezni önmagunkról, és fontosabbá tenni egy lépcsőt, a padlót, a porszemcséket szeretett önmagunknál.

„Amikor letörlöd az asztalt, vagy elmosol egy tányért, voltaképpen a szíved egy darabját mosod tisztára. A lelkiismereted, az életed részei megtisztulnak.” – mondta anno a tanárom, Dr. Shan-Tung Hsu. Attól kezdve a mosogatásra egy kicsit másképp nézek.

T mint tudatos takarítás

Az ünnepek előtt rutinosan takarítanunk.  Muszájból, megszokásból, tisztességből, stb. A tudatosságtól, ahogyan hozzá állunk, az eseménytelen takarítás átlényegül, és a lakás nemcsak tisztasággal, hanem ragyogással is megtelik. Ez a meditatív takarítási módszer a tértisztítás egyszerűbb formája. A tér egészséges tiszteletét erősíti. Hatásait a közérzetünkben, és életritmusunk kiegyensúlyozottságában is megtapasztaljuk.

Lakásunk, az életünk tükre

A tradicionális feng shui szerint a lakás az életünk tükre és az életeseményeinkkel párhuzamosan változik. Amikor kitakarítom, akkor kitisztulnak a közelmúlttal kapcsolatos érzelmeim, s amikor befejezem, akkor új fejezet kezdődik az életemben. (Ebben az értelemben, akik gyakran/rendszeresen takarítanak, vagy jobban együtt haladnak az aktualitással, és nem rágódnak a megtörténteken, vagy pont fordítva, ’szőnyeg alá söprik” az érzelmi problémákat.). Amikor takarítok, akkor az életemben, és az érzéseimben is rendet rakok.

A klasszikus Forma iskola szerint bármely helyiséget is teszünk tisztává, rendezetté, azzal jó néhány puzzle-t helyre rakunk az életünk kirakós játékában. A Forma iskola a helyiségeket megfelelteti egy-egy élet-aspektusnak, pl. a bejárat és az előtér a jövőnk alakulását tükrözi, a fürdő a női vonatkozású eseményeket, stb.

Így kezdjünk hozzá

Az a takarítás, aminek egyik célja, hogy a lakás nyugodt, befogadó, derűs atmoszférával telítődjön, kicsit másképpen kezdődik, mint amit megszoktunk.

Először zuhanyozunk, vagy megmosakodunk, és tiszta, közepesen-csinos ruhát veszünk föl. A mackónadrág nem hordoz túl sok méltóságot, ezért inkább szoknya-blúz, vagy nem lestrapált nadrág és fölső legyen rajtunk. Ez ad némi alap tartást a takarításhoz.

Mielőtt hozzá kezdünk, meggyújtunk egy teamécsest. Figyeljük a lángját, és egy picit a bennünk is jelen lévő fényre, szeretetre gondolunk, majd elkezdjük a takarítást. Közben nem kalandozunk el, nem bőgetjük a rádiót, hanem a mozdulatainkat és az éppen takarított részt figyeljük.

Időnként tudatosítjuk, hogy

  • amikor porszívózunk, a közelmúlt bosszankodásait gyűjtjük össze
  • amikor söprünk, akkor megválunk mindattól, ami akadályoz, hogy a jelenben éljünk
  • amikor fölmosunk, akkor a nyugalmunk és érzelem világunk áll egy kicsit helyre
  • amikor az ablakot megpucoljuk (rendesen ám, papírral, vagy ronggyal, fényesre suvickolva), akkor a szemünk egészsége erősödik, és a szemléletmódunk, világlátásunk tisztul ki
  • amikor a konyhánkat tesszük rendbe, akkor a párkapcsolatunkban is helyére kerül pár puzzle
  • amikor a nappali tisztul meg, akkor a baráti kapcsolataink, és a társadalmi pozíciónk egyensúlya billen helyre, stb.

Ha befejeztük a takarítást, elfújjuk a teamécsest, majd pár csepp citrom-, vagy narancs illóolajat szórunk a térbe (ezt a takarításkor használhatjuk a felmosó vízben, vagy törülgetéshez is.) Finom, megnyugtató illatuk kiegészíti és lezárja a meditatív folyamatot. 

A magazinok képeit talán sosem tudjuk utol érni, de nem is kell. Azok azért jók, mert inspirálnak, és azt sugallják, hogy a lakásunk megérdemli a törődést. 

Fontos

Ha nincs kedvünk így takarítani, és csak úgy, macinaciban végezzük, rutinból, akkor is minden rendben van. A legfontosabb, hogy csak olyasmit tegyünk, amiben feszélyezettség nélkül tudunk részt venni. 

003_1.jpg

011.jpg

012_1.jpg

010_1.jpg

007_1.jpg

004_1.jpg

09_1.jpg

párn_1.jpg

016_1.jpg

009.jpg

párnák_1.jpg

1_1.jpg

Képek forrása  itt  és Livingetc, Homes & Gardens, pinterest

Ha tetszik, köszönöm, ha megosztod :) A blogot itt kedvelheted. Ha tetszik a blog, adj rá egy voksot a Goldenblog versenyen: Feng shui trend, itt. Köszönöm, szép napokat :)

2012.03.07. 12:32

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása