2012.03.31. 20:55 Lázár Márta
Feng shui a kertben

020.jpgSokféle feng shui irányzat van, ezek más és más elvek szerint alakítják ki a kertet. A BHS, vagy bágua irányzat a 9 életterületre fókuszál. Az Iránytűs iskolák tovább lépnek és az égtájakat is bevonják, a klasszikus Forma iskola pedig arra figyel, hogy a jin-jang harmóniája szerint a forma- és színbeli hatások erősítsék a házat. Mindegyik irányzatban közös, hogy szem előtt tartja a tér és az egyén harmóniáját, boldogulását. Vegyük sorba őket, majd válasszuk ki a számunkra szimpatikus irányzatot.

A bágua /BHS irányzat

a legfiatalabb (alig 20 éves), leginkább elterjedt, ismert és használt. Alapelve, hogy a 9 életterület tudatos kialakításával az életünk különböző területein is megjelenik a siker és harmónia.

Így viszonyul a kerthez

A kertet, akárcsak a lakást, 9 egyforma életterületre osztja, és ezekhez rendeli hozzá a formákat, színeket és növényeket.

Előnye

Könnyen átlátható képet ad arról, hogy hová-mi kerüljön.

Hátránya

Szigorúan ragaszkodik az életterületek elvéhez, ezzel szembe megy a feng shui eredeti céljával, tu.illik, hogy az egyént mindenek előtt testi-lelki harmóniához és stabilitáshoz segíti. Az életterületek nem kielégítő rendezése gyakran szorongást idéz elő, mivel, aki ezt használja, és fennakad egy-egy kivitelezési ponton, az lehet a benyomása, hogy akkor az életében is megjelenhet valami probléma.

Az iránytűs módszerek

Régi irányzatok, többféle is van, a legfontosabbak, mint a Repülő csillag és a Nyolc irány iskola figyelembe veszik a lakók személyes vonatkozásait is, a születési dátum alapján meghatározott módon hangolják össze a tér és a lakók energetikai vonatkozásait.

Így viszonyulnak a kerthez

A kertben – a lakás meghosszabbításaként – az égtájakhoz társítják a különböző színeket, formákat, és a kert komponenseit.

Előnyük

Átlátható és önállóan is alkalmazható módszerek.

Egyik-másik irányzat olyan, a kínai hagyományban köznapi kifejezéseket használ, amik a mi kultúránkban ijesztően hatnak. Emellett, ha valaki még nem járatos a feng shuiban és az égtájak felmérésében, könnyen megrekedhet, és hiába olvas utána, nehezen tud tovább lépni.

A klasszikus Forma iskola

A legrégibb és legegyszerűbb feng shui irányzat. Ezt alkalmazták kezdve a császári paloták és a hivatalnoki rezidenciák felépítésétől a középületekig, és ezt a módszert használta ösztönösen a nyugati kultúra is. Mivel kevés tanító képviseli, ezért a legkevésbé ismert, bár néhány fontos alapelvét a bágua és az iránytűs módszerek is átemelik. Legfontosabb elvei, hogy a házban és körülötte bizonyos formarendszert érdemes kialakítani a harmonikusan működő élet és az egyén érdekében. Figyel a jin és jang hatásokra, és ezt a berendezés szín- és formabeli összehangolásával alakítja ki.

Így viszonyul a kerthez

A kertet nem veszi külön a háztól, hanem egységként kezeli, és a kert színeit, formáit aszerint választja ki, hogy a háznak hol és milyen mértékben van szüksége megerősítésre.

Előnye

A Forma iskola alapelvei – bár e legkevésbé ismertek – a legfontosabbak ahhoz, hogy a ház rendben legyen energetikai szinten.

Hátránya

Mivel a bágua iskolához képest elenyészően kevés információ jelent meg a témában, ezért csak nagyon kevesen jutnak hozzá az alkalmazandó elvekhez, pedig a formák rendezése nélkül minden más irányzat hatása csak töredékesen érvényesül.

Éppen ezért a kertalakítási elveket a Forma iskola alapján mutatjuk be.017.jpg

Képek forrása Livingetc, Country Home

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.03.31. 20:55

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása