2012.05.04. 15:48 Lázár Márta
10 hasznos info, ha nyílászárót cserélünk

005.jpg   A nyílászárócsere mély tanácstalansággal jár, voltaképpen azt se tudjuk, mit is kell figyelembe vennünk a méreten, formán, szigetelésen kívül. Valószínűleg az a néni is így volt vele, aki kétségbeesve hívta föl az itt látható összeállítás szerzőjét, mondván, hiába szeretne reklamálni, az ablakcserét végző másik cég magára hagyta a nagy nehezen megvásárolt, vadonatúj, vetemedő ablakkal.

Amikor az ablak a helyére kerül, már nehezebb a hibákat kijavítani, pedig ez megelőzhető a szakszerű és tudatos választással. Ez a gondolatsor indította Sárvári Georginát, Windok cég kreatív menedzserét az itt közölt fogalomtisztázásra, és a legfontosabb elvek megfogalmazására. Köszönjük! 

Kezdjük az elején!

  1.   Mi a beépítési mélység?

A tok keresztmetszetének a méretét jelenti, azaz a tok vastagságát.

2.  Mi a különbség pl. egy K=1,4 és a K=1,0 üveg között?

A K tényező minél alacsonyabb, minél jobban közelít a nullához, annál magasabb hőszigetelésű az adott üveg/szerkezet. Tehát nem csak arról van szó, hogy az egyik drágább, mint a másik. Ez a különbség akár 40% hőszigetelési különbséget is jelenthet a pár ezer forinttal drágább K=1,0 üveggel ellátott ablak javára. 
Így, amit megspórol az olcsóbb, de kevésbé jól hőszigetelő ablak megvásárlásakor, azt a fűtésszámlához minden hónapban hozzá kell adni.

3. Mi a légkamra?

A légkamrák száma azt mutatja, hogy a műanyag nyílászárok tok és szárnyprofiljában hány kamra található elkülönítve. Ez fokozza a profil hőszigetelését, tehát minél több a légkamra, annál jobb a hőszigetelés. Fontos, hogy a kamraszám növelése a beépítési mélység növelésével is járjon.

Ami fejtörést okoz

4.  Mitől vetemedhet az ablak?

Elsősorban a melegtől és a hidegtől. 
A zsanérokon található állító csavarokkal tökéletesen egymáshoz lehet igazítani a tokot és a szárnyat. Ha ezt nem lehet megoldani, és a beállítástól függetlenül szorul az ablak, akkor nem a hőmérséklet miatt vetemedik az ablak. A műanyagnak is viszonylag nagy a hőtágulása. A gyártás során ezt is figyelembe veszik, így a szárny és a tok egymáshoz viszonyított mérete ennek tudatában kerül kiszámításra. Nyáron a fehér profilok akár +50 Celsius fokig is felmelegedhetnek. A színesek hőmérséklete pedig elérheti a +70 fokot is. Télen viszont akár a -20 foknál hidegebb külső hőmérséklet mellett is el kell látniuk feladatukat. Persze ezek az értékek csak a külső oldalra vonatkoznak, hiszen a lakás felőli oldalon belülről, egész évben 18-25 fok közötti a hőmérsékletük. A szélsőséges hőmérséklet különbségek okozta vetemedés miatt kerül az ablakokba az acélmerevítés. Ezért fontos a merevítéshez használt anyag vastagsága, az idom formája és a benne lévő hajlítások száma, ami a kellő merevséget fogja biztosítani a szerkezetnek.
Sajnos ma általános gyakorlat az ablakgyártó cégeknél, hogy ott próbálnak spórolni, ahol a megrendelő nem látja, vagy ahol nem tudja ellenőrizni, tehát elsősorban a belső merevítőkön, azok rögzítésén és a vasalatokon. 
A merevítésnek nem elég csak benne lennie a profilban, hanem ahhoz maximum 30 centiméterenként hozzá is kell csavarozni, mivel a merevítés nem csak a hőtágulás okozta elmozdulásokat akadályozza meg, hanem kellő stabilitást kell biztosítania az üvegszerkezetet megtartó szárnynak, és az üvegezett ablakszárnyat megtartó toknak.  Az üvegezés súlya 20-36 kg / m2, az üvegszerkezet függvényében. (Biztonsági üvegek akár 50 kg/m2 súlyúak is lehetnek.) Tehát amikor egy 150X150-es ablak szárnyát becsapja vagy éppen kivágja a huzat, akkor 45-85 kg vagy biztonsági üvegeknél 100 kg feletti lendülő tömeget kell megtartania a merevítésnek.

5. Mi a vasalat?

A vasalat típusától függ a nyílászáró nyitási módja (nyíló, nyíló-bukó, toló-bukó, stb.). A vasalat teszi könnyűvé, vagy pont nehézkessé a kezelhetőséget, valamint a biztonságért is ez felel, ezért is fontos, hogy minőségi vasalatot válasszunk.

6. Mi a hibás működtetés gátló?

Megakadályozza az ablakok nyíló helyzetéből történő átállítását bukó helyzetre, vagy fordítva.

7. Hogyan készülnek a színes műanyag ablakok?

A színes műanyag ablakok úgy készülnek, hogy a fóliával megegyező színű műanyagból gyártják az ablak profilját is. Így ha véletlenül sérülne az ablak, akkor sem észrevehető a hiba, vagy ha igen, akkor az már a szerkezetet is érinti, így nem esztétikai okból szükséges a nyílászáró újragyártása.
Szállításhoz a nyílászárókat egyesével becsomagolják, így kerülve el a szállítás közben előforduló sérüléseket.

Amikor nyílászárót választunk

8. Mit tartalmaz egy ablak ára?

Egy nyílászáró csere alkalmával egy árajánlat sok dologból tevődik össze. 
Ezek közül a legfontosabb tételek:

Maga a nyílászáró, párkány, takaróléc (elsősorban panellakásban szükséges), bontás-beépítési díj, szállítási díj, és a törmelék elszállításának a díja. Érdemes az árajánlat kérésekor ezekre a tételekre egyben kéri az ajánlatot, mert így elkerülhető, hogy a végső ajánlat az eredeti árajánlat kérés többszöröse legyen. 
Amennyiben nem panellakásban történik a nyílászárócsere, szükség lesz utólagos kőműves javítási munkára is. Ezt az alap árajánlat nem szokta tartalmazni, külön kérni kell. Nem minden esetben tüntetik fel az árajánlaton az Áfát, ezért érdemes erre is rákérdezni, hogy ne érje meglepetés.

9. Amit az árajánlatnak alapesetben tartalmaznia kell

  •  tok árát
  • a keret árát
  • az üveg árát
  • a vasalatok árát
  • a kilincsek árát

10. Miket kell összehasonlítani az árajánlatokban?

Fontos figyelembe venni a nyílászárók műszaki tartalmát (pl. kamrák száma, profilmélység, üvegezés, vasalatrendszer, üveg K tényezője...stb.) Érdemes figyelembe venni azt is, hogy rendelkezik-e a nyílászáró megfelelő minősítésekkel. A feltűnően olcsó ajánlatok a legritkább esetben jelentenek jó minőséget! Érdemes elmenni a kiválasztott cég bemutatótermébe és megnézni a referenciákat.

Hogyan vásároljunk, ki segít nekünk?


Azon cégek ajánlatait érdemes fontolóra vennünk

  • ahol a felmérés időpontját Ön határozhatja meg, mert tud elég időt szánni rá.
  • ahol olyan szakembert küldenek Önhöz, aki nem csak mér, hanem tájékoztatást is ad, szem előtt tartva az igényeket.
  • ahol több variációt ajánlanak egy-egy szerkezethez, és Önre bízzák a választást.
  • ahol olyan dolgokra is felhívják a figyelmét, amik fontosak lehetnek egy nyílászáró kiválasztásánál.
  • ahol racionális magyarázatot adnak akár szerkezeti, akár árbeli különbségekre.

Ezeket a dolgokat figyelembe véve, sok információt tudhat meg arról a cégről, akiket megbíz nyílászárói legyártásával és beszerelésével. 

007.jpg

002b.jpg001bhg.jpg

 Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is:)

2012.05.04. 15:48

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása