2012.05.21. 15:36 Lázár Márta
Miért tombol a szél?

szél2.jpg

Hát, csak. Komolyan? Nem. A szélről manapság olyan keveset tudunk. Ahhoz, hogy a mi ’fejlett’, vagyis egzakt módszereinkkel derítsük fel a szél természetét, bonyolult eszközökre lenne szükségünk, ami a hétköznapi ember számára nem hozzáférhető. Marad az intuitív megközelítés. Intuitív? Igen, az első gondolat, ami eszedbe jut. Az erős szélről pl. mi jut eszedbe? Mozgás, erő, szellemiség, vágta, akarat, pusztítás, megtisztulás, a régi és leülepedett felkavarodása, tisztára söprés, káosz, örvény, sok beszéd, veszekedés, düh, kiabálás, spirálvonal…

A kínai hagyományban összesen 8-féle szelet különböztettek meg, a 8 égtáj szerint. A széljárást nagyon komolyan vizsgálták, még a hadviselésben is jelentős szerepet játszott.

A szél jelentésen túl azonban jelenti még a szokást, vagyis azt, hogy „milyen szelek fújnak” egy adott vidéken. Kapcsolatban áll a szexualitással is, a „szélben lebegő” (fengliu) kifejezés a szoknyavadászokra utal. Ha valaki azt mondja, hogy „szél és eső pusztítja a virágokat”, akkor a csapodár, hűtlen szexuális együttlétre utal. A szexuálisan nagyon aktív nőkre mondják, hogy „kedveli a szelet és a holdat”. Aki pedig „harcol a széllel”, az bizonyára féltékeny. A hagyományos kínai orvoslásban a szél a betegségeket előidéző 6 ok egyike.

Amikor feltámad a szél A taoista rendszerben (mely a feng shuit is magába foglalta az évezredek folyamán) a szél a gondolatainkkal és a spirituális viszonyulásunkkal is összefügg. Ez alapján a szél a fegyelem tükre, s ha feltámad, az spirituális fegyelmezetlenséget, szellemi, gondolati és szexuális túlkapásokat tükröz. A szél arra figyelmeztet, hogy távolodunk az Égtől és valódi önmagunktól, elveszítjük az energiánkat és a belső-külső közti egyensúlyt. Ilyenkor arra kell törekednünk, hogy újra megtaláljuk az egységet a pihenés-aktivitás, álom-ébrenlét, fizikai-szellemi-lelki aspektusok között.

A feng shui elnevezés, mely szó szerint szél és víz, utal arra, hogy a teremtő-fenntartó energiát a szél szállítja, a víz pedig összegyűjti. Ha a szél túl erős, az energia nem tud megmaradni, szétszóródik, és nem táplálja a szeles vidéken lévőket. Éppen ezért minden épületet olyan helyre kell(ene) fölépíteni, ahol a szelek az évszakhoz képest természetesen viselkednek, sosem túl erősek, vagy gyengék.

Némelyik spirituális hagyomány azt állítja, hogy minél inkább a harmóniát éljük egyénenként, és társadalmi szinten is, annál kedvezőbbek lesznek az időjárási tényezők is, pl. csillapodik a szelek, vizek, földlemezek viselkedése is. 

És akkor mit csinálsz? Ha tombol a szél? Gyújtok egy mécsest és magamba szállok, picit jobban figyelek befele és emlékeztetem magam, hogy nem vagyok több, mint mások. És hogy a túl erős veszekedés, a sok duma nem vezet jóra. 

szél4.jpg

szél5.jpg

szél9.jpg

szél7.jpg

szél6.jpg

szél10.jpg

szél.jpg

szél3.jpg

2012.05.21. 15:36
Címkék: feng shui feng shui

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása