2012.07.07. 15:25 Lázár Márta
Ti kérdeztétek: Hová rejtsük a TV-t? A legjobb megoldások

007.jpg


Időről-időre érkezik lakberendezős, vagy feng shui kérdés tőletek, kedves Olvasó, amire hol privátban, hol pedig így, egy bejegyzésen belül, képekkel gazdagítva válaszolok. A megoldásokat lakberendezési, és feng shui szempontból is próbálom megvilágítani. 

kep1.pngKérdésem van a nappali berendezésével kapcsolatban: hová lehet jól "elrejteni" a tévét? Azt látom, hogy a nappalik zömében a kanapé a tévé felé néz. Nyilván ez a kényelmes, de én ezt nem szeretném. Ha egyéb szobában van rá hely, akkor ott, (ez 4szobás alatt nem esélyes, hálóba nem tenném és gyerekszobába se), ha nem, akkor lehet a nappaliban, de perifériás helyen. Kérhetek ötleteket? Esetleg egy szekrényben legyen, ami redőnyös és eltakarhatom, amikor nem nézem? Fekete a tévé, így valami fehér szekrénnyel venném körül, kevésbé lenne fókuszban. Igen ám, de hová nézzen a kanapé? Célszerű, hogy az ablakra, de mondjuk függönyt nézegetni se olyan jó.

 VÁLASZOK

1. A lakberendező szemével

A nappali középpontjában régen a szervírozó asztal, vagy a kandalló / tűzhely állt. A TV- és a központi fűtés megjelenésével ez a megszokott elrendezés fellazult. A TV került a fókuszba, és valóban, nagyon sok lakásban ezt így alakítják, még akkor is, ha nem túl esztétikus a végeredmény.

Elrejted, vagy kiállítod?

A TV-t, csakúgy, mint egyéb tárgyainkat, kétféleképpen tárolhatjuk a nappaliban: eltüntetjük szem elől, vagy éppen jól látható módon kiállítjuk, és a berendezés részévé tesszük. Nincs arra szabály, hogy melyik a jobb megoldás, vagy hogy a különböző tárgyakhoz melyik tárolás illik a legjobban. Az egyetlen általánosság, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rendet tartani, annál inkább a zárt tárolóhelyek a megfelelőek számunkra.

Zárt tárolás

Elegáns megoldás, és nem kell feltétlenül arról szólnia, hogy óriási ajtók mögé zárunk mindent. A nagy ajtókat megoszthatjuk, és a belső tartalmat is változatossá, praktikussá tehetjük. Fiókok és polcok, vagy a beépített szekrény a sokféle, kihúzható elemmel szépen elrejti a könyvektől a CD-ig az összes holmit. Ha a TV-t elrejtjük, magától értetődően megelőzzük, hogy túlságosan középpontba kerüljön. Ez által a szobát rugalmasabban rendezhetjük be.

Nyitott polcok

A polcokat a falba is süllyeszthetjük, így a TV megint csak eltűnik szem elől.

A két rendszer ötvözése

Igazán változatos megoldásokat hordoz, ekkor a beépített és a zárt szekrény a nyitott polcokkal alkotja az összképet.

2. A feng shui tanácsadó szemével

A feng shui nemcsak az elrendezésre, hanem az energetikai hatásokra is oda figyel. Minden, ami létezik, valamilyen energiát (hatást és hangulatot) hordoz. A TV igen domináns eszköz, minden figyelmet (energiát és időt) magához ragad. Éppen ezért a figyelmet vagy eltereljük róla, vagy pedig beolvasztjuk a többi látványelem közé. Ami a nappali bútorait illeti, ezek arról mesélnek, hogy milyen a kapcsolatunk a külvilággal, mennyire vagyunk nyitottak a látogatókra, mi minden érdekel bennünket, mennyire igényeljük a közvetlen, baráti beszélgetéseket, milyen viszonyban állnak egymással a családtagok, stb. Mindezt – többek közt - az ülőbútorok elrendezése, egymáshoz való viszonya tükrözi. Jó, ha lazán egymás felé fordulnak, van köztük kapcsolat, kényelmesen, előrehajlás, feszengés nélkül is értjük a többieket. Az ülőbútorok elrendezésénél az egyik legfontosabb elv, hogy lehetőleg szilárd falfelület legyen mögöttünk, és benne ülve rálássunk az ajtóra, a belépőkre. Ez az elrendezés erőt hordoz, és a magabiztosságunkat alkotó kirakójáték egyik darabja. Persze, az összes bútorral nem tudjuk megoldani a rálátást, de fontos, hogy legalább az a kanapé, amiben a házigazda ücsörög, legyen ilyen pozícióban. A feng shui mindegyik irányzata egyet ért abban, hogy a TV ne kerüljön fókuszba, legyen egy tárgy a sok közül, ne ez határozza meg a rendezőelvet egyik helyiségben se. Ha mindennap eltöltünk előtte valamennyi időt, akkor is keressünk olyan megoldást, hogy az ülőbútorok kiegyensúlyozott elrendezése megmaradjon.  

Megoldások képekben

Zárt tárolás

1. A szoba alapszíne fehér, benne zárt, beépített szekrények, a TV egy mozdulattal előkerül, vagy eltűnik a tolóajtók mögött.

010.jpg

2. Mély színek, modern és klasszikus formák váltakozása, a TV megint tolóajtó mögött. 

 BB.jpg

3. Beépített szekrény, egyszerű, ikeás elemekből.

002.jpg

4. A TV a szekrény része, akkor tűnik föl, amikor bekapcsolják, és egy csapásra érdekes dekorációs elemmé is válik. 

005.jpg

7. Elegáns megoldás francia, vagy shabby chic stílusnál. 

007.jpg

8. Retro szekrényben csücsül a képernyő, és ha nincs rá szükség, egy mozdulattal láthatatlanná válik. 

009.jpg

9. Ha kinyitom, nézem, ha becsukom, nem látom.

012.jpg

10. Elegáns megoldás: akkor is jól mutat, amikor a harmonikaajtót kinyitjuk.

014.jpg

11. Amikor egy légtérben van a konyha, étkező és a nappali. 

015.jpg

Nyitott tárolás

1. Amikor a TV dekorációs elem: szép keret, és tapéta, ami egységessé teszi az összképet.

008.jpg

2. TV a beugróban: nincs közszemlére téve, nem uralja a szobát, pedig jól látható. A luxus érzetét keltő anyagok és a tapéta messze magasan lekörözi a készülék látványát.

011.jpg

3. Itt a többi dekoráció egyensúlyba hozza a termetes darabot.

013.jpg

4. Keretekre hangolva: a fekete tükör keretek és a TV egységes látványt nyújt, egyensúlyban van. 

016.jpg

5. Letisztultság. Ugye, hogy nem hivalkodik a Tv, pedig szem előtt van? A tapéta csíkok viszont elterelik a figyelmet róla. 

017.jpg

6. Nem is látszik! A gránitszürke fal előtt az egységes színű dekorációk magukba olvasztják a TV-t. 

003.jpg

7. Amilyen a TV, olyanok a keretek: fekete és fekete. Kép és képként működő televízió. 

004.jpg

8. Retro csak lazán, mint egykor. A fotel és a plakát hordozza a hangsúlyt, a Tv csak megbújik mellettük.

006.jpg

Képek forrása: B&B Italia mobili, Livingetc, House and Home, pinterest

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Itt likeold a blogot, hogy láthasd az új posztokat. Szép napot :)

2012.07.07. 15:25

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása