2012.07.14. 16:18 Lázár Márta
Kifinomult country, piros akcentussal

07b.jpg

Country /vidéki stílus

Sokféle változata ismert, ezek a különböző régiókhoz kötődnek. Közös vonásuk a tradícióhoz való kötődés, a természet közeliség és annak átemelése a színek, formák és minták világába. A vidéki stílus a lakást a hétköznapiság,  pihenés, a népes környezetben elköltött ízletes ebédek, teák és fröccsök pihentető környezetévé teszi.

A vidéki stílusok tipikus képviselője a kifinomult angol country, ami visszafogott színvilágot használ, és egyszerű, modern felhangokkal, ezért akár városi, akár falusi környezetben könnyen kialakítható. 

Fehér, piros akcentussal

Alapszínek: vajszín, vagy a fehér, amihez csipetnyi érett piros és néhány bútor barnája, vagy természetes, viaszolt felületének meleg színe társul.

Minták, dekoráció

Ez a stílus éppen attól válik kifinomulttá, hogy a minta csupán kísérője a sok-sok fehér felületnek. Kimarad a minta-kavalkád, de a piros annyi élénkséget ad a helyiségnek, amitől az egy csapásra derűssé, és élénkké válik. Mint amikor valakinek örömtől csillog a szeme. J

A feng shui tanácsadó szemével

A falusi házak egyik előnye a modernekkel szemben, hogy rendszerint optimális helyen épülnek. Kivétel ez alól a tanyaház, amely hordozza az elszigeteltséget, és a környezet-adta formákat mindig növényzettel kell pótolni. A country irányzat nagyon sok világos, ún. jang árnyalatot használ, ezzel is dinamizmust visz a térbe. Ugyanakkor az otthonok hangulata meghitt, kuckós, összességében jin jellegű, asszonyos. Az ilyen otthonokban hangsúlyos a nő összetartó szerepe, a családi kötelékek.

Gerendák

A legtöbb, populáris feng shui irányzatot (báguát) bemutató könyv mélyen elítéli és leszólja a gerendákat, holott a gerenda sosem „okoz” önmagában betegséget, és nem szeli át vészesen a tér energetikáját se. A  klasszikus feng shui szerint a vidéki stílusú házakban nyugodtan maradhatnak csupaszon, nem fognak "ártani". Ha eredeti színe zavaró, fessük fehérre, így megszelídül a rusztikus jelleg, magasabbá válik a mennyezet, világosabb lesz a helyiség.

Ha az ágyunk fölött fut gerenda, ÉS abban az esetben, ha zavar bennünket, akkor szereljünk egyszerű baldachint az ágy fejrésze fölé.

Otthonok a kifinomult country jegyében

1. Edward-korabeli angol ház, country stílusban

Hol? Anglia, Carmarthenshire-ben. Mikor épült? 1905. Ki lakik benne? Helen és Martin Ephgrave, akinek 4 felnőtt gyerekük van, 1986-ban költöztek be a 3 hálószobás házba és apránként alakították ki az otthonos légkört.

01v.jpg

02v.jpg

03v.jpg

04v.jpg

05v.jpg

06v.jpg

07v.jpg

08v.jpg

09v.jpg

010v.jpg

011v.jpg

2. Még egy angol ház

Hol? Anglia, Derbyshire. Mikor épült? 1800-ban. Ki lakik benne? Phil és Philippa Heath, valamint 4 gyerekük. 

01b.jpg

02b.jpg

03b.jpg

04b.jpg

05b.jpg

06b.jpg

07b.jpg

08b.jpg

09b.jpg

010b.jpg011b.jpg

012b.jpg

013b.jpg

014b.jpg

015b.jpg

016b.jpg

018b.jpg

019b.jpg

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg, hogy mások is láthassák. Köszönöm! A blogot itt kedveld és jöjj máskor is: tartalmas posztokkal várlak. Szép napot :) 

2012.07.14. 16:18

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása