2012.07.17. 13:05 Lázár Márta
Madame Bovary vendégháza

003.jpg

Igaziból nem a híres hölgy vendégháza, de köze van hozzá. Ráadásul a tulajdonosok se tudták a titkot, amikor megvették a házat.

A ház, a longére

Történt, hogy egy házaspár, Karine és Francois megelégelték addigi életük szürkeségét, és fölkerekedve elindultak a világban, hogy olyan helyet találjanak, ami kedves a szívnek, és feltölti a napokat. Futásuk végén, mely Madame Bovaryné meneküléséhez volt hasonló, ott állt egy épület a természet zöldjében, amibe azonnal bele szerettek, és máris látták benne a jövőt: legyen belőle otthon, és vendégház. És ahogy új lakosokként, az utcán meg-megállva beszélgettek a helybéliekkel, meglepődve tudták meg, hogy a faluban nemcsak, hogy a Bovaryné-t forgatták, hanem az ő házuk valamikor éppen a híres hősnő megálmodóját látta vendégül, sőt, egy időben még élelmiszerboltként is üzemelt. Mintha alapból magában hordozná a nyílt, szívélyes, bohém vendégszeretetet. 

A falu: Vascoeuil,

ahol ez a ház található, arról híres, hogy utcáival, házaival együtt két alkalommal is helyszínt és díszletet biztosított a Bovaryné-filmek forgatásához. (Az egyik Jean Renoir alkotása 1939-ből, a másik pedig Claude Chabrol filmje 1990-ből.) Ez a ház, a „longére” pedig valamikor kávézóként üzemelt, ahová a nyugtalan lelkű asszonyság alkotója, azaz maga Flaubert is szívesen eljárt. Barátjával, Maupassant-nal egyetemben nap, mint nap betértek néhány kávéra, pipára és eszmecserére, hogy az est közeledtével abszinttal öblítsék le a nap fáradalmait.

„Longére” – mi az? A longère szót fôleg Bretagne-ban használják, alacsony és hosszúkás vidéki épületegyüttest jelent. 

A Pápa fűszerkereskedése

Így keresztelték el Karine és Francois a szerzeményüket, mely minden szempontból megfelel elképzelésüknek, hogy itt egy hívogató vendégház keljen életre. A berendezés messze esik Bovaryné stílusától, és talán a mi szemünknek is hanyag és szokatlan, mégis, van benne némi báj és keresetlen eredetiség. 

Szieszta pillanat

A falusi pad, amit kényelmessé tettek, a lépten-nyomon föllelhető kis emlékek pihenésre és ábrándra hívnak. Utazni, messzi tájakra.

004.jpg

Szokatlan és megkapó: kincsek, üveg alatt. 

005.jpg

Szódásüvegek, az egykori kávéházban is ilyenek voltak. :)

006.jpg

Az étkező, melynek asztala az irodai munkák, és játékok színtere is.  

007.jpg

Csipetnyi angol hangulat: muffinok, teáskészletek. Stílus és fantázia keveréke. 

008.jpg

Lágy rózsaszín: finom és egyszerű reggeliző készlet.

009.jpg

Isten hozott a menedékházban! A kuckós, időtlen szobában, a vastag és finom dunnák alatt pihentető álma van az utazónak.

010.jpg

Északi színek és fények a másik vendégszobában.

011.jpg

Most kislányszoba, régen a kávézó szakácsnőjének erődítménye volt.

012.jpg

Az '50-es évek szellemében...

013b.jpg

A mi szemünknek talán ócska, nekik bohém: színházi székek, kalitka, kopottas ajtó, cilinder és bőrönd, mindez rögtön a bejáratnál. 

014.jpg

Karine és Francois kislányának is menedéke ez a lakókocsi, mely a ház vintage hangulatát folytatja. 

015.jpg

És Madame Bovary lelkülete...

Az eredeti cikk nem tartalmazza, de mért is ne néznénk meg, milyen formák voltak Bovaryné lelkületének kísérői.

016.jpg

017.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

023.jpg

024.jpg

025.jpg

026.jpg

027b.jpg

030.jpg

031.jpg

Képek forrása: Maison&Deco és pinterest és itt

Ha tetszik a bejegyzés, és megosztod: köszönöm :) Likeold a blogot, és csemegézz a fb oldalán is :)

2012.07.17. 13:05

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása