2012.08.27. 17:04 Lázár Márta
Ó, édes otthon

006_1.jpg

Otthon,

ahol most élsz, ahová visszatérsz minden útról. Te alkottad, a tied, veled azonos, téged fejez ki, rád mutat. Általa látható, hogy boldog vagy-e.

Városban lakni

(eredetileg) annyi, mint a közösségből kiválni, vállalni, hogy egyéniségedet kiműveled, önazonossá és szabaddá teszed magad, és egy szabad közösséget építesz másokkal, akik ugyanezt vállalták.

A lakberendezés

az urbánus, intellektuális világ és a kultúra egyik ága, az önkeresés útja.

Otthon az is,

ahol megszülettél. Időnként visszatérsz, gyökereidre találsz. Ősök üzenetét érzed a szélben. Felfrissülsz, csontjaid megerősödnek. Minden, ami eredeted otthonát képezi, befele hat, belülről épít föl.

A falusi környezetben,

távol a városok zajától, 2012 nyarán az aszály a napokat és heteket meghatározó legfőbb motívum, és itt a lakberendezés, a divat és minden, ami ezzel jár, nem számít. Az a létforma, amelyben a földdel és az állatokkal való foglalkozás a legfontosabb, teljes odaadást kíván, így nem túl népszerű és letűnőben van. Aki ezt úgy éli, mint az én apám, és mint az ősei, a hajnallal kel és a csillagokkal fekszik. Nem kíván se TV-t, se újságot, még rádiót sem. A vizet a kútból húzza fel, és ha kezet mos, a mosdótálat a tikkadt bokrokra önti.  A kenyerét kemencében süti, a tyúkoknak tiszta búzaszemet, kezével morzsolt kukoricát vet, a teheneknek a legjobb szénát adja, s még pirkadat előtt kihajtja, hogy egy kicsit jól tartsa őket, mert az erdei legelőkön idén a szárazság nem nevelt kövér füvet. Aki ebben él, az egy elveszőben lévő világ névtelen, időtlen hírnöke, a szava tiszta, a tekintete, mint a gyémánt, az ereje, akarata töretlen. Énekel, ha úgy esik jól, a pálinkát és a sört nem veti meg, egyedül van, de sosem szomorkodik, ima nélkül nem alszik el, mindenben mértéket tart, készséggel göngyöli ki a szőtteseket, és nem haragszik a valaha volt Társra, aki a könyvgyűjteményt és a modern kincseket hagyta maga után, hiszen ő maga is tehetséges, de tehetségét sosem bontotta ki.

Értékeli és tudja, hogy van a másik világ is, de ő azt nem éli, mert ezt választotta és ebben tart ki, él és meghal névtelen emberként.

Ha ilyen helyről jössz – mint én is – esetleg időre van szükséged, mire egyik megélést a másikkal összebékíted. A titok abban áll, hogy megértsd, azzal, hogy már gyermekként más utat választottál, nem vagy hűtlen a gyökerekhez. Sőt, minél inkább más utat választottál, annál fontosabb, hogy ismerd, őrizd és szeresd, ahonnét jössz. 

sz6.jpg

sz3.jpg

sz4v.jpg

sz2.jpg

008.jpg

014.jpg

016.jpg

026.jpg

006.jpg

022.jpg

023.jpg

027.jpg

025.jpg

019.jpg

020.jpg

004.jpg

009.jpg

024.jpg

018.jpg

2012.08.27. 17:04

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása