2012.11.23. 15:18 Lázár Márta
A hálaadás fája – egy lélekemelő dekoráció

001_1.jpg

Amikor gyümölcsöt eszel, emlékezz jó szívvel a fára, s amikor vizet iszol, emlékezz jó szívvel a forrásra. (Népi mondás)

A hálaadás fája

Egyszerű, kreatív dekoráció, aminek hatása van a lelkünkre, tartásunkra, felfogásunkra. Feldobja a kedvünket és játékosan mutatja meg, hogy tulajdonképpen percenként hálásak lehetünk valamiért, amit a megszokás közömbössé tett számunkra.

Elkészíthetjük ilyenkor, ősz végén, vagy az év folyamán bármikor, magunkban, vagy a családdal, gyerekekkel, barátokkal. A hálaadás fája arra jó, hogy kreatívan összegezhetjük az elmúlt időszakot, hiszen elkészítésekor összegyűjtjük mindazt, amiért hálásak lehetünk ebben az évben, vagy a héten, stb., és újult erővel folytathatjuk az utunkat, a munkánkat, keresésünket, kiteljesedésünket.

Mi kell hozzá

Faágak, egy váza, vagy nagy befőttesüveg, amibe nehezékként, vagy díszként kerülhet dió, mogyoró, vagy kavics. Ha befőttesüveget használunk, átköthetjük csipkével, selyemszalaggal, vagy színes rafiával.

Ha rajzolt, vagy ragasztott papírfát készítünk, akkor használjunk kartonpapírt, vagy sima fehér lapot. A hálaadás szavaihoz színes papírkorongok, vagy cédulák kellenek.

Így készül

Az ágakat helyezzük a megtöltött vázába, írjuk meg a cédulákat, akkor igazi móka, ha az egész család, vagy barátok is részt vesznek benne. Egy vállalkozás, vagy vállalat hétköznapját színesíti a közös hála, és új alapot ad a folytatáshoz. 

Lelki háttér: miért jó a hála?

Az ősz időszaka szépen lezárul ezzel a jeles alkalommal. Itt írtam bővebben a háláról. 

1. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a mindennapos hála átalakítja az életünket, olyannyira, hogy nem csak a jólét érzését növeli, de a testi bajok is jobban elkerülnek bennünket.

2. A gyerekek úgy élnek át hálát, ha látják, hogy egy dolog hosszas folyamat során jön létre. A hála érzése és átélése megalapozza a későbbiekben kibontakozó szeretetre való képességet.

3. Aki felnőttként elfelejti a hála érzését, mind inkább elégedetlenné és morgolódóvá válik. Főleg akkor, ha az élete falak között, automatikus gombnyomásos üzemmódban telik, neki csak vásárolnia kell, és fogyasztania. Ilyenkor fontos átélnie a folyamatokat. Ha fizikailag nem is megy ki falusi környezetbe, vagy tanyára, legalább gondolatban vezesse végig, ahogy mindig minden áramlik, jön valahonnét, nem csak úgy az ölünkbe pottyan. Akkor lesz kenyér, ha gabonát termelsz, learatod, megőrölöd, megdagasztod, megsütöd, akkor lesz tej, ha a tehenet jól tartod, megfejed, a tejet behűtöd, úgy lesz lesz sör, ha vetsz, ültetsz, nevelsz, a növényt learatod, leszeded, összezúzod, elegyíted, felöntöd, stb. Úgy lesz könyv, hogy azt neked valaki megírja, stb. 

Ha a folyamatok fényében látjuk a mindennapokat, akkor rendkívüli értéke lesz mindennek, ami közönséges és megszokott, és belátjuk, hogy semmi sem garantált az életünkben, mindennek eredete, forrása, valami célja és haszna van, még az ún. rossz dolgoknak is, és mindaz, ami eljut hozzánk, része egy átfogó egésznek.

Hálaadás fája - változatok

1. Színes karton korongokra írjuk, hogy mikért vagyunk hálásak.

002.jpg

2. Csipesz és színes falevelek. Gyermekeknek is jó mulatság :) 

003.jpg

3. Öntapadós papír-levelek egyik falon. 

004.jpg

4. Hálaadás-napi dekoráció

006.jpg

5. Egy szép kaspó, ágak, préselt falevelekre ragasztott cédulákkal. 

007.jpg

6. Táblafestékkel készült szívecskék. 

008.jpg

7. Hála-kártyák, japán fűz ágain. 

009.jpg

8. Fehérre festett ág.

010.jpg

9. Japán fűz, papír-levelek. 

011.jpg

10. Fakorongok, ágak, krétával írt hála. 

012.jpg

013.jpg

014.jpg

014a.jpg

014b.jpg

11. Gyermekkezek-díszítette színes papír levelek. 

017b.jpg

 12. Klasszikus kaspóba pakolt ágak. 

 

005.jpg

13. Textillel ragasztott kártyák, zsineg, rusztikus-modern. 

015c.jpg

015d.jpg

015e.jpg

015.jpg

015b.jpg

Képek forrása: simplyvintagegirl, jonesdesigncompany, asoftplace, ketnyelvugyerek, pinterest

Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha megosztod! A blogot a Facebook-on itt kedvelheted. Friss posztokat akkor láthatsz, ha a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület kattintod. Szép napokat :) 

2012.11.23. 15:18

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása