2013.04.21. 12:36 Lázár Márta
Költőverseny eredményhirdetés egy spanyol házban

015.jpg

Dicsérni a jóságot, és helyes útra terelni a gonoszságot: örök idők óta ez a költészet feladata. Aki szép írásművet alkot, az örökkévalóság szelleméből merít, s az ég költészetére szegezi pillantását. (Liu Hszie: az irodalom szíve)

A régi korokban évről-évre tartottak költői versenyeket, így volt ez az ókori Kínában, Indiában, Perzsiában, Görögországban. Ezek a versenyek a teremtést, vagy pedig az éltető Nap istenségét, vagy az életet fenntartó égi erőket, istenségeket dicsérték.

A mi költőversenyünk előzménye a TKBF Költészet Napjának Költőversenye, melyet főiskolásként rendeztem meg évről-évre. Egy játék, aminek célja, hogy vidáman éljük meg ezt az ünnepet és hogy együtt, mégis külön-külön alkossunk és ebben örömet leljünk a versek által, amik ez alkalomból születnek.

2013-as Költészet Napi Költőverseny

A versenyre 12-en jelentkeztek: Zita, Belladonna, Bildi, N.Viktor, Szerintem, Favitéz, Buffout, Várfalvy Emőke, Pilisiremete, Mya, Farkasbab, Matteo, Neska, közülük 9-en küldtek verset.   

A jelentkezők által beküldött szavak: remeg, csípős, hóhér, ballada, alma, teremtő, almalé, doboz, kamilla, ékes, angyal, vitéz, szigony, jegyzék, gyöngyfüzér, sárgadinnye, napfelkelte, csicsergés, érzés, létezés, madártej, aréna, varázslat, gyámság, selyemfű, fényesség

A feladat az volt, hogy a 24 szót egyazon versbe szőjük bele, határidőre – nem volt könnyű, ugye? Csodálatos versek születtek, és olyan emberektől, akik nem hivatásos költők, hanem ki-ki a maga területén nagyon is valóságos dolgokkal foglalkozik.

Tisztelettel köszöntöm a 9 szerzőt,

és köszönöm, köszönjük, hogy időt szántak a versek megírására! 

Köszönet azoknak, akik elolvasták a verseket, és külön azoknak, akik szavaztak!

A szavazás kicsit sokáig tartott. A legtöbb vélemény így hangzott: „annyira jók a versek, hoyg nem tudok dönteni. Ha mégis muszáj sorrendet felállítani, akkor legyen ez, de tényleg azzal együtt, hogy tulajdonképpen az összes tetszik.” Volt, aki ezt írta: „24 szó? Hogy lehet ennyi szót bele tenni egy versbe? Látom, hogy lehet, de hihetetlen.” Csak olyan szavazatokat fogadtunk el, amelyek nemcsak egy, hanem 3 versre érkeztek. Mindegyik vers kapott szavazatot, és a beérkezett szavazatok alapján messze magasan a Neked c. (1) vers lett a győztes, majd valamennyivel mögötte a Hét vitéz (3) és a Hajnali ballada (6). Őket követi az Egy házasságtörés balladája (7), A Költészet ereje (8), és az Ő (9). Dicséretes helyen szerepel Az Út (2), a Létezésem emlékképei (5), és a Virradat, sorsforduló (4) c. vers.

Dobogós versek

I. hely és Aranypenna díj egy borral megpúpozva: Neked (Szerintem)

II. hely és Ezüstpenna: Hét vitéz (Pilisiremete) és Hajnali ballada (Favitéz)

III. hely és Bronzpenna: Egy házasságtörés balladája (Várfalvy Emőke), A Költészet ereje (Matteo), Ő (Farkasbab)

Örökzöld csokrot kapnak: Az Út (Bildi), a Létezésem emlékképei (Mya), és a Virradat, sorsforduló (Belladonna) c. vers.

Mindegyik költőnek virtuális babérkorona, óriási elismerés és gratuláció! Bor, pálinka, pezsgő és finom falatok, ünneplés és vidámság a szavazókkal együtt ebben a barcelonai házban. Köszönjük mindenkinek a részvételt, jövőre veletek újra itt! 

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007_1.jpg

008_1.jpg

008b.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

011b.jpg

011c.jpg

012.jpg

013.jpg

014_1.jpg

028b.jpg

Ha tetszik a blog, itt kedvelheted. Köszönöm, hogy olvasod :)

2013.04.21. 12:36

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása