2013.05.27. 01:09 Lázár Márta
Éden Pantelleria szigetén

002.jpg

A sztori egy mondatban

Egy szicíliai szigeten a világ egyik legjobb építésze talál néhány őskori (Kr. előtti korban!) épült házikót, amelyek annyira rabul ejtik, hogy ezekhez óvatosan hozzá toldozgatva alkotja meg a személyes Édenét. 

A sztori kifejtve

Ha az Édenről van szó, sokan jóval gazdagabb, buja tájat látunk lelki szemeinkkel. Nem így képzeljük az Édent, de a Milánóban működő Flavio Albanese, a világ egyik legjobb építésze pontosan így képzelte. A ház, tényleg édeni, és régisége miatt majdnem a szó szoros értelmében... 

-  Amikor megpillantottam a vulkanikus sziget kemény szirtjeit, mintha áramütés ért volna! Azonnal tudtam, hogy megtaláltam a helyet, amit régóta keresek. Tudtam, hogy ez AZ a hely, itt lesz az én "Shangri-La"-m, mondtam, itt valósítom meg azt a fizikai és szellemi Édent, amire mindig is vágytam.

A Shangri-La egy misztikus völgy, ahol béke és harmónia uralkodik. Nyugaton James Hilton angol szerző írása alapján vált ismertté, de a Himalája környéki népek úgy tartják, hogy a Kunlun hegység által körbe vett, és egy misztikus lámakolostor által fenntartott helyről van szó, ami az összes kultúrában megjelenő Éden szinonimája. A tibeti hitvilág, s a régi tibeti iratok hét ilyen világtól elrejtett ideális, gyönyörű helyet tartanak számon, s ezek egyike a Shangri-La, ami sok irányzat szerint nem  más, mint a Shambala. Ide csak az juthat el, aki meghívást kapott és méltó arra, hogy a magas szintű, békés és boldog néppel találkozzon, mely ezen az elképzelhetetlenül szép helyen él. 


p4.pngFlavio Albanese háza Pantelleria szigetén áll.  A sziget a Földközi-tengeren található, 100 km-re Szicíliától és 70 km-re Tunéziától. Szikár vidék, szívós aljnövényzettel, pálmafákkal, gyönyörű panorámával és a végtelen tengerrel. 

Az egyszerű, fehér, szögletes, letisztult, más szóval: urbánus ház olyan tereket rejt, amikben talán nemcsak a klasszikus feng shui lelkes elkötelezettjei, hanem bárki jól érezné magát. 

- Úgy hívtam magamban, hogy ez az én csendes, néma projektem, és csak néhány részlettel egészítettem ki, amit már készen kaptam.

A szigeten ugyanis lávakövekből emelt kicsi otthonok, a domussik fürtje állt, amelyeket még a történelem előtti időkben emeltek az őslakosok. Ezekhez a kis építményekhez toldott hozzá néhol Flavio egy-egy keveset, finoman, hogy az eredeti építmény megmaradjon, majd az egészet kettős kőfallal vette körbe. Az eredmény valami olyasmi, mint a mi régi parasztházaink, amelyeket sárral tapasztottak és fehérre meszeltek, bent pedig első sorban a funkcionalitás kap fő szerepet, és csak jóval utána az esztétikum.

A modern építészet sok esetben keresi a letisztultságot és a funkcionalizmust, ezzel időnként oly messzire nyúlik vissza, ahol a kezdetek elindultak egyetlen közös tőről, az emberiség közös építészeti formavilágától. Flavio Albanese otthona emiatt is Éden, az egymásra rakott kövek őseink mozdulatait, elveszett, rég volt idők hangjait őrzik.  

Járjuk körbe 

Kültéri nappali

Berber sátorfüggönnyel fedett kültéri pihenő. Flavio Albanese a legmodernebb milánói lakberendezést ötvözte az ősi metszett kövekkel, amiket a világ minden tájáról gyűjtögetett az évek folyamán. Mint egy gondos múzeumvezető, aki, mint Prospero, egy bűvös szigeten él :) 

006.jpg

Kinti ücsörgő

autentikus kőpadokkal és egy hófehér Tokyo Pop klubfotellel.

001.jpg

Az előtér,

melyben egy autentikus afrikai "háromlábú", valamint híres formatervezők lámpái, karosszékei és képei állnak. 

f2c.jpg

És a másik oldalról:

003.jpg

Tengerre néző hálószoba

Benne Ron Arad designer acél-rattan széke. A teraszos kialakítás elkülönülő, mégis egybefüggő termeket eredményez. Lávafalak, medence, s egy természetes amfiteátrum, ahol koncertek és filmvetítések zajlanak. 

004.jpg

Teraszra vezető

lépcsősor (és Ron Arad designer széke).

f1_1.png
Ebédlő,

Albanese fotó-gyűjteményével (Mapplethorpe, Lagerfeld, stb., szék: Philip Starck).

002.jpg

Kis nappali,

benne a mini-piramis nem más, mint egy hűtőszekrény Radzsasztánból. A kép Benny Chirco műve.

f2b.jpg

Egy másik nappali,

megint Starck székeivel, eklektikus összhanggal és Massimo Simeone képével.

f2d.jpg
Ebédlő

A középponti épületben található, mely magában foglalja a szalont, a konyhát és az ebédlőt. A falon Luigi Stoisa képecskéi.

005.jpg

Gardrób,

nyers lenvászon függönyökkel. 

f2e.jpg

Fürdőszoba,

könyörtelen puritanizmussal és archaikus stílusú, süllyesztett medencével. 

f2f.jpg

A teraszos amfiteátrum,

melyre a hálószobából is kiléphetünk. 
b3.jpg

Medence

f13.png

Pálmafák a medence partján.

b4.jpg

f2g.jpg

A hullámok öbléből

f2i.jpg

Rálátás a sok kis damussi-ból álló épületegyüttesre.

f12.png

Kő-körök, kőfalak

f9.png

A berber sátorfüggöny.

f11.png

Ebédlő az ég alatt

f10.png

A szabadtéri konyha

007.jpg

{Képek: elledecor, arcilovers, fengshuitrend  Szöveg: Lázár Márta}

Ha tetszett a poszt, és megosztod: köszönöm! Kedveld és csatlakozz a Feng shui trendhez a FB-on, ahol sok szép , vidám képet, inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2013.05.27. 01:09

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása