2013.06.12. 14:56 Lázár Márta
Stílusok: a fehér és a bohém

003.png

Bohém. Mintha egy hatalmas fagyikelyhet tennének eléd, benne legalább hatféle édes gömb, csokiöntetben: ez a bohém. Külföldön sok helyen divat, és van, akinek itthon is tetszik. Ha mi használnánk, akkor hogy esne jól? Nekem kizárólag sok fehérrel. Nagy, fehér tányéron, kis adagban :) 

A bohém (bohemian) stílus

Színei Erőteljes, olykor rikító, életteli, harsány színek. Mintái Ősi motívumok, népies minták, indás-leveles. Minden etno (népes, népi) mintát felhasznál, sokszor az adott nép kelméit, szőtteseit zsúfolja össze. Üzenete Légy vidám és élj az érzékeidnek, közben gondolj arra is, ahogy mindez egyszer véget ér, tehát legyen valami belső, spirituális kapaszkodód.  

Tipikus Csak a bohém stílus nem riad vissza a színes falfelület erőteljes mintázásától, és attól, hogy mellé társítson rengeteg elütő színű, díszes textíliát. Emiatt a giccses felhang is előkerül olykor. Plusz különcségek a vintage bútorok, képek, és olykor egy kis házi oltár. 

Bohémből is létezik sokféle, Gudrun Sjöden pl. a country/vidéki stílust elegyíti bohém elemekkel - itt mutattuk be - , vagyis szabad, erős, cigányos, orosz, vagy éppen kalocsai - más szóval etno - színekkel, mintákkal. Gudrun világát mégse tudnám máshol elképzelni, kizárólag a konyhában.

Extra bohém szösszenet


Van, l1_1.jpgamitől a szívemhez kapok és rosszul leszek, de ki ne lenne rosszul ettől a kis szösszenettől, na ki? A fal, a színe, a mintája, a kanapé, a párnák, a paraván, a minták, az egész, ááá.

Akkor inkább egy tiszta fehéret kérnénk szépen. 

 

A fehér és a bohém

A fehér csodás alapszín, megénekeltük már itt a blogon. A klasszikus feng shui a fehéret a Fém elem energiájához társítja, egyben az egyik yang jellegű alapszín. Önmagában, egyedüli színként használva feszessé teszi a teret, tehát bármelyik szín jól érvényesül mellette.

Együtt

A bohém stílus yin jellegű, azaz nőies, lágy, buja, ezért kitűnően kiegészíti a yangos fehéret. Az alábbi képeken bohém részleteket és olyan fehér szobákat látunk, amik éppen hogy színekért kiáltanak. Nézzük csak meg, a kettő együtt alkothat finom egyensúlyt, amiben nemcsak a burjánzó kreativitás, hanem a letisztult józanság is érvényesül.

Aki a bohémet szereti... 

Mindkét stílust szeretem, de inkább csak valaki házában. A bohémmel kicsit bajban vagyok, élőben túl tömény, pedig amikor kezembe kerül egy-egy színes "tafota", vagy brokát takaró, odáig vagyok :) A tapasztalatom az, hogy akik a bohém stílust közel érzik, maguk is intenzív emberek, intenzív megélésekkel, egyik dolog hozza a másikat, szinte be sem fejezik, amiben éppen benne vannak, máris jön a következő érdekes, izgalmas, hű ezt nem hagyhatom ki esemény, tennivaló, élmény, telefonhívás.   A házukban sosincs túl nagy rend, és... az életükben, lelkivilágukban se, ellenben vidámak, türelmesek, fát lehet vágni a hátukon. Afféle modern hippik, otthon bárhol és bármikor.

Yin a bohém, yang a fehér

Ma, rendrakás közben azon gondolkodtam, hogy milyen más lakberendezni, és/vagy a klasszikus feng shui szerint be-átrendezni. Mindkettőben a tét az egyensúly, de míg a lakberendezésben azt mantrázzuk, hogy "stílus, összeillik-e, hogy néz ki", stb., addig a feng shui-s térrendezésben meg az megy"ez yin, ez yang, ez yinebb, ez yangabb, ez tűz-elem, ez fém, ez együtt most jó." Persze, ha be-átrendezünk egy lakást, akkor is nagyon fontos a lakberendezést használni (költségkímélés, meg a kreativitás miatt is), de a yin és yang egyensúlya még fontosabb, mert ez adja majd a megfelelő energia-impulzusokat a megelégedett hétköznapokhoz és egy kiteljesedett élethez. 

Kérdés 

Neked melyik jön be jobban:

a.) Fehér, egy kis bohémmel

b.) Bohém önmagában

c.) vagy? 

Bohém részletek

001.png

002.png

003.png

004.png

005.png

006.png

007.png

Fehér lakás (Berlinben)

amit kitűnően díszíthetnénk bohém darabokkal.

a1.png

a2.png

a3.png

a4.png

a5.png

a6.png

a7.png

Fehér szobák, melyekhez passzol a bohém

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

Bohó, mély színekkel

001.jpg002.jpg


003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

{Képek forrása: 79ideas, nicety, pinterest, google} 

Ha tetszett a poszt, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. A blogot itt kedvelheted, Olvass máskor is: tartalmas posztokkal várlak! Szép napot :)

2013.06.12. 14:56

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása