2013.06.22. 04:24 Lázár Márta
Magyar esküvő Toszkánában

036.jpg
Miközben ez a poszt megjelenik, egy magyar pár csodát él át, Toszkánában. Az előző, toszkán esküvős posztom után kaptam a vissza jelzést, hogy két hölgy, Pusztai Gabriella és Kamarás Gabriella pontosan Toszkánában szerveznek magyar esküvőket. Aki tehát álomesküvőt, eskü-megerősítést, vagy bármi hasonló szépet szeretne, és magyarként vágyai netovábbja Toszkána, megteheti, hogy ott mondja ki az igen-t. 

Interjú Pusztai Gabriellával, az Esküvő Toszkánában szervezőjével

1. Toszkán nyár és esküvő

kep1.pngSzia Pusztai Gabriella :) Mi újság Toszkánában? 

Szia Márti! Kitört a nyár, kánikula van, itt is. Nehezen indult, de akkor aztán...

kep1.pngMiben más a toszkánai nyár, mint a magyarországi? 

Kb. olyan, mint itthon, csak sokkal párásabb.

kep1.pngItthon is dúl az esküvő szezon, miben más a toszkán esküvő? Mondj kérlek 3 nagyon tipikus különbséget.

1. A mediterrán környezet - virágok, épületek, díszítés - nagyon más hangulatot adnak az esküvőnek. Ez attól függően, hogy hol tartjuk, és milyen esküvőt tartunk (civil, szimbolikus, egyházi) még hangsúlyosabb. 2. A májusi esküvőnket egy villában tartottuk, olyan környezetben, amit otthon (de más országban sem) semmiképp nem lehet utánozni. 3. És persze a szokások is mások, az ételek - ez kiemelném, hogy nagyon finom és különleges menüsorokat tudunk összeállítani, a helyi termékekre alapozva.

kep1.pngGabi, elnézést, de egy idő után, ha beleélem magam, mindig az jut eszembe: meg lehet ezt fizetni??

Természetesen meg. Általában olyan párok keresnek minket, akik nem szeretnének hatalmas, hagyományos esküvőt otthon, inkább egy kisebb csapattal (család, esetleg barátok, sőt, volt olyan, hogy csak barátok) eljönnek ide, és úgy élik meg az esküvőjüket, ahogy ők ketten elképzelték. Távol az elvárásoktól, a megfelelési kényszerektől. Természetesen összekötik (akár csak kettesben is) a nászúttal, és egy életre szóló élményt kapnak. De nem akarok elmenni a válasz mellett: azt gondolom, hogy egy itteni esküvő árai egy jó középkategóriás otthoni árszínvonalnak felelnek meg. Ezért viszont garantáltan jó minőséget kapnak (akár helyszínben, akár ételekben), és személyre szóló segítséget mindennek a megszervezésében - tőlünk.

2. A szervezés

kep1.pngMire terjed ki a ti közreműködésetek? Pl. utazás-szervezés, repülőjegy?

Mindenben segítünk, akár az utazás megszervezésében is. Általában ehhez csak az információkat kérik a párok, aztán maguk döntik el, hogy mivel jönnek és ők szervezik meg az utat. De természetesen tudunk minibuszt (vagy akár nagyobb buszt) is szervezni, ha arra van szükség. Ha valaki repülővel jön (Ryanair Pisa- Budapest vonalon), akkor magyar nyelvű hölgy megy ki eléjük a reptérre, ha transzferre is szükség van. 

kep1.pngKetten szerveztek mindent? 

Gabi es Gabi_1.jpgIgen, ketten vagyunk, és nagyon intenzíven és jól szervezetten dolgozunk. Az igazi közreműködésünk a továbbiakhoz kell, segítünk megtalálni azt a szállást, ami a párnak legjobban megfelel (tengerpart, ún. agriturismo, városi hotel, modern vagy tipikus toszkán stílusban, ha nagyobb a társaság, akkor kisebb olyan vendégfogadó helyet, ahol csak ők vannak. Mindent igény szerint). És természetesen az esküvővel kapcsolatos ügyintézés: egyházi, vagy civil esküvő esetében végigkísérjük a papírok otthoni beszerzését és fordítását, és itt eljárunk a nevükben (időpont foglalása, tolmácsolás az előzetes egyeztetésen és az esküvő alatt). Lehetőség van szimbolikus esküvőre, amit mi magunk tartunk, és aminek jogi érvényessége nincsen, de külsőségeiben olyan, mint ahogy az amerikai filmeken láthatjuk a csodálatos esküvőket. Hogy ez miért jó? Nem kell hozzá papírokat intézni, a pár otthon kettesben összeházasodhat, de a család emlékezetében ez a kinti esküvő marad meg "igaziként". És persze segítünk a smink, a fodrász, a virág egyeztetésében, beszerzésében.

kep1.pngTe valamikor csak úgy kimondtad, hogy ezzel szeretnél foglalkozni? Úgy tudom, civil foglalkozásod/munkád is van, mellette ezt hogy fér bele?

Igen, mindkettőnknek van civil foglalkozása. Kamarás Gabriellával működtetjük az Esküvő Toszkánában-t. Mindketten szerettünk volna felépíteni egy saját tevékenységet, ami hosszabb távon növekszik, és minden nap örömet ad. Ez lett az esküvőszervezés. Mindkettőnknek sok gyakorlata van a projektmenedzselésben, ami sokat segít ebben is. Nagyon kell a pontosság, a kitartás, az összeszervezés. Nem lehet hibázni, hiszen egyszer jön el egy pár Toszkánába esküdni, mindennek tökéletesnek kell lennie. Nagyon nagy öröm, hogy Kamarás Gabival egymásra találtunk - egy véletlen folytán. Mindketten itt élünk évek óta, olasz a párunk, már helyieknek számítunk... és megismerkedésünk után nagyon hamar éreztük, hogy nagy kedvünk lenne ebbe belevágni. Még az építkezés fázisában vagyunk (illetve, ezt sosem lehet teljesen megtanulni, mindig van valami új helyzet, meglepő fejlemény, és azt kell jól megoldani), de nagyon sok örömet ad, mert szeretünk Toszkánában minél több helyet megismerni, egyre több magyarral megismertetni, méghozzá ilyen speciális alkalom kapcsán. Szeretünk emberekkel dolgozni, és szervezni, előre kitalálni, hogy mi hogyan lesz a legjobb.

3. Magyar esküvők Toszkánában037_1.jpg

kep1.pngHány toszkánai magyar esküvőt tudhattok magatok mögött? 

Eddig kettő és fél esküvőnk volt. A „fél” azért, mert egyszer egy esküvői tolmácsolásra kértek fel, onnan jött az ötlet, hogy ezzel szeretnék foglalkozni). Most júniusban lesz még kettő, és szeptemberben van már egy foglalás. Várjuk természetesen a többit

kep1.pngHa egyszer újra kezdhetném, biztos, benneteket kérnélek fel - miután megfűztem leendő férjemet az ötletre... :)

Vállalunk ám évfordulót, eskü-megerősítést is :) Akár úgy, hogy ha kettesben el tud jönni a pár, de akár a gyerekekkel vagy a szűk családdal is. Nagyon szép, megható a toszkán szimbolikus eskü-megerősítés.... 

kep1.pngHogy látjátok, inkább a menyasszony az, aki Toszkánába vágyik, vagy a pár együtt találja ezt ki? 

Mi azt látjuk, hogy a pár közös döntése szokott lenni. Ha nem értenek egyet abban, hogy itt, külföldön esküdnének, akkor nehéz belevágni. Azok a párok jönnek inkább, akik nem a hagyományos, százfős lagzit szeretnék, hanem inkább maguknak egy életre szóló élmény esküvőt. Meghittebben, nagyon más környezetben, mint a mindennapjaik. Kell ehhez egy jó adag nyitottság, mert itt természetesen más lesz az esküvői vacsoramenü, és másként lesz minden, mint otthon lenne, de pont ezt keresik azok a párok, akik mellettünk döntenek. Kicsit kaland, meg elvágyódás, romantika, intimitás, meglepetés ... ezt tudja Toszkána nyújtani.

4. Toszkána

kep1.pngItthon a toszkán vidékre úgy gondolunk, mint valami ideális helyre. Tényleg az? A képeken csupa gyönyörű táj, ciprusokkal – ez csak közhely, vagy tényleg ezt találod, ha elindulsz?

Ez tényleg ilyen, sőt, még szebb élőben. Hatalmas szerencse, hogy ezt tudjuk megismertetni az idelátogatókkal. Mi magunk a mai napig csodálkozunk, mikor újabb helyeket derítünk fel, mert hiába élünk itt több éve, ezzel nem lehet betelni. És ami fontos, hogy aki képen látta ezeket a csodás helyeket, az is meglepődik, hogy ez nemcsak, hogy valóság, hanem alap, és ezt csak fokozni lehet. 

kep1.pngA színhelyek is változatosak?

Igen, a színhelyek választéka hatalmas. Maga a toszkán táj is nagyon változatos. Van tengerpart, van hullámzó dombvidék, aztán város - rengeteg kultúrával és látnivalóval. Vannak hegyek, ha valaki azt szereti (komolyabbak is, síelni is lehet télen).  Mindehhez a kultúra a "háttér": Volterra az etruszk mágikus város, Firenze a reneszánsz bölcsője, Lucca a római alapok és a szecesszió (itt liberty) városa.

kep1.pngAzzal, hogy ti szervezitek meg a-tól z-ig, a legnagyobb esküvői stresszfaktorokat le is veszitek a párok válláról, nem? 

Igen, a legnagyobb stresszük az lesz, hogy a mi kérdéseinkre válaszolniuk kell a szervezési fázisban... :) Viccelek, de nagyon fontos, hogy az olaszok remekül együtt tudnak működni, ha ismernek személyesen, és ha személyesen el tudsz menni mindent megbeszélni, minden szervezési fázisban. És persze mindezt olaszul! Nagyon fontos, hogy ugyan két európai kultúráról van szó, de azért különbözőek a szokások, és közvetíteni kell a kettő között. Ami itt vagy otthon magától értetődő, nem feltétlen az a másik országban is. Mi a részletekbe menően (vacsoramenü, díszítés, szokások) megbeszélünk mindent mindkét féllel, és így nem lehet félreértés (akár nyelvi, akár szokásokhoz kapcsolódó) sehol. Nem tudom eléggé hangsúlyozni a személyes jelenlétet – e nélkül szinte lehetetlen egy ilyen összetett eseményt megszervezni. Ezt egyébként néhány utazási iroda is megerősítette: volt, akinek az irodai tapasztalatai ellenére beletört a bicskája a szervezésbe. 

kep1.pngA jelenlét azt is jelenti, hogy előbb is ki kell utaznia a párnak, egyeztetésre? 

Nem szükséges: általában skype-on tudunk beszélni, és mivel gyakran járunk Magyarországon, ott is találkozunk az érdeklődő párokkal. Természetesen az esküvő előtt egy-két nappal viszont ki kell jönni, főleg, ha egyházi vagy polgári házasságot szervezünk, mert általában van személyes egyeztetés a polgármesteri hivatallal vagy a pappal. Ez azért is így van, mert az esküvő egy hivatalos aktus, nagyon szabályozott, hogy pontosan milyen iratokat, milyen módon kell benyújtani, egyeztetni. Természetesen még jobb, h a párnak módjában áll előtte kiutazni, terepszemlét tartani. A héten kísérünk el egy párt terepszemlére, a jövő májusi esküvőjükhöz. Természetesen mi már voltunk helyszíneket nézni előre, volt előválogatás, és most már csak a végső döntést kell meghozniuk. 

Folyt. köv., a következő rész után JÁTÉK! Információk a toszkánai esküvő szervezésről és Gabiékról:  http://www.eskuvotoszkanaban.hu/, info: Info@eskuvotoszkanaban.hu

Ilyen helyszíneken járnak Gabiék

001.JPG

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.jpg

010.jpg

016.jpg

017.jpg

018.jpg

021.jpg

022.jpg

Firenze.jpg

Magyar esküvő, Toszkánában

026.jpg

oli-ger_008.jpg

023.jpg

011.jpg

012.jpg

015.JPG

027.jpg

Kamarás Gabi és Pusztai Gabi a 2013 májusi esküvős magyar párral!

oli-ger_206.jpg

2013 május - Sok boldogságot kívánunk :) 

031.jpg

033.jpg

034.jpg

035.jpg

037.jpg

029.jpg

030.jpg

025.jpg

024.jpg

{Képek: Esküvő Toszkánában, pinterest}

Ha tetszett a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.  Cserében itt mindig tartalmas posztok várnak! A Feng shui trend blogot a FB-on is kedvelheted, ahol sok szép inspirációt találsz - amik szintén izgalmasak - de nem érnek fel egy újabb blogbejegyzéssel :)

2013.06.22. 04:24

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása