2013.07.19. 14:27 Lázár Márta
Jön! István, a király, avagy: az észtől a szívhez?

IK30.jpg

István, a király, Alföldi rendezésében? Egy biztos, nem lesz szokványos! Aki olyan elvárásokkal ül be, hogy egy kosztümös-eposzt lásson, csalódni fog. Aki el tud szakadni a bevett elvárásoktól, az viszont lát majd valami nagyon egyedit és különlegeset! {egy szuper-informatikus a készülő előadásról}

Bemutató: Szeged, 2013. augusztus 17. Szeged, Dóm tér

További előadások: 2013. augusztus 18., 20. Szeged, Dóm tér
Budapesten: 2013. augusztus 30., Papp László Budapest Sportaréna

Anno, 800 km-rel arrébb

004.jpgNem kaptunk útlevelet és minden küldeményt felbontva kézbesített a postás. Visszatérő álom-motívumunk volt élőben látni Magyarországot. A füzeteinkből a piros-fehér-zöld margót kitépte a tanár, erőnk a kultúra és a hit, vagyis a művészet, a nyelv és a templom volt, ott is tele fülelő fülekkel. Ekkor történt, hogy valaki átcsempészte a határon a dupla bakelit lemezt.

Nem túlzás

hogy azzal a lemezzel a szabadságát és az életét is kockáztatta, mi pedig kazettákra vettük és rongyosra hallgattuk, míg végre János, a tanítónk, aki gyalogszerrel, lopózva járta be Moldva és Erdély titkos kolostorait, egy este leült velünk és azt mondta:

- Itt egyetlen kérdést kell végig gondolnotok, és ez majd megadja a választ, bárhol is legyetek és bármivé is váljatok. A legtöbb vallás erre hívja fel a figyelmet, és a keresztvetés mozdulatában is ezt találjátok: az észtől a szívhez kell eljutnia annak, aki igazi, valódi válaszokat keres. "Oly távol vagy Tőlem, és mégis közel, Te hallgatsz s Én érzem, a szívem felel."

Szörényi Levente:

Az 1983-as  premier megkerülhetetlen, hisz a Király-dombon összesen több mint százezren látták, a filmre pedig egy millióan váltottak jegyet.1985-ben Aczél György (a rettegett kultúrdiktátor- szekr. megj.) volt az, aki betolta az István, a királyt az akkori Nemzeti Színházba.

Szerinted mi lehet ma az üzenete?

Ezt hadd ne én fejtsem meg. Főleg azóta, amióta az István, a király valóban tőlünk  függetlenül éli az életét. (…) Teljesen mindegy, hogy mi szerzők mit gondolunk róla, mindig rajtad múlik, hogy épp mit gondolsz bele. Hogy melyik oldalhoz húzol érzelmileg. Szellemileg. Vagy politikailag.

Rosta Mária, az előadás producere

A szerzők, és a jogokkal rendelkező produkciós cég mindig arra törekedett, hogy olyan rendező állítsa színpadra az István, a királyt, akinek aktuálisan mondanivalója van vele. Ez a nyolcvanas évek közepén Kerényi Imre, a Nemzeti Színház főrendezője volt; a kilencvenes években Iglódi István, a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője, 2008-ban Szikora János. A szerzőkkel együtt most úgy ítéltük meg: 2013-ban Alföldi Róbertnek van mondanivalója az István, a királlyal. Nekünk a darab a fontos, a mondanivalója és a megjelenése. Hozzátenném: mi sohasem szép előadást szerettünk volna látni, hanem jót. Az a lényeg, mi a darab aktuális üzenete. Egyik kiválasztott rendezőben sem kellett csalódnunk soha, mert ebben a szellemben állították színpadra a rockoperát. Úgy gondolom, ennyi tapasztalattal most sem veszítettük el sem az ízlésünket, sem az ítélőképességünket.

011.pngAlföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész, rendező

így fogalmazott: szerencsésnek tartja magát, hogy az elmúlt években sikerült hozzájutnia a nagy magyar klasszikusokhoz, a Bánk bánhoz, a Csárdáskirálynőhöz vagy Az ember tragédiájához, s ebbe a kategóriába sorolta az István, a királyt is. Amióta tudják, hogy ő rendezi az István, a királyt, mindenki azt kérdezi tőle, kinek van igaza. „Célom, hogy sok válasz szülessen. Nemzeti alapkérdésről szól a mű, amely 1000, 500, 100, 20, 2 évvel ezelőtt vagy ma is ugyanolyan aktuális, és folyamatosan van róla mit beszélnünk. Nem az a legfontosabb kérdés, hogy kinek van igaza. Mindkét félnek lehet igaza, ami előbbre viszi Magyarországot.”

Novák Péter, 30 év után

- Tíz éve azt nyilatkoztad, hogy a csíksomlyói előadásban Torda szerepe számodra a „világmindenséget jelentette. Egyszeri megismételhetetlen pillanat volt.” Ma is ugyanezt gondolod?
- Az ember pályáján viszonylag ritkán esik meg, hogy délután kettőkor kopogtatnak a szállodai szoba ajtaján: Novák úr, ideje indulni, mert nem fog odaérni az esti előadásra! Ami légvonalban három kilométerre volt, amúgy. Mi van??? Mondták persze, hogy rengetegen lesznek, de azt hittük, pár tízezer embert várnak. Erre kiderült, hogy közel félmillióan jönnek össze, egyetlen alkalomra! Este hét körül még felmásztam a díszlet tetejére, s ahogy az erdőből szó szerint gomolygó tömeget néztem, sok minden leesett. Majdnem én is. Ha van mítosz, kultusznak is lennie kell, de még milyennek! Elképesztő adrenalinfröccs, a nyelv alkalmatlan arra, hogy leírjam az érzést. Jellemző személyes sztori, hogy az előadás után egy ültő helyemben megittam fél liter szilvapálinkát, és így is bárkivel, bármiről, bármeddig tudtam beszélgetni. Sőt, a színpadbontás előtt még egyszer kirohantam a hegyoldalba, csak látni, érezni, hogy mindez tényleg megtörtént. Énekeltem a dalokat, táncoltam egyedül a sötétben. Na, erre a helyi biztonsági legényeknek, szép székely testvéreimnek sem kellett szólni, jól helybenhagytak. Gondolom, biztonságból. Meg hát a szokásjog ugye; ha van egy magyar barátod, nincs szükséged ellenségre... De így lett kerek a történet, az életem végéig hálás leszek nekik. Ha nincs a végén egy ilyen durva ellenhatás, akkor nem biztos, hogy egyáltalán túlélem azt a különös katarzist. Képzeld el, amikor félmillióan egy emberként tolnak feléd egy energiát: „Adjatok! Adjatok!” (részlet az interjúból)

István, a király

Három évtizede tart a rockopera töretlen sikere. Pártállástól, felekezettől, nemzetiségtől függetlenül minden magyar magáénak érzi, dalait szinte népdalként énekli lassan négy generáció. Amikor sok-sok év hiábavaló próbálkozása után éppen a huszadik évforduló kapcsán lehetőség nyílt arra, hogy az előadás Erdélybe is eljusson, a román hatóságok ellenkezését Medgyessy Péter akkori miniszterelnök telefonja törte meg, aki Nastasét személyesen hívta fel az ügyben. Így láthatták félmillióan 2003-ban Csíksomlyón az István, a királyt, és válhatott az esemény az erdélyi magyarság ünnepévé.

002.jpgKoppány, a népszerű?

Koppány közel sem volt az a történelmi személy akinek őt a rockopera bemutatja. Igazából a hivatalos történetírás sem tudja hova tenni és végeláthatatlan ideig vitatkozhatnánk csak a származásáról. Az szinte biztos azonban, ha Veszprém alatt Koppány legyőzi Istvánt, akkor a tábla másik két neve a későbbi korok folyamán fel sem merül. Még akkor sem, ha ők nem közvetlenül István egyenes ági leszármazottai. A későbbi pogánylázadások tükrében nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagy valószínűséggel Géza fejedelem nemzetségének, és velük együtt az országban élő keresztény papoknak és hittérítőknek vége lett volna záros határidőn belül. Mindemellett Koppány nem lehetett egy nagy külpolitikai zseni, mert ha véghezviszi akaratát, akkor annak az országra nézve beláthatatlan következményei lettek volna. Szép gondolat nemzetünk nagyjainak emléket állítani, de tiszteljük már meg őket azzal, hogy a helyén kezelünk mindenkit. Ha Koppányt meg akarjuk tisztelni akkor neki kopjafa jár, és nem keresztúti stáció. (A képen a Szent István emlékoszlop, melyet  gyugyi templom mellett állítottak.)

Blog az új előadásról

IK 30 blog: az István, a király 30. éves jubileumi előadásáról olvashatunk rendszeres bejegyzéseket.

Játék

Kedves olvasóink, a következő István, a király poszt után itt, a blogon 2 jegy vár arra a szerencsés olvasónkra, aki majd helyesen válaszol a kérdésünkre. Úgyhogy: tessenek résen lenni, megéri :)

Képek az első próbákról

006.png

007.png

008.png

013.png

028.jpg

029.jpg

030.jpg

031.jpg

033.jpg

032.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

017.jpg

018.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

024.jpg

025.jpg

026.jpg

005.jpg
 {Források: IK3.0.blog, délmagyar, ujraalfoldiFB, index.hu}

2013.07.19. 14:27

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása