2013.09.22. 13:04 Lázár Márta
Kandallót, de milyent?

013c.jpg

Ránézésre annyira hasonlóak, főleg a klasszikus kandallók. Ha rászántuk magunkat, és megvan a rá valónk, melyiket válasszuk? Ezt a kérdést járjuk körbe, a kandallótípusok szerint. 

Személyes Legutóbb, amikor költöztünk, keresésünk közben láttunk egy szép kandallós lakást. Ugyan másikat választottuk, azért beláttuk, hogy a kandalló mindent überel. Jó elé-, mellé ülni, tüzet rakni, forralt bort inni a barátokkal, különösen ebben a vacogós időkben. A kandalló-szenvedély már felmenőim körében is jelen volt, anyukám vett is egy hm... elektromosat, a számlák láttán aztán rosszul lett és végül rakatott egy gyönyörű cserépkályhát, aminek egyik részén főzni is lehet. Ha nekem kellene választanom, egyértelműen a klasszikus kandalló mellett döntenék. Nemcsak szép, kellemes, hasznos, hanem a tűz jelenléte, hangja és illata a legjobb meditatív élmények egyike. 

Mi az, hogy kandalló?

Azt gondolhatnánk, hogy ez egyértelmű, pedig nem. Amikor kandalló témában pallérozni kezdtem műveltségem, a Gyakori kérdések közt bukkantam a következő felvetésre: Mi az, hogy kandalló? Ez a kettő itt pl. kandalló? 

k3.jpg

Válaszok: 1.) Kályha, de a kandallóként többet lehet érte kérni :D 2.) Zárt tűzterű kályha. Sajnos, ma már keverik a kettőt, mint a mellékelt képen is látható. 3.) Kályha, jó minőségű, de nem kandalló.

Az alábbi képen kandalló látható? Válasz: igen, ez egy klasszikus stílusú, ún. magasított tűzterű kandalló.

k6_1.jpg

Mi a különbség a kályha és a kandalló között?

Kályha és a kandalló közt az a különbség, hogy a kandalló minden esetben egy körülépített tűzterű fűtőberendezés. A burkolat, amellyel körülépítik, lehet kő, kerámia,, márvány, stb. A tűztér készülhet öntvényből, samottból, és lehet nyitott, vagy zárt kivitelű. A kandallóépítéshez megfelelő kémény, valamint a leghatékonyabb fűtési rendszer kiépítése szükséges, hiszen ma már nemcsak egy helyiséget, hanem akár az egész házat ki lehet fűteni vele. 

 Mekkora teljesítményű kandallót válasszunk?

Ennek megállapítását bízzuk épületgépész szakemberre. Nem lehet tudni, hogy miért alakult így, de Magyarországon nagy divat a fűtőkészülékek - elsősorban a fatüzelésű kandallók és kályhák - jelentős túlméretezése. Ez két okból is probléma. Egyrészt azért, mert ha a nappalinkba, vagy a szobánkba egy túlméretezett készülék kerül, akkor ott - normál módon fűtve - könnyen 30 fok fölé szalad a hőmérséklet (ami gyakorlatilag élhetetlenné teszi a lakást). Másrészt a nagyobb készülékek több fát fogyasztanak, így a fölöslegesen nagy készülék nem is takarékos.

Amikor a lakásba egy túlméretezett készüléket építenek be, a tulajdonosok megpróbálnak a kelleténél kevesebb fával tüzelni,  vagy a készüléket a szabályozhatósági tartományán túl visszafojtani. E megoldások hátránya, hogy a berendezés hatásfoka jelentősen leromlik, nem beszélve arról, hogy a kormolódás is sokkal intenzívebb lesz.

Kandallótípusok

A kandalló szinte magától értetődően a ház központi szerkezeti- és látvány eleme. A teret annyira uralja, hogy a legapróbb változtatás is, ami a környékén, párkányán, vagy burkolatán történik, megváltoztatja a helyiség hangulatát. ideális esetben stílusa és mérete illik a helyiséghez, a kandalló vonzó és jól megközelíthető helyre kerül. Amikor választunk, azt érdemes eldöntenünk, hogy kiugró, vagy süllyesztett típust építsünk-e, és a borítása színes csempe, kő, vagy fém legyen-e. A márvány és a gránit borítás luxuskategória, és pillanat alatt megemeli a helyiség színvonalát.   

Az alábbiakban a következő kandallótípusokat láthatjuk: 1. sarokkandalló, 2. süllyesztett, 3. magasított, a 2. részben pedig majd az 4. antik típusú, 5. fakeretes, 6. kemence jellegű, vagy csempekandallót nézzük meg. 

1. Sarokkandalló

Olyan szobákba érdemes építeni, ahol a falvastagság elegendő a sarokkandalló kialakításához.Előnye, hogy két oldalt padkákat lehet kialakítani, és az ülőbútorokat köré lehet csoportosítani anélkül, hogy a szoba terét különösebben variálnunk kellene.  

002.jpg

003.jpg

004.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

014.jpg

 2. Süllyesztett kandalló

A süllyesztett kandalló szűk, sekély tűzterű, ezért a kis terekhez ideális. Párkánya, kerete épp csak kiemelkedik a falból, kecses keretet ad a kandallónak, és remek támaszték a képeknek.  

004.jpg

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004c.jpg

008.jpg

011.jpg

005_1.jpg

010.jpg

003_1.jpg

013.jpg

016.jpg

021.jpg

026.jpg

3. Magasított kandalló

Ezt a típust a padló szintjétől kb. 45 cm magasan megemelve építik a falba. A tűztér, így a kandalló látványa a szoba bármelyik pontjáról látható, élvezhető. A magasított tűztér miatt könnyebb a begyújtás és a tűz fenntartása is. A kandalló minkét oldalon padkákkal bővíthető és kényelmesen körbe lehet ülni. 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

007.jpg

008.jpg

011.jpg

025.jpg

{Képek, szövegek forrása: apartmenttherapy, cornerfireplaceideas, housedesigns, kandallo.lap.hu, wikipedia, hir.ma, tibo.hu - ez utóbbi eléggé alaposan körbe járja a kandalló kérdést; google.hu}

 Ha tetszik a poszt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel. A blogot a FB-on is kedvelheted, és láthatod, ha van újdonság :) Szép napokat :)

2013.09.22. 13:04

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása