2014.04.29. 08:06 Lázár Márta
Luke Skywalker tunéziai otthona

luke.jpg
Hogyha jó sorsod Tunéziába vezet, és már beteltél a színes forgataggal, az ízekkel és szagokkal, ki ne hagyd Dél-Tunéziát, ahol nemcsak a sivatag és az elképesztő forróság honol (júliusban pl. 45 C fok az átlag meleg), hanem olyan holdbéli tájak, érdekes felszíni formák, fantasztikus helyek, melyek a Csillagok háborúja rendezőjét, George Lucas-t is megragadták. 

Például ez a hepehupás vidék, amely tele van "lakóházakkal". Hol? A buckák között/alatt, és persze, nem olyanokkal, mint a mieink, hanem olyasmivel, amit a szükség, valamint a hely adottságai hívtak életre.

007_1.jpg

Tataouine 

Luke Skywalker a Tatooine bolygón nevelkedett, és itt húzta meg magát száműzetése idején Obi-Wan Kenobi is. A film forgatása Tunéziában folyt, és a bolygó nevét egy közeli, létező város ihlette! Ez a nagy, sejtszerű falu Tataouine. Manapság népszerű turisztikai célpont, elsősorban a Star Wars varázsának köszönhetően, egyébként pedig a berber építészet egyik szép példája is.

 

Matmáta

Ebben a berber faluban találkozhatunk az ifjú Luke-nak otthont adó hajlék-típusokkal, köztük pont azzal, amiben ő maga is felcseperedett. Matmáta Dél-Tunéziában fekszik, 450 km-re Tunisztól. Lakói leleményes házaikkal, az ún. trogloditokkal védekeznek az extrém  forrósággal szemben: ezek jellegzetes, földből kivájt üreges barlanglakások, melyek belső hőmérséklete télen-nyáron 20-22 °C. A lakógödrökbe a közelükben nyitott lejtős lejáraton lehet lejutni. Egy ilyen berber ház központi kör-helyisége egy kb. 5 méter átmérőjű gödör, ami ugyanilyen mély, közepén egy kútszerű mélyedéssel, amibe a ritkán beeső vizet gyűjtötték. Egy házhoz 2-3-4 lakás tartozik s egy lakásban van hálószoba, mosdó-zuhanyzó résszel, valamint gyerekeknek kialakított szoba és a konyha. 

 

Sok helyen föld alatti folyosók kötik össze a trogloditokat. Mind-mind úgy néznek ki, mint a Csillagok háborújában az ifjú Luke otthona. Vagy inkább fordítva: Luke Skywalker épp egy ilyen barlanglakásban élt, ebben ma a Hotel Sidi Driss működik, hogy a helyszínre érkező, mítoszra és hagyományra éhes rajongóknak ízelítőt adjon abból az atmoszférából, amit a film és világa képvisel. 

 

Kör alakú hajlékok

A tuniszi Matmáta és környéke szinte csak túlélő növényeket mondhat magáénak, így a jellemző alapszín errefelé a homok és föld keveréke, az okker, valamint a szürke kőszín. A házak körkörössége a legrégebbi (Nap, vagy Ég) szimbólumra utal, és általában a legősibb, vándorló népek háztípusait jellemzi. A kör egyben az összetartás-összetartozás, ölelés megfelelője is, a legmélyebb lelki egységet mozgatja meg, és a szellemi szférával köt össze. Az egyéni érvényesülést, az "én" és "ego" erőteljes megélését a szögletes háztípusok szolgálják. Megfelelő a troglodit-típusú hajlék Luke lelkületéhez? Jó ideig biztosan. 

Ha elindulsz a sivatag felé, bizonyára már jó adag ivódott lényedbe abból a tarkaságból, amit a színpompás, zsongó világ képvisel Tunéziában.

Úton Matmáta felé, a Szaharában...  "Aki látja, hogy az ég, mintha maga is imádkozna, ájtatosan leborul a sivatag szegélyén, az hisz és remél." (Rejtő J.)

szahara.jpg

 {Forrás: propstore, naturalhomes, sysman, omniplan, galaktika, wikipédia-matámata

Feng shui trend blog fb oldala itt. 

2014.04.29. 08:06

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása