2014.12.23. 09:43 Lázár Márta
Ajándék ötletek gyermekeknek

001.jpg

Összeállításunkban picit körbe járjuk a játék témát, és megnézünk pár ötletet - mivel óriási téma, ízelítőt, és egy kis segítséget azoknak, akik most ismerkednek a gyermek ajándék témával. Játék boltok, amelyek figyelembe veszik a gyermek fejlődő világát: Holnembolt (Bpest, Villányi út 48.), ahol olyan gyönyörű, ötletes, valódi játék márkákat találunk, mint pl. a DjecoKatica bolt, a fejlesztőjátékok mestere; Fakopáncs fajátékbolt, 4 helyszínen, Fauna trade, fajáték. 

Milyen a jó gyermekjáték?

A jó gyermekjáték segíti a gyermek kibontakozását. Ezt az olyan játékok teszik lehetővé, amelyek hagyják érvényesülni a gyermeket. A legfontosabb elv, amikor játékot választunk, hogy ne a játék domináljon, hanem a gyermek a játék felett! A jó játék tehát sosem erőteljesebb sem színe, sem működése szerint, mint ő. A magától induló, gombnyomós, sípoló, villogó, éneklő termékek passzív szemlélővé teszik a gyermeket, nem engedik játszani. Ha pedig egy játék a gyermeket bármiben is korlátozza, akkor egész fejlődését is korlátozni fogja.

A jó játék engedelmesen a gyermeki kéz alá simul, és vele együttműködik. Lehetőséget ad arra, hogy a gyermek alkosson, megnyilvánuljon, aktívvá váljon, és a képzeletvilága működésbe lépjen.

A kész, tökéletes, gyári játékok

passzív szemlélővé teszik a kicsiket, pedig a rokonok örömmel veszik a tarka gyártmányokat, a fiúknak mindenféle harci-, a lányoknak babás és nőcis modelleket. 

Amikor játékot választunk, képzeljük el a gyermeket a választott játékkal 1 hét, 1 hónap, 1 év múlva – vajon békés, derűs, boldog lesz vele, tőle?

Alapanyagok

Válasszunk természetes alapanyagú játékokat, hiszen a gyermek első tapasztalásait ezekhez a finom, érző anyagokhoz tudja kötni: fa, textíliák, illetve a természet-adta alapanyagok (háncs, stb.)

Mennyit?

A mennyiség kényes dolog, a játékáradatot megelőzni könnyebb! Ha már ott van a gyerek körül a temérdek játék, nem is olyan egyszerű jóvátenni a dolgot.

Játékok, életkor szerint

0-1 év

Az egészen piciknek nagyon egyszerű játékok valók, amik a fogás-elengedés, valamint a textúrák és anyagok megtapasztalását teszik lehetővé. Marokbaba, selyemkendők, gömbölyű és íves fajátékok, csengős kis gömbök, puha labdák, valamint rágókák, amikkel a fogzás fájdalmai is enyhülnek. 

007.jpg

Fogzó játék

Ezt a fogzó játékot akár mi magunk is elkészíthetjük, csak egy fa karika és pár db. fagolyó kell hozzá (hobbiboltból). Színes szalagokkal, vagy erős cérnával fűzzük őket föl.

010.jpg

1 éves kortól

Tulajdonképpen nekik bármi játék ami körbe veszi őket :) és mozgatható. A mozgással, és a megismeréssel kapcsolatos játékok illenek hozzájuk. Amit NE adjunk: könyvek, fajsúlyosabb játékok. Törekedjünk minél egyszerűbb, naiv darabokat beszerezni. Ha mégis könyv? Akkor a legjobb "könyvek" számukra még a csupán egyszerű, valósághű képekből, vagy fotókból álló leporellók. Nem illik hozzájuk sem a puzzle (amely a világot szétaprózza, s ezzel meglehetősen bizonytalan lelki állapotot idéz elő az ilyen piciknél), sem a szöveges-képes mesekönyvek. Mottó: minél egyszerűbb, annál érdekesebb! 

008.jpg

2 éves kortól

Még mindig az egyszerű játékok a megfelelőek. Olyasmik, amikkel magában tud játszani a kicsi: ebben az életkorban a társas játék még nem dívik. Minden játékot magának akar, egyedül szeretne vele játszani, és ez természetes, hiszen ebben az életkorban fedezi fel önmaga létezését. A varrott, egyszerű, puha babák, és az anyukát/apukát utánzó kis eszközök valók neki. Könyvek: amelyek a hétköznapokat mesélik el nagyon egyszerűen (Boribon). Kis versek, mondókák, mondókás könyvek, és sok-sok fajáték, amelyek által érzi a kis gyermek, hogy a dolgoknak van "súlya" és amiket maga uralhat (pl. fa kockák). 

3 éves kortól

Szerepjátékokra ösztönző játékok (kiskonyha, sütőeszközök, főző edények, seprű, stb.). Egyszerű, közepes méretű babák. Mozgásra ösztönző játékok, pl. horgolt, vagy kötött "lószerszám" (egyszerű, hosszú, vastag zsinór, amit a vállaira vetve lovacskásat játszhat a kicsi apával, anyával, nagyival). Mozgást ösztönző nagyobb játékok: futóbicikli, hintaló. Mit ne: hangszert! 

Mit ne?

Hogy milyen játékot NE adjunk és miért, arról ebben a cikkben írtunk. 

Mit igen?

A megfelelő játékokról itt írtunk. 

További remek játék ötletek

 

Sütőeszközök, főző edények, szervírozó készletek

Vágódeszka, sodrófa, sütikiszúró. Pl. ilyenek, vagy ilyenek. Hol vehetem meg? Katica, Fakopáncs, Ikea

Játék ételek

Főzni való alapdolgok, készíthetünk néhányat filcből (IKEA), pamutból, de fából is kaphatóak. Pl. ilyen, vagy ilyen

004c.jpg

Takarító eszközök

Lehet kapni műanyag és méregdrága szetteket, de venni nem érdemes. Inkább vegyünk kisseprűt, s valaki szegjen be anyagokat portörlőnek, és vagdosson be egy nagyobbat felmosónak, ehhez nyelet is fabrikálhat a ráérős nagybácsi. Hol vehetem meg? Pl. Regio játék

Méhviaszkréta

Ezek a kicsi marok részére készülnek, kellemes a tapintásuk, és jól lehet rajzolni, firkálni velük a papírra. 3 éves kortól vehetjük, 3 (igen, CSAK 3) alapszínt vegyünk, pirosat, napsárgát és kéket. Lehet nekik egy kis dobozuk, amiben tárolhatja őket a kisgyerek. Katica boltban kapható. 

003b.jpg

Papírok

A/3-as méretű sima papírokat vegyünk, ezek elég jó méretűek ahhoz, hogy a szabad rajzolás alapjait megélhesse a kisgyerek. Lendületes vonalvezetése megmutatkozhat.

Hintaló

Már a 2 évesek is szívesen használják, nekik kell mozgatniuk, tehát aktívvá teszi őket, s ha van egy pajtásuk, felváltva lovacskázhatnak vele. Nagyobb gyerek részére a lelkes rokonok készíthetnek egy "lovat" is.

005c.jpg

Babakocsi

Sokféle van, a fonott-fa nagyon nyugodt, a műanyag harsány és jellegtelen, a fém-textil hangos, de a kültérre megfelelő. Fonott, természetes anyagúakat pl. a Katica bolt és a Fakopáncs forgalmaz. 

babakocsi-fedeles.jpg

Baba takarók

Különféle textúrák (selyem, pamut, gyapjú, bőr), melyek a tapintás érzetet erősítik, finomítják. Jól használhatók a babák betakarásához, babaágyba, stb.

Babaágy, bababútor

4 éves kor körül szívesen alakítják ki a maguk szeparált világát, ekkor lehet bababútorokat venni, vagy készíteni. Lehetőleg ne műanyagból.

Fűzögető

A habkönnyű műfröccsöntöttel szemben a fa előnyösebb. K. 3-3,5 éves kortól megfelelő. Fűzhető gyöngy néven találjuk itt, vagy itt 

Hangszer

Csupán a zörgő, ütögethető, rázható hangszerek megfelelőek, igazi, megszólaltatható hangszerhez csak 7 éves kortól válik éretté.

009.jpg

Kaleidoszkóp

3-4 éves kortól ajánlott.

Kuckó

Lehet sátor, baldachin, egy kisebb asztal, amire körben textilt lehet erősíteni, és alá bebújni. Az elvonuláshoz, bújócskához szükséges eszköz. Ha ehhez nincs elegendő helyünk, ajándékozzunk sima takarókat, akár lepedő méretű anyagot, vagy gumis lepedőt: remek kuckó, vagy barlang válik belőlük!

Futóbicikli

Igazi megmozgató bicaj, csak akkor megy, ha a gyerek hajtja, és sokrétűen mozgatja őt meg: egyensúlyérzék, járás finomítása, felkészülés az igazi biciklizésre, gyorsaság megtapasztalása, stb.

Zenélő doboz

Ugyan passzív játék, mert a felnőttnek kell a kis kulccsal felhúzni, de a tetején táncoló figurákat lehet rakosgatni. Fajáték boltban kapható, pl. ezek

Puzzle

Fa puzzle, vagy a hagyományos: 6 éves kortól érdemes venni, amikor már érdekes a "világ darabokból való összerakása". Fa puzzle pl. itt, vagy itt vagy itt, vagy itt 

012.png

013.gif

Búgócsiga

2 éves kortól megfelelő. Pl. ezek. 

014.jpg

015.jpg

 

 Ha tetszik a poszt, oszd, hogy másokhoz is eljusson. Blog fb oldalát itt kedvelheted. Köszönöm, szép napot :) 

2014.12.23. 09:43

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása