2014.12.30. 04:06 Lázár Márta
{Gourmet} Szilveszteri malac pogácsa

mr.jpg

Malac: a népi hiedelem szerint a szorgosan csámcsogó állat előtúrja az újévi szerencsét. Ezért az a sok porcelán malacka, és a malac sült újévkor. A malacka pogácsákat bármilyen pogácsa tésztából süthetjük. Egy jó buli kísérői, alternatívái a bolondos hagyományok húsmentes megtartásának. Pezsgőbontáskor érdemes előkapni egy tál malac pogácsát: ha nincs is semmi alapja a hiedelemnek, ezen már igazán ne múljon. Lencse salátával/főzelékkel is finom:) Malacpogi, lencse, jöjjön a szerencse. BÚÉK! 

Receptek 

1. Malacka pogácsák lépésről-lépésre a leggyorsabb sajtos pogiból

Ez a pogi attól gyors, hogy nem kell külön keleszteni, s amikor nem malacnak készül, kinyújtani se kell. Kb. 30 perc alatt készül egy egy közepes adag egyszerű pogi, a malacka kicsit időigényesebb, de megéri vele bajlódni. 

Hozzávalók: 1 csésze liszt (125 g), 100 g vaj, 80 g sajt lereszelve, só, 1 csomag szárított élesztő/vagy 2 dkg friss, tejföl. Elkészítés: Mindent gyúrjunk össze úgy, hogy a tészta ne ragadjon, ha túl kemény, tegyünk hozzá tejfölt. Mivel ez igen kis adag, érdemes akár triplázni is. Ha kivagdostuk a malackákat (nagy kör, kis kör, fülek, szemek), ragasszuk össze: tojással/vagy tejjel, vagy vízzel kenjük be a nagyobb karikát, nyomjuk rá enyhén a kis orrokat-füleket, borsból, vagy tökmagból illesszünk rá szemeket, és 180 fokos sütőben süssük rózsaszínűre. Tipp: Amikor nem malackának sütjük, akkor nem kell kinyújtani, csak diónyi gombócokat szakítani belőle, szezámmagba mártani, tepsibe tenni és késsel hosszan bevagdosni. 

004b.jpg

 

malacka1.png

malacka2.png

Ezeket a fázisfotókat a Csak, mert szeretem blogon találjuk. 

2. Malacpogi

A receptet itt találjuk: gasztromankó

Figyelem! A recept 15 perc sütési időt ír, állítólag kicsit több idő alatt sül meg. 

014f.jpg

3. Malackák

Recept a crazyladystar oldalán. Szépen elmagyarázza, hogyan kell elkészíteni.  

015_1.jpg

 Vegán változatok

 

1. Krumplis vegán pogi 

Hozzávalók

40 dkg főtt krumpli

40 dkg liszt

20 dkg vegán margarin, kókuszzsír, vagy 10-15 dkg olaj

3 dkg élesztő

1-2 dl langyos víz, 1 e.k. cukor, v méz

Így készül

Az élesztőt elmorzsolom, a langyos vízben a cukorral/vagy mézzel elkeverem és hagyom, hogy felfusson. Közben a krumplit meghámozom, finomra megtöröm, vagy ha régebben főtt a krumpli, a reszelő kis lyukán megreszelem. A liszttel, élesztős vízzel, olajjal, sóval összegyúrom. Legyen egy picit kemény a tészta, ha túl lágy lenne, még lisztet teszünk hozzá, majd hagyjuk megkelni. Ha megkelt, kis formával kiszaggatjuk, és kb. 160 fokon megsütjük. Ha nem malackának sütjük, akkor mehet bele bármilyen mag, vagy provence-i fűszer, zúzott fokhagyma, kevés bors, de simán, magában is jó ízű. 

2. Vegán pogácsa változat

Tej- és tojásmentes, itt találjuk: recept-oldal.hu 

3. Tej- és tojásmentes malacka pogácsa

Babakonyha oldalán találjuk. 

017_1.jpg

Ha tetszik a poszt, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson :) Likeold a blogot a fb-on,hogy értesülj a friss posztokról. Szép napot és BÚÉK :)

2014.12.30. 04:06

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

« Vissza a főoldalra
süti beállítások módosítása